Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szovjet vintage, retro, és nosztalgia új bőrben

Mi az, amit beszereznék a netről:

Gagarint kapszulában. Patient6 alkotása a szovjet ihletésű vállaltan 'beteg' játékok sorozatból:

vagy ezt a kedves szovjet síelőt:

Kép innen. Pinnelem.

Misa macis pólót innen:

Hajnalig csatázhatnánk a kertben ezzel az örökbecsűvel:

de addig is játszatok rögvest tengeri háborúsat itt.

Egy igazi szovjet vintage ruhát a dari-dar ('ajándokozz értéket/ajándokot') honlapról, ahol mindenki ingyen megválik a számára feleslegessé vált daraboktól:

Ezt a gyerekórát az etsy-ről:

és még mi minden mást... Lájkolj a facebook-on!

0 Tovább

Made in the USSR

Kissé felevenítve korábbi rovatunkat (Made in Russia), lássunk néhány használati tárgyat, ami pár évtizede (és talán még ma is) meghatározta a szovjet ember hétköznapjait. A kedvencemmel kezdem, a multifunkciós tárolóval. Nekem is volt ilyen az íróasztalomon, ez a zseniális darab mindenféle apróság tárolására alkalmas volt: apám a csavarokat, szögeket, anyám pedig a gombokat, tűket, szalagokat, én meg gémkapcsot, színes radírokat tároltam benne. Fogalmam sincs hova tűnt, de most is jól jönne egy a háztartásban. Nem gondoltam, hogy a hatvanas években tervezték. Minden irányban nyitható, és az egykoron, majd a kétezres évek első felében ismét divatossá vált piros-fehér kombinációban készült:

3 Tovább

Putyin verdái

Putyin szeret vezetni, s ez nem csak az országra, hanem az autókra is vonatkozik. Elnök létére viszonylag gyakran látjuk a volán mögött, a különös (bár még Brezsnyevétől messze elmaradó) gyűjtőszenvedélye pedig a hazai gyártású, elsősorban még szovjet autók iránti szerelméről tanúskodik.

Első hivatalos retró megjelenése 2005-re tehető, amikor is Novo-Ogarjevóban George Bush társaságában ült egy elefántcsont színű, 1956-os, meglehetősen átalakított Volga (GAZ) M-21-ben. Az autót nem csak restaurálták, hanem automata sebességváltót is szereltek bele, hogy Bush kedvében járjanak. Láthatólag sikerült.

Egy évvel később Putyin egy jó kis 1972-es Zaporozsecbe invitálta Busht, amit az akkori elnök kerek perec megtagadott. Az autó története meglehetősen érdekes, ugyanis Putyin édesanyja egy alkalommal visszajáró híján egy lottószelvényt kapott az ebédlőben, amivel aztán egy Zaporozsecet nyert a család. Ekkor Putyin még csak harmadéves hallgató volt Leningrádban. Eltekintve, hogy a család meglehetősen szerényen élt, az autót megtartották, s Putyin vette használatba.

0 Tovább

Az oroszok kedvenc vodkája

Ahhoz képest, hogy a vodka=orosz képlet megkérdőjelezhetetlen, lövésünk sincs, milyen vodkát isznak az oroszok. Persze, van a Russian Standard, de az premiumkategória, meg a Sztolicsnaja, az meg a rendszerváltás után inkább exportvodka lett, otthon nem azt isszák.

Зелёная Марка - Zöld Márka. Meglepő módon ma ez a vodka uralkodik az orosz piacon. A kétezres évek elején indult, az Orosz Alkohol nevű cég emberei látva, hogy hiányzik a palettáról egy nosztalgikus húrokat pendítő, ugyanakkor a kor követelményeinek is megfelelő dizájnú vodka, kitalálták a tömegvodkát. Először neve sem volt, csak a rövidítésmániás időket idéző felirat az üvegen: GlavSzpirtTreszt.

0 Tovább

Krasznaja Moszkvával locsolkodni, höhö

Gyerekkoromban húsvét táján az osztálytársak folyton azzal cukkoltak, hogy én biztos Krasznaja Moszkvát viszek locsoláshoz, jókat röhögve azon, hogy az milyen büdös. Eleve: a bárdolatlan oroszok és a kifinomult ízlést igénylő finom parfümök a hetvenes-nyolcvanas évek magyarjainak elképzeléseiben két külön világhoz tartoztak, a Krasznaja Moszkvára mint nevetséges és sikertelen erőlködésre tekintettek ennek cáfolatára. Annak ellenére, hogy anyukám orosz, sosem láttam otthon Krasznaja Moszkvát, így ezt a cukkolást sosem tudtam komolyan venni. De most utánanéztem, mit is kell tudni a legendás termékről.

2 Tovább
«
12

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek