2011-ig lélekszámban nőtt, 2012-től területét tekintve is nőni fog Moszkva.

Több mint húsz éve nem történt ilyen: Moszkvában többen születtek, mint ahányan meghaltak. Ezt Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere újságolta el nagy büszkén decemberi sajtótájékoztatóján - mintha bármi köze lett volna hozzá. És persze nem ez az oka annak, hogy 2002 óta tíz százalékkal nőtt a lakosság száma a fővárosban, miközben Oroszország népessége fogy. Sokkal inkább köszönhető mindez a vidékről beköltözőknek. És ez a trend csak erősödni látszik válság idején: Oroszország tizenkét milliós nagyvárosába igyekeznek beköltözni a jobb életben reménykedő oroszok (és más nemzetiségűek), és a legfőbb célterület, mint a Három nővérben, Moszkva. Ha Csehov hősnői nem is, mai sorstársaik biztosan megérkeztek, hiszen kb. egymillióval több nő él az orosz fővárosban, mint férfi.

Hiába a világ legdrágább városa, lassan ki lehet tenni a "megtelt" táblát. Jelenleg Moszkva csupán kétszer akkora, mint Budapest, miközben hatszor annyian lakják: a 2010-es népszámlálás adatai szerint 11,5 millió moszkvai 1091 négyzetkilométeren próbál elférni. A város vezetése most előállt a nagy tervvel, miszerint megnövelik a főváros területét, és hamár, akkor nem is aprózzák el, rögtön több, mint kétszeresére.

Délnyugati irányba fognak terjeszkedni, ahol moszkványi területen összesen kb. kétszázezren élnek jelenleg. A következő években elképesztő mennyiségű ingatlanfejlesztés, plázaépítés, zöld- és barnamezős beruházás, urbanisztikai projekt várható; ha eddig nem lett volna az orosz gazdaság fejnehéz (de az volt), hát most biztos az lesz. Hihetetlen nagy üzletek és panamák, irgalmatlan meggazdagodások várhatóak, a kilencvenes évekhez hasonló pénzmozgások. Annyi különbséggel, hogy az oligarchák, állami hatalom, nyilvánosság háromszöge jóval felkészültebben várják a lehetőségeket.

A bővítéssel együtt át is akarják struktúrálni Moszkvát, többközpontúvá akarják alakítani, ami első hangzásra szinte lehetetlennek tűnik: adminisztratív, politikai, gazdasági, turisztikai, kereskedelmi szempontból egyaránt egy helyre összpontosul minden, és kérdéses, hogy milyen funkciókat lehetne elmozdítani innen. Természetesen beindultak már a találgatások, és a legtöbben arra tippelnek, hogy pl. egy új kormányati negyedet lehetne az új területekre telepíteni, és ezzel tehermentesíteni a Kreml környékét. Persze ma még nehéz elképelni Moszkva belvárosát anélkül, hogy csinovnyikok ezrei ne rohangálnának benne: mintha a Wall Streetet gondolnánk el üzletemberek nélkül.