Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyenyiszov, a komiszov

Nagyon úgy tűnik, hogy az Anzsi Mahacskala focicsapat története éles fordulatot vesz (konkrétan vége), amiben komoly szerepet játszott Igor Gyenyiszov, a tehetséges és/de balhés középpályás.

Képzeljünk el egy olyan országot, amelyik szereti a focit és amelyiknek a politikai vezetője imádja a sportot, kedvenc csapata pedig két-három évente megnyeri a bajnokságot. Elképzeltük?

0 Tovább

Felhőkarcoló a futóhomokon

Szentpéterváron társadalmi párbeszédet indítottak a Lahta-Centr-projektben érintett felek szombaton. Európa leendő legmagasabb épülete, a 462 méteresre tervezett felhőkarcoló a Gazprom új főhadiszállásaként fog funkcionálni. A projekt ellenzői több komoly problémára is felhívták a figyelmet, például az építési terület ingoványos talajára. De a Gazprom már októberben megkezdené az építkezést.

0 Tovább

Gazprom torony, kollektivizmus és Sto gyelaty?

Mi történik, ha művészek találkoznak filozófusokkal és kritikusokkal? A hatalom számára semmi jó, mivel a szabad gondolkodást követve közzé teszik, amit látnak, tapasztalnak. Mindezt nem akárhogyan, hanem nemzetközileg: számos fórumon, magas színvonalon és több nyelven. Ráadásul a médiumok száma szinte végtelen, legyen szó hírekről, színházról, filmről, akcióról, esszéről, vagy akár nemzetközi petíció aláírásáról. A mozgalom 2003-ban alakult Péterváron azzal a céllal, hogy a politikai elmélet, a művészet és akció eszközeivel tegyen hitet a kollektivizmus, az önszerveződés és a szolidaritás mellett. A platform teret ad a vele azonosuló egyéni művészeti akcióknak és a politikai irányítás alatt működő kisebb csoportoknak. A Sto gyelaty saját hírportált is működtet.

A nyugati sajtó a sto gyelaty (a csoport az angol átiratot használja brandként: chto delat) kérdést egyenesen Leninnek tulajdonítja (mint oly sok mindent), ami egy orosz (vagy az orosz kultúrát mélyebben ismerő) számára Csernisevszkij művét juttatja eszébe, ennek örökségét vállalja magáénak a csoport nem tagadva meg Lenint sem. A diskurzust, a széleskörű civil egyeztetést nem is kellene elvakult baloldaliságnak értelmeznünk, ha nem a mai orosz valóságból figyelnénk, ahol a különböző hangok egyetértésben olvadnak össze abban, hogy nincs szavuk a hatalommal szemben a saját országukban, amint azt a lenti filmben oly szépen megkomponáltak.

0 Tovább

Gazprom Dal – Az évtized legjobb vállalati indulója

Az ember hajlamos a Kreml szolgálatában álló gonosz óriásként, de legalábbis zord KGB-ügynökök által vezetett szocialista vállalatként gondolni a Gazpromra, főleg itt a zimankós Kelet-Közép-Európában. Ám akarva sem tévedhetnénk nagyobbat a teljes orosz gázágazatot felügyelő mamutvállalatot illetően. A Gazpromnál, ugyanis nincs megbízhatóbb és a cég munkatársai garanciát jelentenek a sikerre - már, ha hihetünk a vállalatot éltető dalnak.

1 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek