Az orosz filmgyártás nagy felfutását éljük az utóbbi években, a többmilliós piac sokakat vonz, tévésorozatok és játékfilmek százai készülnek. Ennek megfelelően mérhetetlen mennyiségű sztárt futtatnak a producerek: a bulvárlapok, a férfimagazinok, vagy a sztárok korcsolyázását, táncolását, főzését, gusztustalankodásait versenyeztető tévéműsorok nem szenvednek hiányban jelentkezőkből. Rendszerváltás utáni orosz film szinte kizárólag csak fesztiválokon látható Magyarországon, ezért az orosz nyelvű világ sztárjai teljesen ismeretlenek itt. Bár ettől nem ők lesznek szegényebbek. Részben ezt igyekszem most bizonyítani.

Másrészt, miközben tudjuk, hogy az igazán szép nők az utcán sétálnak (lásd: "ezeknél az utcán szebbeket látni"), ennek ellenére a hírességek között vadásszuk a szépséget. Keresgéltünk már sportolóknál, modelleknél, szépségkirálynőknél, most a színésznők jönnek.

12. Csulpan Hamatova

Az orosz színház jelenlegi egyik, ha nem "a" vezető színésznője. Tatár származású, innen a szokatlan neve. Mérnökszülők gyerekeként erős volt matematikából és már fel is vették közgazdásznak, amikor kitalálta, hogy mégis inkább színésznek megy. 1998-ban került a Szovremennyik társulatához, azóta is ott játszik. Van egy kis esély arra, hogy a magyar közönség is ismerje, hiszen legismertebb filmszerepét a Good by, Lenin! német moziban játszotta. Itt is Larának hívták, ahogy a Doktor Zsivágó orosz tévésorozat változatában is, ami ugye sokkal nagyobb szerep, csak azt az oroszokon kívül nem látták. Második férjével neveli három kislányát. Időnként politizál, volt már képviselő is, de leginkább jótékonysági alapítványokat vezet.

Íme egy részlet a Három nővérből, Hamatova ebben Irinát játszotta, pár évvel később már Mása szerepében ért el sikereket.

11. Jekatyerina Guszeva

A kétezres évek legnagyobb sikerű tévésorozatának, a Brigádnak a főszereplője. Csak remélhető, hogy nem azért volt hiteles az alakítása a kilencvenes évek orosz maffiozóiról szóló történetben, mert a férje sikeres vállalkozó. Miután boldog családi életet él, a bulvárhírekbe csak úgy tud bekerülni, ha időnként levetkőzik, meg műsorvezetősdit is vállal.

10. Marina Alekszandrovna

Alekszandrovna Kiskunmajsán (!) született 1982-ben, apja katonatiszt volt itt, de a gyerekkorát már Leningrádban töltötte. Az iskolában megtanult hárfázni, mert az mindig jól jön. A Szovremennyik színház tagja volt, a legendás Három nővérben Natasát játszotta. Komolyabb sikerei még nem voltak filmeken, tévében, de ez változni fog, mert a színházat otthagyta, elvált színész férjétől és hozzáment az állami tévé rendezőjéhez, gyerekük is született idén. Tényleg tiszta Natasa. A bulvár imádja.

9. Krisztina Aszmusz

Bár a színésziskolát csak idén fejezte be az 1988-as születésű Aszmusz, 2010 óta a nézők kedvence. Főszerepet játszik a Rezidensek című népszerű sitcomban, ami leginkább a Scrubs orosz megfelelője, meg is választották 2010 legszexisebb orosz nőjének a Maxim lapban: egy ország volt kíváncsi arra, mi van a fehét köpeny alatt.

8. Julia Sznyigir

Az 1983-as születésű Sznyigir angol szakon végzett, el is kezdett tanítani, de rájött, hogy nem neki való ez a szakma. Kétségbeesésében fotómodellnek állt, és itt hamar rátaláltak a filmesek. Egy komolyabb sci-fi szerep és a Depardieu főszereplével filmvászonra vitt Raszputyinban eljátszott mellékfigura után azt mondhatjuk, jól döntött. A pályán a pasija, az a Makszim Oszadcsij tereli, aki a 90-es évek szexszimbólumának, Jelena Korikovának volt a férje.

Varga Feri szólt, és milyen igaza van, hogy Sznyigir a Die Hard 5-ben (amelyikben Budapest alakította Moszkvát) lesz világhíres. Mégis volt értelme az angol szaknak.

7. Anasztaszia Makejeva

A krasznodari zenészcsaládban felnőtt Makejeva az orosz musical legfontosabb figurája. A zenélés, éneklés és színház mellett modellkedik. Nem tanult a leckéből, harmadszorra is színész férjet választott.

A kisfilmből kiderül, hogy az anyukája azért vitte el szépségkirálynő-versenyre, mert annyira rossz volt a tartása, hogy púposnak tűnt.

6. Jevgenyija Hirivszkaja

A moszkvai születésű Hirivszkaja egyrészt zongoraművész, másrészt fotómodell, harmadrészt színész. 2008-ban a férje rendezte Jampecekben eljátszotta a főgenyát, díjakat is kapott érte, komolyabban is beindulhatott volna a karrierje, de 2009-ben gyereket szült. 2010-ben kisebb szerepekkel tért vissza.

5. Szvetlana Hodcsenkova

Januárban lesz 30 éves Hodcsenkova, ő a kasszasiker filmek királynője. A Suszter, szabó, baka, kém Irinája után ez már nem csak az orosz piacra vonatkozik. Az orosz filmbloggerek által alapított díj 2012-es győztese - az év színésznője. És Varga Feri is beválogatta az év felfedezettjei közé.

A legjobb orosz talkshowban arról mesél, hogyan feküdt egy ágyban az egyik jelenetben azzal a férfival, aki nem vette fel a színiiskolájába.

4. Anna Azarova

1980-ban született Moszkvában, a mérnök apuka és htb anyuka sokáig nem sejtette, hogy lányukra mi vár. 14 éves volt Anna, amikor az utcán odalépett a családhoz egy nő, hogy ebből a lányból azonnal fotómodellt kell faragni. És miután egy francia modellügynökség főnöke volt, már vitte is magával a kislányt, aki szédületes karrierbe kezdett Párizsban. 2004-ben költözött haza, rögtön egy tévésorozatban találta magát. Aztán még egyben. Aztán egy remake-ben. És közben három gyerek boldog édesanyja is lett.

3. Agnyija Gyitkovszkite

A vilniusi születésű, litván-orosz szinésznő 2004-ben, 15 évesen költözött Moszkvába. Egy egész évet kibírt a színiakadémián, aztán lelépett. Ennek ellenére meglehetősen sok szerepet kap; azt lehetne gondolni, hogy a kinézete miatt, de időnként belefut olyan projektekbe is, amelyek próbára teszik színészi képességeit is. Ilyen volt a 2011-es Borisz Godunov, ami a klasszikus Puskin-szöveget mondatja a szereplőkkel, miközben a cselekményt áthelyezi a mába. Íme egy részlet:

2. Jelizaveta Bojárszkaja

Bojarszkaja anyja, apja is színészek, mégsem volt egyértelmű a pályaválasztása, csak amikor kipróbálta az újságírást, akkor jött rá, hogy mégse írni, hanem játszani szeretne. 2007-ben végez a szenpétervári színiiskolában, és még abban az évben megkapja azt a szerepet, ami megismerteti az egész országgal: A sors iróniája folytatásának női főszerepében ezután minden szilveszterkor neki (is, meg az eredeti filmből Barbara Brylszkának) szurkolnak, hogy a megfelelő pasival jöjjön össze. 2008-ban az Admirális női főszerepét kapja meg, így megint az orosz filmipar ügyeletes férfisztárjával, Konsztantyin Habenszkijjel alkotnak párt a vásznon. Az életben meg a másik férfiideállal,  Makszim Matvejevvel állt össze. Idén született gyerekük.

Az orosz tévétörténet (direkt) leghülyébb nevű műsorából kiderül, hogy Bojárszkajának humora is van:

1. Okszána Akinsina

Na jó, lehet, hogy nem ő a legszebb. És akkor mi van? Aki látta már legalább egy filmben, az tudja, hogy a legbátrabb, legőszintébb színésznők egyike - és ez nekem szép. A Lilja 4-ever és a Bourne-csapda nemzetközi sztárrá tette már egészen fiatalon, de már előtte leforgatta vele Szergej Bodrov a Nővéreket 2001-ben (14 évesen!), amiből lehetett tudni, hogy ez a kislány tud valamit. 2008-ban végre egy könnyedebb műfaj is megtalálja magának, a Jampecek főszereplője lesz. Mondjuk az amerikai musicalfilmeken nevelkedett szemünk kikerekedik, amikor azt látjuk, hogy a szerelmes duettet egyszál semmiben éneklik. Mondom, bátor. A magánéletben sem viccel: a második komoly férfi az életében Snur, a Leningrad zenekar őstehetségű és/de csontalkoholista frontembere volt. (Az első az a Csadov volt, aki most Gyitkovszkite férje.)

Akinsina és Snur

Akinsina és Gyitkovszkite

Karácsonyi ráadásként itt egy film, amiben Hirivszkaja, Akinsina és Bojárszkaja férje szerepelnek együtt. Igen, a Jampecek:

(Aki csak azt akarja látni, az 1:10-hez tekerjen. De inkább nézzétek az egészet.)