Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hatalomról

A vasárnapi elnökválasztás annyira izgalommentes volt, hogy maradt idő végiggondolni, mire jó a hatalom.

Na de mi lenne, ha angyalok, konkrétan két angyal vezetné Oroszországot?

1 Tovább

Elnökválasztás óráról-órára

A végső győztest nem túl nehéz kitalálni, viszont így is sikerült izgalmassá tenni a választásokat. Minden választói körzetbe webkamerát raktak, ezen keresztül bárki ellenőrizheti a szavazás menetét, majd később a szavazatszámláló bizottságok munkáját. Itt követheti nyomon a választásokat, akinek van közösségi oldalon regisztrációja. A részvételi adatokat is érdemes figyelni, táblázat- és adatfetisiszták: ide. Ha bejön a blog, csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz.

Hétfő reggel Vlagyimir Csurov, a választási bizottság vezetője a szavazatok 99 %-os feldolgozottsága mellett eredményt hirdetett. A választópolgárok 65,3 %-a szavazott, Putyin 63,75 %-os győzelmet aratott, nem lesz második forduló. Gennagyij Zjuganov, a kommunista jelölt 17,19 %-ot ért el, ezzel ő lett a második. A választások egyetlen komoly meglepetése az volt, hogy Mihail Prohorov (7,82 %) megelőzte Vlagyimir Zsirinovszkijt (6,23 %). Szergej Mironov (3,85 %) hozta a papírforma utolsó helyet. Az utolsó két helyezett már gratulált is Putyinnak, Zjuganov szerint igazságtalan és illegitim volt a választás, nem fogadja el az eredményt, Prohorov ennél fifikásabb álláspontot foglalt el, szerinte is igazságtalan volt a választás, mert nem voltak egyenlőek a feltételek, de ez nem befolyásolja a legitimációt.

Ha valaki arra vágyna, hogy orosz politikusokat nézegessen szavazás közben, itt megteheti.

77,8 %-os feldolgozottságnál Putyin 64,94 %-on áll, a Prohorov-Zsirinovszkij különmeccset lassan lefújják, 6,86 % - 6,44 % az állás. Nem hiszem, hogy a külföldön szavazók radikálisan átalakítanák ezt az arányt. Ami igazán érdekes, hogy Moszkvában Prohorov a második helyet ostromolja: Zjuganovra is, Prohorovra is kb. 18,4 % szavazott. Ha csak Moszkván múlt volna, Putyin nem kapott volna többséget. De nem csak Moszkván múlt.

Putyin nem csak gorombáskodni tud, hanem emberi érzelmek egészen hű utánzására is képes.

A Manyezsen például nem csak az ország pusztulását kívánó gonosz ellenzékieket szidta, hanem krokodikkönnyeket is folyatott botoxtól ránctalan arcán. Mi egészen meghatódtunk.

Nem véletlenül öltek a webkamera-rendszerbe annyi pénzt,

pár helyszínt leszámítva egész jól működött a rendszer. A társadalom szeme pedig sok mindent látott, elárasztották a Youtube-ot a teljesen pofátlan urna-etetésről szóló videók. A rendszer igazi próbáját persze az fogja jelenteni, indulnak-e majd eljárások a jól dokumentált csalások ellen, vagy pár héten belül elfelejtődik minden.

Az alábbi videóban azt látjuk, amint Dagesztánban a helyi választási bizottság tagjai hangya módra szorgalmasan töltik ki a szelvényeket és adják le a szavazatokat, avagy nem mindig jó az, ha másik tíz helyett is dolgozik az ember. (elnézést).


50%-os feldolgozottságnál Putyin 64,39 %-nál jár, érik a kétharmados győzelem. Prohorov kb. 70ezer szavazattal vezet Zsirinovszkij előtt a harmadik helyen.

Ha Putyin nem elegáns győztes, akkor Zjuganov igazi sértődött vesztes. Az ő véleménye szerint ennek a választásnak csak vesztesei voltak: az ország, az emberek, a dolgozó kollektívák mind vesztesek. Aha, szóval az ő leszereplése igazából csak kiállás a vesztes emberek mellett. Zsirinovszkij már eleve a csalás kártya kijátszására készült. Saját kezűleg ellenőrizte a szavazatok összeszámlálást abban a körzetben, ahol szavazott. Nem is tartott sajtótájékoztatót, csak interjúkat adott könyékig szavazócetliben. Prohorov bejelentette, hogy számára ez csak a kezdet volt, most egy új párt kialakításába kezd bele. Egyúttal cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint tisztséget vállal az új kormányban. Mironov nem nyilatkozott, viszont senki nem is volt rá kíváncsi.

Putyin győzelme már annyira egyértelmű, hogy Moszkvában százezres tömeg kezdett bele az ünneplésbe a Manyezs téren, Medvegyev és Putyin beszél a néphez. Medvegyev szerint ez a győzelem kell ahhoz, hogy Oroszország modern, erős és független ország legyen továbbra is. Kremlinológus elemzésünk szerint valamit tudhat, hogy ennyire boldogan beszélt többes szám első személyben a győzelemről. Putyinnak volt egy-két erősebb jelzője az ellenzék próbálkozásaira, Oroszország szétesését kockáztató provokációnak minősítette működésüket. Eddig is tudtuk, hogy nem az eleganciájáról híres.

25 %-os feldolgozottságnál Putyin már 63,17 %-on áll, a Prohorov-Zsirinovszkij bronzmeccs még szorosabb, most 7,35 % : 7,34 %-ra Prohorov vezet, ami tényleg nem jelent semmit.

A szavazatok 14%-ának feldolgozása a következőket mutatja:

Putyin 61,82 %

Zjuganov 17,82 %

Zsirinovszkij 8,0 %

Prohorov 7,57 %

Mironov 3,67 %

Nagy változás már nem lesz, a harmadik-negyedik hely még nem dőlt el.

19:01, A legjobbak is hibázhatnak (néha)

Nem ment fennakadás nélkül a szavazás sem Putyinnak, sem Medvegyevnek. Míg az előbbinek kicsúszott az egyik szavazólapja a kezéből, utóbbit az újonnan bevezetett modern urna tréfálta meg, pár pillanatnyi kínos bénázást előidézve.

(Szolgálati közlemény: a blogcsapat teljes személyzete egy hangulatos orosz délutánt töltött el együtt, ettünk-ittunk, DDT-dalokat hallgattunk, beszélgettünk a következő hetek frenetikusnak igérkező posztjairól. És most újra felvesszük a fonalat, mi is történik elnökválasztás címén Oroszországban.)

13:10, 2079-es körzet, Moszkva

A körzetben ahol pár órája Putyin is leadta szavazatát beszabadultak az ukrán FEMEN aktivistái és szokásukhoz híven félmeztelenül, ezúttal Kradu za Putyina (azaz Putyinnak lopok, utalva a Goloszuj za Putyina - szavazz Putyinra szlogenre) testfestéssel megpróbálták felborítani a Putyin szavazatát tartalmazó urnát. Ez nem sikerült nekik, viszont a sikoltozó félmeztelen lányokat hurcoló biztonságiakról erős képek születtek.

13:00, London, Nagy-Britannia

Ismeretlen aktivisták anti-Putyin sütit árulnak a londoni orosz nagykövetség épülete előtt, 50 rubelért. ("Ha megeszed biztos nem teszed rossz helyre az ikszet"???)

12:56, A sztárok is szavaznak

Reflektálva a hét korábbi posztjaira (Bájos orosz horror, Pugacsova és Prohorov az elnökválasztás kapujában) alább egy rémisztő orosz sztár, rémisztő ruhában voksol.

11:48, Exit-poll eredmények

A twitteren terjedő első exit-poll eredmények (délben) a következőek: Putyin - 62,9%, Zjuganov 17,9%, Zsirinovszkij 8,1%, Prohorov 6,6%, Mironov 3,5%". Sok van még hátra a napból, de ha Prohorov megveri Mironovot az nagy szó. Putyin 0,5%-kal túlteljesíteni látszik a konfidencia intervallumom felső határát (bár az exit-poll reprezentativitása és megbízhatósága mindig kétséges).

11:46, Putyin-szűzek másodszor

Amint az a Kitekintő kampányösszefoglalójából kiderül, nem minden csinos, fiatal lány jár jósnőhöz, van aki inkább a pszichológusnál vall színt.

2 Tovább

Zsirinovszkij visszavág. Pugacsova és Prohorov az elnökválasztás kapujában

A tömegszórakoztatás nagyjai mindig is összefonódtak a politikával. Aki ügyesen forog politikai berkekben, díjakat szakíthat, szereplési felületet kaphat, pozíciókat szerezhet állami, önkormányzati finanszírozású művészeti intézményekben. Ha a tömegeket szórakoztató díva jelentős érdekeltségekkel bír a szórakoztatóiparban és kapcsolódó iparágakban, politika és üzlet menthetetlenül összfonódik.

A Pugacsova család (múlt heti bejegyzés itt) kiterjedt birodalmat mozgat Oroszország-szerte és a határokon túl is, az ex-Szovjetunió oroszajkú közönsége hatalmas felvevőpiacot jelent, nem beszélve arról, hogy nem egyszemélyes brandről beszélünk, és nem is csupán a szűken vett családról, azaz az énekespacsirtaként ugyancsak karriert befutott Krisztina Orbakajtéről (lánya), a lassan kiöregedett, és elhülyülő Kirkorovról, annak a szórakoztatóiparban futtatott aranytorkú szeretőiről, illetve a beújított férj és annak kapcsolatairól. A gépezet részének lenni akár fejestül, akár csak 'barátként' megéri. Lásd példának a két és félévtizede még a vörös lobogók és egy hadseregnyi úttörővel és népruhás komszomolistával a háta mögött Lenin, Párt, Komszomol-t éneklő Szofia Rotarut, akivel Pugacsova (akinek egyfajta vagányként betiltott klipje volt) születésnapi banzáján madonnásan összecsókolózik TATU híres Nasz nye dagonyjat című számát előadva (a számot They not gonna get us angol verzióban ismerik az ex-szovjet világon túl).

0 Tovább

A leggazdagabb oroszok

A Forbes listái alapján az orosz milliárdosoknak letelt a két szűk esztendő, újra a válság előtti gazdagságukban tobzódnak. A vagyonukat többé-kevésbé visszanyerték (Abramovics a válságot már kiheverte, a válást még nem), a világ gazdagjai közötti versenyben is újra előkelő helyen állnak. És ami az igazán durva, hogy van egy nagy előnyük: miközben még mindig fiatalok, már nem lehet őket tapasztalatlansággal sem vádolni, hiszen átvészeltek egy válságot. Míg a tíz leggazdagabb amerikai átlagéletkora 68 év, a tíz leggazdagabb oroszé 50.

A tíz leggazdagabb orosz, Forbes, 2008-2011

Név

(kor 2011-ben)

2011.
Forbes

hely.

2011-es

vagyon

md $

2010.
Forbes

hely.

2010-es

vagyon

md $

2009.
Forbes

hely.

2009-es

vagyon

md $

2008.
Forbes

hely.

2008-as

vagyon

md $

Vlagyimir Liszin (55) 14. 24,0 32. 15,8 93. 5,2 21. 20,3
Alekszej Mordasov (46) 29. 18,5 70. 9,9 122. 4,3 18. 21,2
Mihail Prohorov (46) 32. 18,0 39. 13,4 40. 9,5 24. 19,5
Vlagyimir Potanyin (51) 34. 17,8 61. 10,3 318. 2,1 25. 19,3
Aliser Uszmanov (58) 35. 17,7 100. 7,2 450. 1,6 91. 9,3
Oleg Gyeripaszka (44) 36. 16,8 57. 10,7 164. 3,5 9. 28,0
Mihail Fridman (47) 43. 15,1 42. 12,7 71. 6,3 20. 20,8
Vagit Alekperov (61) 50. 13,9 58. 10,6 57. 7,8 56. 13,0
Roman Abramovics (45) 53. 13,4 50. 11,2 51. 8,5 15. 23,5
Viktor Vekszelberg (54) 57. 13,0 113. 6,4 397. 1,8 67. 11,2

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek