Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Új orosz hely: Matrjoska

(Fotók: Rácz Anna)

Megnyílt a Matrjoska Bisztró; az Arbat és az Arany Kaviár által kifeszített pesti orosz gasztropiac közepén tátongó űr betöltője. Meghívtak minket, hogy teszteljük a helyet, naná, hogy elmentünk. Azt azért előre eldöntöttem, hogy bármi történik is, a mai poszt utolsó mondata az lesz: Az anyukám jobban főz.

0 Tovább

Szt.Pétervár Helsinkiből

Két-három éve követem PikkuVarpunen blogját, leginkább a képek miatt (a finnugor rokonság ellenére csak az időnkénti egy-két mondatos angol nyelvű összefoglalókat értem). A egy anya/ belső építész útját követem nyomon, hogyan rendezi be családja (van egy hároméves kislánya) lakását, majd az egész világot a letisztult skandináv design jegyében. Nemrég Szt.Péterváron járt (hisz az csak egy ugrás Helsinkiből), erről kérdeztem.

Since 2-3 years I'm following the PikkuVarpunen blog, mostly because of the pictures (nonetheless the common Finnugric origins of Hungarian and Finnish, I only understand the very rare 1-2 sentence summaries in English at the bottom of the posts). I am following the path of a mom/ interior designer, how she shapes their nest at home, and styles up the world around inspired by the clear-cut Scandinavian design. She was in St. Petersburg recently (hopped their from Helsinki), and this is what she shared with us.

Picture taken from/ a kép innen: http://pikkuvarpunen.blogspot.hu/

1. Which are your favorite 3 design products in Russia?

I really like Russian in it's traditional way, like babushka dolls, "swinging" nevalyashka dolls and women's traditional fur hats. I guess those aren't so "design" in that word meaning, but stylish those sure are.

0 Tovább

Matrjoska - az egyes számú orosz szimbólum

Nem találkoztam még olyan orosszal, akinek ne lett volna matrjoskája. És olyan turistával sem, akinek ne fordult volna meg a fejében, hogy Oroszországból matrjoskát vigyen haza ajándékba. Ha Oroszországot szeretnénk valahogy szimbolizálni, megjeleníteni képes formában és kevés a fantáziánk, előbb-utóbb a matrjoskánál lyukadunk ki. Azt gondolnánk, hogy mindez azért van, mert a matrjoska egy ősi orosz népi játék. Pedig szó sincs ilyesmiről. Tudjuk ki készítette az elsőt, nagyjából mikor és hol, és azt is, hogyan hódította meg a világot.

Az első matrjoska: Lány kakassal, Készítette: V. Zvjozdocskin és Sz. Maljutyin, 1899

0 Tovább

Az orosz karakter és az usánka

Filmekben az orosz karaktert, többnyire hóborította Oroszországgal a háttérben ábrázolják. És ha hó, akkor tél, és ha tél van, akkor pedig hideg is van. Ha pedig hideg van, akkor a főhős melegen van felöltözve. És hogy a legegyszerűbb az orosz embert ábrázolni télen? Hát usánkában! Na, ebben a pillanatban tűnik el a hiteles ábrázolás.

1 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek