Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hazafias-erotikus dal

Szabad-e egy orosznak viccelni a nemzetközi helyzettel kapcsolatban? Valószínűleg csak azt szabad, különben zokogna.

Szemjon Szlepakov az orosz humoristák legújabb nemzedékéhez tartozik: 1979-ben született Pjatyigorszkban, ott végezte az egyetemet nyelvészként, de leginkább a helyi KVN-csapatra fordította az energiáit, és miután 2004-ben megnyerték a vetélkedőt, bekerült a tévé világába. 2005-től az orosz Comedy Club állandó fellépője, egyetemista éveihez képet meglepő módon: cinikus-ironikus dalocskákkal.

0 Tovább

Sakkláz

Amikor a Gravitációban Sandra Bullock az orosz űrhajóban kering, egy-két sakkfigura úszik mellette. (Mindhárom űrhajóban valamilyen vallási kegytárgy is mutatja, hogy hol járunk éppen, az oroszoknál természetesen egy ikon, a kínaiaknál egy kis Buddha.) Már régóta egyértelmű, hogy ha egy filmben oroszok szerepelnek, legyenek azok rettegett gengszterek, őrült tudósok, világhatalomra törő exügynökök vagy csak szimplán oroszok, egy csendesebb jelenetben fel fog tűnni egy sakktábla. Általában szamovár is, de sakktábla biztosan.

De miért olyan evidens a kapcsolat az oroszok és a sakk között? Tényleg fontos része a sakk az orosz hétköznapoknak?

Röviden: tényleg. Azért egy kicsit hosszabban is írok róla.

0 Tovább

Amikor a reklám politizál...

...és milyen jól teszi.

A S7 Airlines (vagyis a Szibéria Légitársaság) március közepe óta így, békejellel reklámozza az egyik járatát (na, melyiket?). Gondolkoztam azon, hogy van-e mögötte üzleti megfontolás. A célközönség a békepárti utasok lennének? Ez hülyeségnek tűnik. Aztán arra jutottam, hogy egyszerűen a légitársaság vezetői úgy döntöttek, hogy itt az idő a saját értékválasztásaikat megjeleníteni a cég kommunikációjában. Hosszabb távon még az is lehet, hogy megtérül. Rövid távon meg védi őket a oneworld, amihez tartoznak.

Aztán az okoskodás helyett utánanéztem, mi a hivatalos céges álláspont. A légitársaság szóvivője, Anna Bazsina azzal indokolta a kampányt, hogy miután látták a Moszkva-Kijev, Kijev-Moszkva járatok forgalmának drasztikus csökkenését, úgy döntöttek - miközben továbbra is politikailag semleges cég akarnak maradni -, valahogyan fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy nem tartják jónak, ahogy a politika beleszól az emberek életébe.

Vannak esetek, amikor az üzleti érdek belátása bátor tettekre sarkall.

0 Tovább

Szomorú és igazságtalan rajzfilm

Az Ősapa. Arról, hogy mi működik Oroszországban és mi nem.

Támogatta az Orosz Kulturális Minisztérium. Vagy nem látták: és ezért. Vagy látták, de nem értették: és ezért. Vagy látták, értették: és ezért. Félek a harmadik megoldástól. Másrészt ez a rajzfilm a fő állításával merőben ellentétesen azt is megmutatja, hogy egy nemzetről úgy is lehet gondolkodni, hogy rámutatunk a problémákra, reménykedve a változásokban.

Ennyi. Túlértelmeztem ezt a helyes kis bivalyos cuccot.

0 Tovább

Balett, kaviár és medve

Szeretem a mászlenyicát vajas palacsintáival, de még inkább szeretem az olvadó havat és a friss virágot hozó Nőnapot.

Tavaszi szél bált hoz, március 8-a pedig, idén hatodszorra, orosz bált. Még illatosabbat, pazarabbat és az ígéretek szerint még oroszabbat mint eddig. A kaviár és a pezsgő mellé ugyanis rögvest (tényleg) orosz vodka társul, és a klasszikus orosz konyha jegyében összeállított ötfogásos ételsor halakat, vadakat vonultat fel idén még hangsúlyosabban (ételsor itt).

A hagyományosan, az olvadó havat és friss virágot hozó Nőnap táján megtartott bálon szerelmek szövődnek és barátságok köttetnek: Rózsa B. Györgyöt, a bál szervezőjét hallgatva úgy tűnik, nem csak a szigorú üzletkötés előszobája a rendezvény. Résztvevői a közvetlen, ám mégis emelt hangulat, az elegáns program és társaság kedvéért gyűlnek össze. A műsor hagyományosan az operett, az orosz balett, a néptánc, az orosz románcok és operarészletek parádéját nyújtja. Az ukrajnai események a bál szervezését is kihívások elé helyezték (az utaztatás nehézségei, illetve akadályai miatt), a szervezők mégis bravúros megoldásokkal éltek, idén Bécs több művészét is felvonultatva. (részletes program itt). A bál egyik fénypontja ugyanakkor mégis a tombola, az izgalmakat közben a koktélbárban, a teapultnál, illetve a rulettnél ismerkedve, beszélgetve lehet csillapítani. Az óriás, jégből készült vodkás szamovár már nem újdonság, az idei látványosság egy szokatlan – medveformájú –  vendég lesz (nem Misa8o-ra gondolok feltétlenül).

Beleszagolok a levegőbe, felnyalábolok a virágárusnál egy színes-illatos csokrot. Hamupipőkék márpedig nincsenek, mégis a báli ruhámról ábrándozok. Idén Misa8o-nal március 8-án, egyenesen a bál helyszínéről tudosítunk majd a tavalyi eseményekről itt.

A 2o13-as orosz bálról itt.

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek