Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Stoppal Oroszországban

Oroszországban stoppolni első hangzásra az öngyilkosság egy igen kreatív módjának tűnhet, de számos útibeszámolóból, és a nagy stoppos kalauz, a Hitchwiki ajánlásából is az derül ki, mi sem egyszerűbb mint feltartott hüvelykujjal átszelni a világ legnagyobb országát. A legendás történetek szerint Oroszországon mindössze száz dollárból át lehet utazni, a Rotterdam-Vlagyivosztok táv pedig 17 nap alatt könnyedén megtehető. Külön ínyencség, hogy a szerencsés stopposok vonatokat és hajókat leinthetnek.

0 Tovább

Táncoló Pétervár

Nehéz dolga van annak, aki újat akar mutatni a szentpétervári turistalátványosságok képi megjelenítésében. A Téli Palota, az Auróra, a Nyevszkij proszpekt és a többi nevezetesség minden szemszögből, az év minden egyes napján, művészien és dokumentarista stílusban, ezerféleképpen le lett rajzolva, festve, fotózva, filmezve, videózva.

Vitalij Szokolovszkij gondolt egy merészet és megvalósította a Táncoló Pétervár fotósorozatot - mondhatnánk, ha nem tudnánk, hogy igazából lemásolt egy hasonló projektet, amit Jordan Matter szervezett az USA városaiban. Sebaj, ettől még jól néz ki és valóban megújítja a városfotózást, Pétervár tényleg izgalmasabbnak tűnik így - és néha ennyi is elég. Szokolovszkij az elmúlt két évben készítette a képeit, most éppen ki is állították az összeállítás legjobb darabjait a város közepén. Az eredeti koncepciótól - táncosok hétköznapi helyzetekben, "közöttünk" - erősen elmozdult az imitáció felé, de ezzel sincs gond, mert az igazi főszereplő, a város hitelesen alakítja magát.

0 Tovább

Az öt legnehezebben megközelíthető orosz turista-látványosság

Egy hülye is megtalálja Moszkvában járva a Vörös teret (szegény Venyicska az egyetlen kivétel). Szentpétervárban barangolva képtelenség nem beleütközni előbb-utóbb az Ermitázsba. De Oroszország nem minden turista-látványosságát lehet ilyen könnyen megtalálni. Posztunkban olyan nevezetességekről írunk, amiknek már a közelébe kerülni is igazi kihívás.


Őskori tenger

Mindössze egy 30 négyzetkilométernyi tó maradt a tajgán a mai Komi Köztársaság helyén elterülő egykori őstengerből. A tó partján számtalan értékes régészeti lelet került elő, és a táj páratlan szépségével is vonzza a turistákat. Megközelítése viszonylag egyszerű, hiszen a Moszkva-Vorkuta vasútvonalon található Szindor állomástól külön keskenynyomtávú vasútvonal vezet a tó szomszédságában található M-222-es javító munkatáborhoz. Bár a tábort nemrégiben bezárták, az elítéltek által épített vasútvonalat a mai napig a Szövetségi Büntetésvégrehajtási Szolgálat tartja ellenőrzése alatt.


Pugacsov barlangja

Jemeljan Pugacsov a 18. század legnagyobb parasztfelkelését vezette II. Katalin cárnő ellen. Mivel a cári seregeket éppen lekötötte az orosz-török háború, Pugacsovék leveréséhez két évre volt szükség. Pugacsov végül a vérpadon végezte, de a két év alatt összerabolt kincseinek nem akadtak nyomára. Ezek a legenda szerint az Aj folyó partján található barlangokban lettek elrejtve. Cseljabinszkban járva üljünk fel az 517-es marsrutkára, Szatka városában szálljunk át a helyi buszra és utazzunk Ajlino falucskáig. A barlangig innen már el is tudunk sétálni, és nincs más dolgunk, mint leereszkedni a húszméteres közel függőleges járaton. Az ideálisnak nem nevezhető körülmények ellenére, a barlang még az 1920-as években is lakott volt.


A csecsen Holtak városa

Coj-pede csecsenül azt jelenti Istenek falva, a helyet mégis inkább a Holtak városának nevezik. Nehezen megközelíthető folyóparti szirten elhelyezkedő ősi temetkezési helyen több, mint negyven kripta található, a legrégebbiek a 14. századból származnak. Groznijból marsrutkán utazzunk Irum-Kaliba, majd induljunk el gyalog Coj-pede irányába és reménykedjünk, hogy felvesz egy épp arra utazó helyi lakos. Fontos, hogy ne felejtsünk el látogatási engedélyt kérni az FSZB-től, hiszen a temetkezési hely a grúz-orosz határzónában fekszik.


Türkiz tó

Az 1500 méteres magasságban található Tajmenyje-tó az Altáj egyik legszebb természeti jelensége. A tavat két folyó is táplálja, melyeknek gleccserekből származó vize különös türkiz-színű csillogást kölcsönöznek a tó vizének. Bár a tó 100km-es körzetében nincs lakott település, rendszeresen szerveznek ide túrákat. Mindössze öt-hat nap, lóháton és gyalog.


A legészakibb ortodox kolostor

A Kozsozerszkij Megvilágosodás Férfikolostora még ebből a listából is kilóg, hiszen a sarkkörön túl elhelyezkedő kolostor lakói a mai napig áram nélkül élik mindennapjaikat. Ennek ellenére a kolostort rendszeresen meglátogatják zarándokok, akik közül sokan a helyszínen élik le életük hátralevő részét. Az Arhangelszki Régió Onega városából vonatozzunk el Nimegába. Innen még kb 110 kilométer van előttünk, úgyhogy iparkodjunk kifogni egy favágó-teherautót, ami elvisz minket az erdei ösvény elejére. A maradék 30km-t gyalog tegyük meg, majd tó partjára érve rakjunk egy nagy tüzet és reménykedjünk, hogy a túlpartról ezt meglátva küldenek értünk egy csónakot.

*

A poszt a Russia Beyond the Headlines cikke alapján született.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz hozzánk a Facebookon

0 Tovább

Az Ilja Varlamov Budapesten járt!

Nyáron, egy alkalommal említést tettem az orosz turista meghatódottságáról azon, hogy Budapesten lehet… és tessék. Itt a bizonyíték. Egy fiatal - és rendkívül népszerű - orosz fotó-blogger, Ilja Varlamov budapesti látogatásáról harsog a blogger világ. Úgy értem, több írásban is megemlítik. A fiatalember majdnem negyven közzétett képe közül válogattam párat, és a látogató idegen kedves, bájos kommentjeihez hozzátettem sajátomat. Úgy néz ki, nem mindenben értünk egyet, de én is imádom Budapestet, és engem is meghat, hogy itt lehetek!

1 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek