Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A csukcs bálnasétány

A tegnapi poszthoz hasonlóan ma is egy kicsit a távolba tekintünk, ezúttal nem csak térben, de időben is: a bálnasétány Csukcsföld egyik legismertebb látványossága (1977-ben tárták fel), pontosabban az Ittigran-szigeten található a Bering-szoros környékén, s nem csak természettudományos, de régészeti szempontból is nagy jelentőséggel bír.

Sziklás tundravidék ez, ahol a messzeségből fehér oszlopok látszanak kitűnni, nem is akármilyenek: grönlandi bálnák 5 méter magas állkapocscsontjairól (30 db) van szó. Az ezzel párhuzamos, de a parthoz közelebb eső csontvonal bálnák koponyájából (50-60 db) lett kirakva (a két vonal közötti részeken valamikor ételraktárok voltak – mintegy 150 –, amelyeket kövekből kirakott körök jeleznek), s találunk itt még egy 50 méter hosszúságú ugyancsak kővel kirakott utat is, amely egy kis, kör alakú térre vezet: ez görgelékkövekkel van jelölve, közepén pedig egy oltárhoz hasonló szikla is látható.

Nem csak méretével nyűgözi le az emlékmű a ritka szemlélőt, hanem építészeti struktúrájával: a kettő együtt a kutatók véleménye szerint egyértelműen arra mutat, hogy több eszkimó törzs központi szakrális helye lehetett.

Ha tetszett a bejegyzés, szeress minket a Facebookon

0 Tovább

Lávalesőben Kamcsatkán

A Tolbacsik nevű aktív vulkánról viszonylag keveset hallani itthon, az elméletem szerint egyébként azért, mert Záhonytól még 7820km-re keletre van (légvonalban), a Kamcsatkai-félsziget túlsó oldalán. A frappáns elnevezésű Lusika33 fotóblog kalandorai azonban szerencsére nem csak hallottak a Tolbacsikról, hanem fel is másztak rá, hogy az alábbi csodás képekkel szórakoztassanak minket.

0 Tovább

Kő Camel

A Teve-sziklát az orenburgi területen találjuk, kilenc kilométerre délkeletre a Vosztocsnij nevű településtől az éppen kiapadóban lévő Ascsiszu patak bal partján. A mintegy húsz méter magas, s egyértelműen fekvő tevét formázó szikla az urálontúli terület egyik legeredetibb természeti formációja.

0 Tovább

A részeg erdő

A táncoló, vagy részeg erdő bármennyire szokatlan, de mégsem egyedi (lásd a dániai trollok erdejét, vagy a kazahsztáni Scsucsinszkban található táncoló nyírfaerdőt), ellenben igazán sajátos hely. Kalinyingrád megyében a Kursszkaja Kosza Nemzeti Parkban találjuk. Az erdőt még a hatvanas években telepítették, s leginkább azzal lepi meg látogatóit, hogy egy jól behatárolható területén az összes vörösfenyő csudamód tekeredik, elágazik, néha pedig még orsót is formáz.

8 Tovább

Nagy műhó (semmiért?)

Azt talán kevesen gondolnák, hogy már Oroszországban is be kell vetni a hóágyúkat egy tisztességes téli környezet imitálására, nem is egészen erről lesz szó. Egy sokkal sajátosabb „havas csúcsot” (vagy holdbéli tájat?) szeretnék bemutatni, a Moszkvától 82 km távolságra található Voszkreszenk melletti Fehér hegyet, amit a közeli műtrágyagyár melléktermékből, foszforgipszből gyarapítanak napról napra.


A foszforgipsz nem sorolható a klasszikusan környezetszennyező anyagok közé, radioaktív elemtartalma, ami meghaladhatja a természetben előfordulható anyagokét, lehet káros hatással az emberi egészségre, tehát nem is kimondottan ártalmatlan. Nem csak hulladék, hanem az építőiparban is használatos anyagok is készülnek belőle, így tulajdonképpen a hegy egy raktár. Az Urál vidékén nem szokatlan az ilyen hegyek látványa, nem úgy Moszkva környékén.

0 Tovább
«
12

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek