Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elsejétől tizenharmadikáig - elveszni az időben

A január elsejétől tizenharmadikáig tartó napok bizony kiesnek. A régi újév napjáig azt a 12 napot elveszett időnek tekinthetjük az oroszok életében. 40 évvel ezelőtt Andrej Voznyeszenszkij, az egyik legnagyobb orosz-szovjet költő írt is erről egy verset, amit aztán persze jól elfelejtettek volna, ha a 80-as évek közepén nem zenésítik meg, és nem énekli el az akkor éppen fénykorát élő Alekszandr Abdulov színész-sportoló-szívtipró. Persze, kissé lekerekítették Voznyeszenszkij szúrósabb sorait (pl. kikerült a szövegből az, hogy "elsejétől tizenharmadikáig a feleségek nem keresik férjeiket"; és milyen kár, a poszt címadó sora is kihullott), és egy nyálas refrént is írtak hozzá.

Így viszont bekerült az orosz kultúra alapkincstárába, és azóta ragyogó népi feldolgozásversenyek zajlanak minden évben, sőt, jelen pillanatban is a moszkvai utcákon és lakásokon.  

Az eredeti verzió...

és ahogyan azt igazából énekelni kell, konyhában, haverokkal, poharak között.

Sajnos, nincs több alibi, muszáj belekezdeni az évbe. Mi is megigérjük, hogy idén többet írunk, jobban igyekszünk, ilyenek.

0 Tovább

Boldog új évet!

A régi újév második napját ünnepeljük ma este pezsgővel, zenével, filmmel és a blog szerzőivel.

Megnézzük a jampecek és a komszomolisták zenés-szerelmes-könnyes-nevetős összecsapását, majd boncolgatjuk amit láttunk, és pezsgővel konfetivel (mi az? itt olvasd) és kedvenc zenéinkkel mulatunk. Kezdés: este 8, Kino.

A legközelebbi klubbot februárban szervezzük meg, maszlenyicára. A klub ingyenes, de a fenntartásához támogatói jegyek válthatóak.

További infókért szeress a facebook-on, és igazold vissza az event-et!

Budapest, szeretünk téged. Az oroszok

0 Tovább

Sors, vodka, szerelem

Szilveszter van, és Oroszországban, mielőtt megkezdődne a féktelen újévi mulatozás rituális tévénézésre gyűlnek a családok. Rituális, hiszen 1975 december 31-e óta minden évben kötelező jelleggel ugyanazt a filmet adja az állami tévé így az újév közeledtével. A sors iróniája avagy kellemes fürdőzést könnyed romantikus vígjáték amin helyenként sírva lehet röhögni. Ha ma hoznák be Magyarországra, biztos a Sors, vodka, szerelem címet kapná a keresztségben.

Igazából már írtunk a filmről, vagy öt éve, és Misa posztjának minden szava arany:

"A tévéfilm minden egyes beállítása, mondata, dala, összes szereplője bevésődött a szovjet-orosz-posztszovjet-posztorosz-posztposzt tudatba és tudatalattiba. Mondjuk, úgy nem nehéz, hogy számítások szerint idén 37. alkalommal adja le az egyes csatorna - de még senki nem panaszkodott az ismétlések miatt. A történet egy lakótelepi környezetbe ágyazott klasszikus szerepcserés, tévedéses vígjáték, természetesen szilveszterkor játszódik, sok dallal és ivászattal. Az alapszituációt az teremti meg, hogy Moszkvában és Leningrádban két teljesen és szó szerint ugyanolyan lakótelepet építenek fel. A filmet felvezető animációs részben a lakótelepeket tervező mérnök és hivatalnok csatájába is bepillantunk. Zsenya, a főszereplő a menyasszonyával köszöntené az újévet, de előtte a tradícióknak megfelelően a haverjaival elmennek a közfürdőbe, ahol alaposan bevodkáznak... Több részletet nem árulok el; igazából irigykedem azokra, akik először nézik meg."

A Moszfilm jóvoltából az egész film megtekinthető a youtube-on angol felirattal (első rész, második rész). Jó szórakozást és boldog új évet kíván az Oroszok.postr.hu szerkesztősége.

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek