Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért ne hagyjuk el Oroszországot?

Sokszor feltesszük magunknak a kérdést: Miért maradjunk itthon? Az oroszok sincsenek ezzel másképp. Íme hét „nyomós” indok, miért nem érdemes elhagyni Oroszországot.


1. A profetikus. Már az ortodox sztarecek megjósolták Oroszország mesés jövőjét, amikor még maga az Antikrisztus is rettegi majd a szláv népeket összefogó orosz ortodox egyeduralkodót.

2. A transzcendens. 1902-ben a híres-hírhedt jövőbelátó, Edgar Cayce transzba esett, s ekkor a következőt látta: az USA keleti és nyugati partja romokban, Japán teljesen víz alatt, Nagy-Britannia csak félig. Árvíz, vulkánkitörés, földrengés, járványok. Csak Oroszország maradt érintetlen. Mindez a XXI. századra várható. Az emberiség új bölcsője Nyugat-Szibéria lesz, ahol addigra mangó, cédrus, banán és ananász fog teremni.

3. Az édesvízi. A tudósok előrejelzése szerint negyed évszázadon belül katasztrofális helyzet áll majd elő az ivóvíz terén, a tőzsdén még az olaj árát is lenyomja majd a vízé. Oroszország a föld ivóvízkészletének majdnem felét birtokolja, csak a Bajkál-tó a föld ivóvízkészletének 20%-át teszi ki. Avagy: éltető elemünk a víz, Oroszország=víz; vagyis éltető elemünk Oroszország.
 
4. A sarkköri. Az Északi-sark jege egyre csak olvad. Az élővilág szempontjából ez nem a legjobb, ugyanakkor új gazdasági lehetőségeket rejt magában. Egyes számítások szerint a jégpáncéltól megszabaduló területek 586 milliárd hordó olajat rejthetnek magukban. Ezen kívül új hajózási útvonalak is nyílnak majd: a Yokohama és Rotterdam közötti út a ma még Jeges-tenger hajózhatóvá válásával akár 40%-kal lerövidülhet, a kereskedelem mérlegének nyelvét Oroszország javára billentve.

5. A geopolitikai. Földrajzi helyzeténél és méreténél fogva, ahogy azt már Bismarck is hangoztatta, Oroszország a Föld egyetlen olyan országa, amit lehetetlen teljességgel okkupálni. Oroszország lakóit nem lehet a sarokba szorítani, csak beljebb űzni.

6. A kollektív. Az orosz nép kollektivizmusa… régóta halljuk már.

7. A lelki. Ide pedig csak a szokásost Tyutcsevtől:

"Oroszországot, ész, el nem éred;
méter, sing sose méri fel:
külön úton jár ott az élet -
Oroszországban hinni kell!"

Aztán csak nehogy komolyan vegyük mindegyiket!

Ha tetszett a bejegyzés, szeress minket a Facebook-on!

0 Tovább

Azok a kilencvenes évek képekben

Talán a legzavarosabb és legnehezebb időszak volt, bár ki tudja, Oroszországban mindig nehéz volt élni. Ezek, a kor analóg turista fényképezőgépeivel felvett, képek megörökítették azt a feszülő ellentmondást, ami egy világot robbantott fel: sorozatosan bontva elemeire azt. Mit hozott a kapitalizmus betörése, amitől a szabadságot várták? Szabadkereskedelmet?

Gorbacsovi örökség: kígyózó sorok MINDENért:

A moszkvai MacDo megnyitása abszolút ikonikus.

Lehetővé tették a gázpisztoly árusítást:

1993. Halárusok:

Rock-koncert a Vörös téren 1993-ban:

Végtelenített éjszakai élet. 1993.

A Fehér Ház ostrom után. A reklámfelirat: Találkozás Amerikával:

A lottónyertes 1994-ben:

1995.Arbat (sétálóutca Moszkvában):

A válogatást az AdMe szerkesztősége készítette, ebből merítettem.

0 Tovább

Rendhagyó képgaléria

...amennyiben nem kell lapozgatni, sem az egeret - vagy billentyűket - piszkálni. Csak dőljünk hátra és nyíljunk meg az érzésnek, amit a következő 3.27 perc hoz számunkra.

0 Tovább

Repedések a Kreml falán

"Az út a Kremlhez Jaroszlavlon keresztül vezet" - harsogta Vlagyimir Milov ellenzéki politikus pár hete a jaroszlvavli polgármester-választás első fordulója után tartott demonstráción. Időközben a második fordulót is megtartották, ahol Jevgenyij Ursalov látványos győzelmet aratott az Egységes Oroszország (értsd: Kreml, értsd: Putyin) által támogatott Jakov Jakusevvel szemben. A széleskörű ellenzéki összefogás eredményeként, meglehetősen egyenlőtlen pályán születő győzelemhez nagy reményeket fűznek az orosz politikában változásra éhező ellenzékiek.

Jaroszlavl Moszkvától 250km-re északkeletre fekvő kisváros (durván 600ezer lakossal) ezeréves történelemmel és számos turisztikai látványossággal. Pár hete azonban a világsajtó politikai rovatainak visszatérő szereplője, tekintettel a szovjet idők óta regnáló polgármester Jakusev bukására. Jaroszlavlban az ellenzéknek sikerült az, ami egy hónapja az elnökválasztáskor nem, hiszen nem csak a regnáló elitet szidták, hanem egységesen felsorakoztak egy alternatív jelölt mögött, aki aztán a komoly ellenszél ellenére is nagy többséggel nyerte meg a választásokat.

0 Tovább

Elnökválasztás óráról-órára

A végső győztest nem túl nehéz kitalálni, viszont így is sikerült izgalmassá tenni a választásokat. Minden választói körzetbe webkamerát raktak, ezen keresztül bárki ellenőrizheti a szavazás menetét, majd később a szavazatszámláló bizottságok munkáját. Itt követheti nyomon a választásokat, akinek van közösségi oldalon regisztrációja. A részvételi adatokat is érdemes figyelni, táblázat- és adatfetisiszták: ide. Ha bejön a blog, csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz.

Hétfő reggel Vlagyimir Csurov, a választási bizottság vezetője a szavazatok 99 %-os feldolgozottsága mellett eredményt hirdetett. A választópolgárok 65,3 %-a szavazott, Putyin 63,75 %-os győzelmet aratott, nem lesz második forduló. Gennagyij Zjuganov, a kommunista jelölt 17,19 %-ot ért el, ezzel ő lett a második. A választások egyetlen komoly meglepetése az volt, hogy Mihail Prohorov (7,82 %) megelőzte Vlagyimir Zsirinovszkijt (6,23 %). Szergej Mironov (3,85 %) hozta a papírforma utolsó helyet. Az utolsó két helyezett már gratulált is Putyinnak, Zjuganov szerint igazságtalan és illegitim volt a választás, nem fogadja el az eredményt, Prohorov ennél fifikásabb álláspontot foglalt el, szerinte is igazságtalan volt a választás, mert nem voltak egyenlőek a feltételek, de ez nem befolyásolja a legitimációt.

Ha valaki arra vágyna, hogy orosz politikusokat nézegessen szavazás közben, itt megteheti.

77,8 %-os feldolgozottságnál Putyin 64,94 %-on áll, a Prohorov-Zsirinovszkij különmeccset lassan lefújják, 6,86 % - 6,44 % az állás. Nem hiszem, hogy a külföldön szavazók radikálisan átalakítanák ezt az arányt. Ami igazán érdekes, hogy Moszkvában Prohorov a második helyet ostromolja: Zjuganovra is, Prohorovra is kb. 18,4 % szavazott. Ha csak Moszkván múlt volna, Putyin nem kapott volna többséget. De nem csak Moszkván múlt.

Putyin nem csak gorombáskodni tud, hanem emberi érzelmek egészen hű utánzására is képes.

A Manyezsen például nem csak az ország pusztulását kívánó gonosz ellenzékieket szidta, hanem krokodikkönnyeket is folyatott botoxtól ránctalan arcán. Mi egészen meghatódtunk.

Nem véletlenül öltek a webkamera-rendszerbe annyi pénzt,

pár helyszínt leszámítva egész jól működött a rendszer. A társadalom szeme pedig sok mindent látott, elárasztották a Youtube-ot a teljesen pofátlan urna-etetésről szóló videók. A rendszer igazi próbáját persze az fogja jelenteni, indulnak-e majd eljárások a jól dokumentált csalások ellen, vagy pár héten belül elfelejtődik minden.

Az alábbi videóban azt látjuk, amint Dagesztánban a helyi választási bizottság tagjai hangya módra szorgalmasan töltik ki a szelvényeket és adják le a szavazatokat, avagy nem mindig jó az, ha másik tíz helyett is dolgozik az ember. (elnézést).


50%-os feldolgozottságnál Putyin 64,39 %-nál jár, érik a kétharmados győzelem. Prohorov kb. 70ezer szavazattal vezet Zsirinovszkij előtt a harmadik helyen.

Ha Putyin nem elegáns győztes, akkor Zjuganov igazi sértődött vesztes. Az ő véleménye szerint ennek a választásnak csak vesztesei voltak: az ország, az emberek, a dolgozó kollektívák mind vesztesek. Aha, szóval az ő leszereplése igazából csak kiállás a vesztes emberek mellett. Zsirinovszkij már eleve a csalás kártya kijátszására készült. Saját kezűleg ellenőrizte a szavazatok összeszámlálást abban a körzetben, ahol szavazott. Nem is tartott sajtótájékoztatót, csak interjúkat adott könyékig szavazócetliben. Prohorov bejelentette, hogy számára ez csak a kezdet volt, most egy új párt kialakításába kezd bele. Egyúttal cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint tisztséget vállal az új kormányban. Mironov nem nyilatkozott, viszont senki nem is volt rá kíváncsi.

Putyin győzelme már annyira egyértelmű, hogy Moszkvában százezres tömeg kezdett bele az ünneplésbe a Manyezs téren, Medvegyev és Putyin beszél a néphez. Medvegyev szerint ez a győzelem kell ahhoz, hogy Oroszország modern, erős és független ország legyen továbbra is. Kremlinológus elemzésünk szerint valamit tudhat, hogy ennyire boldogan beszélt többes szám első személyben a győzelemről. Putyinnak volt egy-két erősebb jelzője az ellenzék próbálkozásaira, Oroszország szétesését kockáztató provokációnak minősítette működésüket. Eddig is tudtuk, hogy nem az eleganciájáról híres.

25 %-os feldolgozottságnál Putyin már 63,17 %-on áll, a Prohorov-Zsirinovszkij bronzmeccs még szorosabb, most 7,35 % : 7,34 %-ra Prohorov vezet, ami tényleg nem jelent semmit.

A szavazatok 14%-ának feldolgozása a következőket mutatja:

Putyin 61,82 %

Zjuganov 17,82 %

Zsirinovszkij 8,0 %

Prohorov 7,57 %

Mironov 3,67 %

Nagy változás már nem lesz, a harmadik-negyedik hely még nem dőlt el.

19:01, A legjobbak is hibázhatnak (néha)

Nem ment fennakadás nélkül a szavazás sem Putyinnak, sem Medvegyevnek. Míg az előbbinek kicsúszott az egyik szavazólapja a kezéből, utóbbit az újonnan bevezetett modern urna tréfálta meg, pár pillanatnyi kínos bénázást előidézve.

(Szolgálati közlemény: a blogcsapat teljes személyzete egy hangulatos orosz délutánt töltött el együtt, ettünk-ittunk, DDT-dalokat hallgattunk, beszélgettünk a következő hetek frenetikusnak igérkező posztjairól. És most újra felvesszük a fonalat, mi is történik elnökválasztás címén Oroszországban.)

13:10, 2079-es körzet, Moszkva

A körzetben ahol pár órája Putyin is leadta szavazatát beszabadultak az ukrán FEMEN aktivistái és szokásukhoz híven félmeztelenül, ezúttal Kradu za Putyina (azaz Putyinnak lopok, utalva a Goloszuj za Putyina - szavazz Putyinra szlogenre) testfestéssel megpróbálták felborítani a Putyin szavazatát tartalmazó urnát. Ez nem sikerült nekik, viszont a sikoltozó félmeztelen lányokat hurcoló biztonságiakról erős képek születtek.

13:00, London, Nagy-Britannia

Ismeretlen aktivisták anti-Putyin sütit árulnak a londoni orosz nagykövetség épülete előtt, 50 rubelért. ("Ha megeszed biztos nem teszed rossz helyre az ikszet"???)

12:56, A sztárok is szavaznak

Reflektálva a hét korábbi posztjaira (Bájos orosz horror, Pugacsova és Prohorov az elnökválasztás kapujában) alább egy rémisztő orosz sztár, rémisztő ruhában voksol.

11:48, Exit-poll eredmények

A twitteren terjedő első exit-poll eredmények (délben) a következőek: Putyin - 62,9%, Zjuganov 17,9%, Zsirinovszkij 8,1%, Prohorov 6,6%, Mironov 3,5%". Sok van még hátra a napból, de ha Prohorov megveri Mironovot az nagy szó. Putyin 0,5%-kal túlteljesíteni látszik a konfidencia intervallumom felső határát (bár az exit-poll reprezentativitása és megbízhatósága mindig kétséges).

11:46, Putyin-szűzek másodszor

Amint az a Kitekintő kampányösszefoglalójából kiderül, nem minden csinos, fiatal lány jár jósnőhöz, van aki inkább a pszichológusnál vall színt.

2 Tovább
«
12

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek