Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hokibiznisz orosz módra

Van egy ország, amelynek a vezetője rájött, hogy az országa lakosságát nem tartják össze eszmék. Sem a nemzeti érzés, sem a vallás, sem a egy politikai gondolat (jó, olyat nem is talált) nem akarja a népet a jó irányba terelni, bármerre is legyen az. Aztán ez a vezető a homlokára csapott: hát persze! Hogy ez eddig nem jutott eszembe! A sport! Az ország zászlaja alatt majd szépen együtt masíroznak a katonák sportolók, a nép közönséggé alakulva együtt fog szurkolni. Szervezzünk olimpiát! Hm, ez jó, de olimpia csak négyévente van, a télit is ideszámítva kétévente: mi legyen közben? A nagy embernek két ötlete is volt: próbáljuk ki mindenki a kedvenc sportját, és ha az nem jön be, jöjjön az a csapatsport, amiben jók vagyunk.

1 Tovább

Egy nap egy orosz oligarchával

Ígéretes cím. Én is kíváncsi voltam a nyolcperces videóra. Főszerepben Szergej Veremenko, mellékszerepben huszonhat éves felesége, Miss World 2006.

0 Tovább

Hogyan oldja meg Oroszország a ciprusiak gondját?

Ciprus Oroszország trójai falova az EU-ban, mondják a történelmet metaforatengernek néző gazdasági elemzők, hiszen a befektetőbarát adóparadicsomba menekült sok-sok orosz milliárdos pénze a ciprusi bankbetétek közel egyharmadát teszik ki. Ciprus megszokhatta a két tűz között levőséget, a mostani válságban is ezt a rutinjukat kell elővenni, az EU-s mentőcsomag előfeltételének számító bankbetét sarcot ha bevezették volna, az oroszok úgy magántőkésként, mint állami szinten eléggé berágtak volna. Az állami szint azért érdekes, mert jelenleg a ciprusi lélegeztetőgépet az oroszok finanszírozzák: 2011-ben 2,5 milliárd dollár kölcsönt adtak Ciprusnak. Mondjuk ezt úgy tűnik az EU elfelejtette, úgy tárgyaltak Ciprussal, hogy közben végig azon gondolkodtak, hogyan lehetne úgy hitelt adni Ciprusnak, hogy az ne az orosz oligarcháknál landoljon. Erre lett kitalálva ez a bankbetét sarc. Csakhogy a ciprusi pénzügyminiszter, Szarrisz azonnal Moszkvába repült, mivel ki szeretné alkudni, hogy csökkentsék az orosz hitel 4,5 százalékos kamatát, és a hitel lejáratát 2016-ról tolják ki 2020-ig.

4 Tovább

Moszkva, az oligarchagettó

Jelenlegi állás szerint Moszkva a világ milliárdosainak fővárosa, de legalábbis itt a legnagyobb a milliárdosok koncentrációja: összesen 76-an élnek az orosz fővárosban. Csak ezután következik New York (70), Hongkong (54), Londonnak pedig az ötödik hely jutott (40), közvetlenül Peking után.

A kínai Hurun Report kutatóközpont alapján összeállított felmérés szerint - országok szintjén - a legtöbb dúsgazdag állampolgár (409) az USA-ban él, ezt követi Kína (317), a dobogóra pedig még Oroszország fért fel, 88 fővel. Az ötödik Nagy-Britannia, ahol 56-an tartoznak a „kilenc nullások” klubjába.

A világ leggazdagabbja még mindig a mexikói médiamágnás, Carlos Slim a maga 66 milliárdos vagyonával, őt követi az amerikai Warren Buffett 58 milliárddal, a harmadik pedig a Zara üzletlánc alapítója, Amancio Ortega 55 milliárddal. A Hurun Report egyébként mintegy 1453 embert vett fel a listájára.

Oroszország legtehetősebb embere pedig nem más, mint az iparmágnás Aliser Uszmanov, aki az Arsenal tulajdonosa is egyben; az ő vagyonát 19 milliárd dollárra becsülik. 18 milliárdos vagyonával Viktor Vekszelberg a második. Lássuk csak, hogy folytatódik a moszkvai tízes lista:



0 Tovább

Férfi két gyerekkel, avagy Moszkvában oligarchák között: English Dad in Moscow, I. rész

Milyen az élet, ha az ember: 1. Férfi két gyerekkel otthon, 2. Egy oroszul nem beszélő brit kalandor Moszkvában, 3. Oligarcha otthonokba bejáratos tanár. Imádom ezt a pasit, aki a fenti három személy egybegyúrva. Két éve követem a blogját: izgalmas leírásokkal, csattanós történetekkel képek nélküli felületen mutatja be a saját, és Moszkva hétköznapjait. Interjúm alanya a titokzatos: English Dad In Moscow. www.englishdadinmoscow.com

Az interjú eredeti, angol változata lent olvasható (you can read the original text in English, just scroll)

Gingerina: Számomra az a legizgalmasabb a blogodban, hogy semmilyen keretbe nem illeszthető. Te hogyan határoznád meg a saját blogod?

English Dad: Ez egy humoros szociológiai megfigyelése annak, milyen is gyereket otthon nevelő apának lenni Moszkvában, Oroszországban. Rengeteg blogot írnak háztartásbeli anyák, Moszkvában (Oroszországban), vagy más országban élő külföldi anyák, akik napjaikat kisgyermekükkel otthon töltik. Az én blogom abban más, hogy egy eredetileg egy, majd két gyermekét otthon nevelő férfiról szól, aki ugyanakkor külföldiként él Moszkvában. Igyekszem humorosan, viccesen írni, ugyanakkor szociológiai érdeklődésem is árulkodó: a blog szociológiai megközelítésből íródik.

image

0 Tovább
«
12

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek