Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csecsenföldi lázálom

Nézem Steven Segalt táncolni a lezginkát, nézem és leáll az agyam. Nem csak képletesen megáll az eszem, nem csak azt se tudom sírjak vagy nevessek. Hanem nézem, nézem, végtelenítve, és az elmém egy szappanbuborék formájában elhagyja a testem, egy kicsit még a szobában lebeg, aztán kipukkad és végleg tovaillan.

Nem rossz táncos pedig Steven, Depardieu-nél például egyértelműen jobb, nem hiába, no, harcművészet meg mozgáskultúra az mindig is volt, a lezginkát járni meg arcizmok nélkül is lehet. Igaz, Gerard meg Kadirovval együtt ropta, azért pluszpont jár akárhogy is vesszük, de táncosnak Segal jobb táncos.

2 Tovább

Irina, a fürdőruhák, a foci és a saslik

Ki volt az a gyönyörű lány, aki világszerte elbűvölt mindenkit az Intimissimi plakátjain? Vajon ki lesz Oroszország következő topmodelje? Megtudhatjuk, ha állandó nézőivé válunk az új sorozatnak, amelynek nem más, mint a plakátokról ismert, Irina Shayk lesz a házigazdája. 2oo4-ben tűnt fel az oroszországi nagyközönség előtt, akkor nyerte el a Miss Cseljabinszk címet. A most induló show-ban 15 lány érkezik Párizsba, hogy ott különböző szakmai kihívások és megpróbáltatások után maradjon közülük egy, aki elnyeri a megtisztelő topmodel címet. A válogatást, a lányok kegyetlen értékelését a már befutott Irina Shayk végzi el. Itt látható az első epizód.

1 Tovább

A szép, a rossz és a csúf — Celebek a Dumában

Putyin megválasztásával véget ért a választási szezon Oroszországban, a következő öt évben, ha minden a tervek szerint megy, nem történnek komoly változások a politikai elit összetételében. Bár a vezetés odafigyel, hogy a tűz közelébe komolytalan ember ne kerülhessen, a Duma 450 tagja között számos meglepő, sokszor itthon is ismert névvel találkozhatunk.


Sportolók

A népszerűségen kívül aligha játszott más közbe a képviselő-jelöltek kiválasztásánál, ám ha mégis kategorizálni kellene a Dumába bekerült sportolókat, mondhatnánk, hogy vannak a szépek (Alina Kabajeva, Marat Szafin), az okosak (Anatolij Karpov) és Nyikolaj Valujev.


Hosszas töprengés után sem tudtam rájönni, vajon mi vette rá az Egységes Oroszország pártvezetését, hogy a listára tűzzék Valujev nevét is, hiszen a rossz nyelvek már eddig is gombnyomogató majmoknak hívták a képviselőket. Bár dulakodásban és nagy tömegben biztos sok hasznát lehet venni a nehézsúlyú bokszolónak.

1 Tovább

Bájos orosz horror

A hétfői ragyogó napsütésben, tizenhárom fokban jó ötletnek tűnt a legendás szovjet tévéfilmsorozatról írni, a Tavasz tizenhét pillanata-ról, de kedden egyértelművé vált, hogy ezzel még várhatok egy hetecskét. Azonban a filmhez kapcsolódó képanyag után böngészve, a neten belebotlottam egy-két olyan ismerős arcba, amelyek gyakran láthatóak az orosz adók ünnepi énekes-táncos showműsoraiban. Az oroszok tudnak mulatni, ehhez semmi kétség nem fér. Vidám műsoraik tele vannak humorral, jókedvvel, pezsgővel, fülbemászó dalokkal, egyszerre mozduló táncosokkal, gazdag díszlettel, ütős koreográfiával, szép ruhákkal. Aki teheti, ajánlom, hogy szilveszterkor - vagy más ünnepek alkalmával - kukkantson bele az ottani programokba, a magyar csatornák egyhangú, színtelen, érdektelen, unalmas kínálata helyett.

2 Tovább

Orbán Viktor — putyini mércével

Magyarország külföldi címlapokra kerülésének egyik szükséges velejárója volt az Orbán Viktorra aggatott jelzők sokasága, melyek közül egy sem hangzott olyan jól, mint a "puszta Putyinja". Ráadásul az Orbán és Putyin közötti párhuzam nem csak első pillantásra találó, erről tanúskodnak a Magyarország "putyinizálódásától" író hazai cikkek is. Írásunkban utánajárunk, megérdemli-e Orbán a "puszta Putyinja" címet.

A megszokott nyugat-barát külpolitika elvetése, a nemzeti szuverenitás hangoztatása a nagy nemzetközi szervezetekkel való konfliktusoktól sem riadva vissza, az erősen központosított kormányzás, a média feletti hatalom növelése. Dióhéjban, ezek azok a pontok amik miatt sokan a putyini Oroszországhoz hasonlítják az orbáni Magyarországot. A lista életrajzi párhuzamokkal is bővíthető: jogi diploma, sport iránti rajongás, alacsony termet és párton belüli egyeduralom, hogy csak néhányat említsek.

1 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek