Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Még szokatlanabb kiállítás Szentpéterváron...

Oroszországban rengeteg múzeum van, úgyhogy nem nehéz valami érdekeset, izgalmasat találni.

2 Tovább

Táncoló Pétervár

Nehéz dolga van annak, aki újat akar mutatni a szentpétervári turistalátványosságok képi megjelenítésében. A Téli Palota, az Auróra, a Nyevszkij proszpekt és a többi nevezetesség minden szemszögből, az év minden egyes napján, művészien és dokumentarista stílusban, ezerféleképpen le lett rajzolva, festve, fotózva, filmezve, videózva.

Vitalij Szokolovszkij gondolt egy merészet és megvalósította a Táncoló Pétervár fotósorozatot - mondhatnánk, ha nem tudnánk, hogy igazából lemásolt egy hasonló projektet, amit Jordan Matter szervezett az USA városaiban. Sebaj, ettől még jól néz ki és valóban megújítja a városfotózást, Pétervár tényleg izgalmasabbnak tűnik így - és néha ennyi is elég. Szokolovszkij az elmúlt két évben készítette a képeit, most éppen ki is állították az összeállítás legjobb darabjait a város közepén. Az eredeti koncepciótól - táncosok hétköznapi helyzetekben, "közöttünk" - erősen elmozdult az imitáció felé, de ezzel sincs gond, mert az igazi főszereplő, a város hitelesen alakítja magát.

0 Tovább

Szt.Pétervár Helsinkiből

Két-három éve követem PikkuVarpunen blogját, leginkább a képek miatt (a finnugor rokonság ellenére csak az időnkénti egy-két mondatos angol nyelvű összefoglalókat értem). A egy anya/ belső építész útját követem nyomon, hogyan rendezi be családja (van egy hároméves kislánya) lakását, majd az egész világot a letisztult skandináv design jegyében. Nemrég Szt.Péterváron járt (hisz az csak egy ugrás Helsinkiből), erről kérdeztem.

Since 2-3 years I'm following the PikkuVarpunen blog, mostly because of the pictures (nonetheless the common Finnugric origins of Hungarian and Finnish, I only understand the very rare 1-2 sentence summaries in English at the bottom of the posts). I am following the path of a mom/ interior designer, how she shapes their nest at home, and styles up the world around inspired by the clear-cut Scandinavian design. She was in St. Petersburg recently (hopped their from Helsinki), and this is what she shared with us.

Picture taken from/ a kép innen: http://pikkuvarpunen.blogspot.hu/

1. Which are your favorite 3 design products in Russia?

I really like Russian in it's traditional way, like babushka dolls, "swinging" nevalyashka dolls and women's traditional fur hats. I guess those aren't so "design" in that word meaning, but stylish those sure are.

0 Tovább

Híres diáktüntetések Oroszországban

Az elsőről, az első országosról és az első posztszovjet diáktüntetésről írok.

Az első komolyabb diáktüntetés 1876. december 6-án (azaz 18-án), Szentpétervárott volt, a Kazányi székesegyház előtti téren. 300-400 diák gyűlt össze, a rendőrség nem tudta megakadályozni a tüntetést, mert egy ügyes trükköt eszeltek ki a szervezők: Nyikoláj napján misét mondattak Nyikoláj Csernisevszkij tiszteletére (csak a keresztnevet kell bemondani, ezért nem derült ki, hogy a kényszermunkára ítélt filozófust éltetik), és amikor kiáramlott a tömeg a miséről, akkor kezdett gyújtóhangú beszédébe az akkor még ismeretlen bányamérnök hallgató, Georgij Plehanov. A beszéde Éljen a nép! Halál a cárokra! felkiáltásokkal végződött, mire a feldühödött nép és a közben kiérkező rendőrség szétverte a tüntetést, a szervezőket pedig letartóztatták. Plehanovnak sikerült elmenekülnie, viszont kénytelen volt emigrálni; forrófejű narodnyik diákból így lett később az orosz szociáldemokrácia megalapítója, de ez már egy másik történet. A székesegyház elé mindenesetre szökőkutat építettek és pázsitot telepítettek, hogy ne legyen a továbbiakban kedve senkinek itt gyülekezni; hiába, 1917-ig rendszeresen innen indultak a pétervári tüntetések. Ezek közül az 1901. március 4-ei, vérbe fagyasztott demonstráció emléke a Viszockij által is énekelt dalnak köszönhetően a mai napig él.

0 Tovább

Miről álmodik az Auróra cirkáló?

Történészek vitatkoznak azon, hogy 1917 október 25-én (azaz november 7-én) tényleg lőtt-e az Auróra cirkáló. Az biztos, hogy 1900 májusában bocsátották vízre. Két társával, a Pallada és a Diana cirkálóval együtt az 1896-os haditengerészeti fejlesztés részeként, az angol Talbot cirkáló alapján tervezték és építették fel. Részt vett a csuzimai csatában, ahol az oroszok súlyos vereséget szenvedtek el a japánoktól. Az Auróra megsérült (összesen 18 találat érte), alig úszta meg az elsüllyedést, Manilába kellett menekíteni és ott rendbehozni.

1 Tovább
«
12

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek