Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hideg van, b*ssza meg

Csak az igazi oroszok tudják, hogy a között a két mondat között, hogy "hideg van" és, hogy "hideg van, bassza meg" legalább huszonöt fok különbség van - tartja a mondás. Az alábbiakban teljes terjedelmében közlünk egy tizennyolc fokozatú skálát az igazi hideg értelmezéséhez.

+18° C - Hawaii-szigeteken két paplant húznak.
+10° C - Helsinki irodaházaiban kikapcsolják a légkondicionálókat.
+2° C - Az olasz autók nem indulnak el.
0° C - Megfagy a víz.
-1° C - Látod a leheletedet. Az oroszok jégkrémet esznek és hideg sört isznak.
-4° C - A kutyád bemászik az ágyadba.
-10° C - A francia autók nem indulnak el.
-12° C - A politikusok elkezdenek a hajléktalanokról beszélni.
-15° C - Az amerikai autók nem indulnak el.
-20° C - Hallod a leheleted.
-24° C - A japán autók nem indulnak el.
-28° C - A kutyád bemászik a pizsamádba.
-29° C - A német autók nem indulnak el.
-30° C - Egyetlen normális autó sem indul el.
-36° C - Az orosz autók sem indulnak el.
-39° C - Az oroszok nyakig begombolják az ingüket.
-50° C - Az autód bemászik az ágyadba.
-60° C - Helsinki lakosai fagyoskodnak. Moszkvában az emberek begombolják a kabátjukat.
-120° C - Az alkohol fagyáspontja. Az oroszok kezdenek tényleg idegesek lenni.
-273,15° C - Az abszolút nulla fok. Az atomok rezgése megáll. Az oroszok a fagyott vodkájukat nyalogatják.

via olvasok

3 Tovább

Üzjenyet Tyimbalandnak

"Valentyin Sztrikalo vagyok, Burilcevo faluból, ami a Zsitomirszki Régióban van". Ez a mondat, annak ellenére, hogy minden szava hazugság (ráadásul a Zsitormiszki Régiót kivéve a képzelet szüleménye) ismerősen cseng sokszázezer orosz és ukrán fiatalnak. A tizenkilenc éves Jurij Kaplan így mutatkozott be első Youtube-videójában, amelyben egy rémes ingben és nyakkendőben, kínosan hosszú bemutatkozás után ajánlja énekesi szolgálatait egy saját szerzemény előadásával, a nálunk méltán ismeretlen Vjacseszláv Malezsiknek. Malezsik nem karolta fel a saját bevallása szerint nagyon tehetséges ifjú bárdot, aki így tovább próbálkozott, sorra címezve az orosz celebeket. Az áttörést a 2008-as Eurovíziós fesztivál győztesének Gyima Bilannak szánt rajongói felvétele hozta meg, amire Gyimától sajnos nem érkezett válasz, viszont a Youtube-on több mint egymillió-négyszázezren nézték meg.

0 Tovább

A cár álma. Karl Lagerfeld Vlagyimir Putyinról és az orosz férfiakról

Miközben elkezdődött az előválasztási hajrá,  és Putyin támogatókat gyűjt a kampányához, köztük a kultúra neves képviselői között, a szerkesztői babérokra törő divatcsászár, Karl Lagerfeld, beintett a hatalma kiterjesztésére és meghosszabbítására törő orosz (miniszter)elnöknek.

A divatberkekben csak Kaisernek (császárnak) nevezett Lagerfeld elvállalta a Metro International február 7-ei példányának szerkesztését, melynek „Karl szerint a világ” (The World According to Karl) lett a címe. Lagerfeld glóbusz-szemüvegben ábrázolja magát a címlapon, és ennek szellemében fejti ki nézeteit a világ nagyjairól, köztük Obamáról, a szír elnökről (akit egyenesen Mefisztónak nevez), a francia Sarkozy-ről, és a közelgő francia elnökválasztások egyhangúságáról is. Itt jelent meg egy karikatúra Putyinról is, akit szerényen, koronában ábrázol Putyin álma címmel. Putyinról azt gondolja, hogy "jól néz ki", hiszen "még nem lehet nagyon öreg".

Az orosz különkiadásban A Chanel kreatív igazgatója csúnyának nevezi az orosz férfiakat, ami alól vannak kivételek (például Naomi Campbell barátja), és ha orosz nő lenne, egyenesen leszbikussá válna. Ugyan az orosz nőket szépnek nevezi, sértődést keltett a férfi kommentelők körében, bár a nők szépek- férfiak csúnyák dichotómia bájos vihart kavart a különböző olvasói, és egyéb kellemes szórakoztatást nyújtó csevegő oldalakon. A Chanel egyébként hagyományosan jó viszonyt ápol Oroszországgal, aminek immáron történelme van. Maga Coco Chanel jó ismeretségben volt az orosz balett ikonjával Gyagilevvel, és Sztravinszkivel is.

0 Tovább

Oroszország képekben

A "Fényképek Oroszországról" c. pályázat díjnyertes képeiből álló fotósorozat keringett nemrégiben a neten. Kiválogattam belőle néhányat ízelítőnek.

"Szótlan párbeszéd"

4 Tovább

Drága Moszkva

Moszkva régóta előkelő helyen szerepel minden olyan rangsorban, amely a legdrágább városokat hasonlítja össze. Nehéz mindezt elképzelni annak alapján, hogy a hetvenes-nyolcvanas években rögzült képpel próbáljuk összehasonlítani. Csakhogy Moszkva elképesztő változáson ment át: szállodák, bevásárlóközpontok, irodaházak, vendéglők tucatjai épültek-épülnek. Egy-két olyan ingatlanprojektet mutatok be, amely azt bizonyítja, hogy nem csak pénz, de ízlés is akad arrafelé.

Miután Moszkva a történelem századai által alakított város, a Kreml által dominált mag körüli körgyűrűs szerkezetben fejlődő városrészeket nehéz presztízs szempontjából osztályozni. Az elit és az őket kiszolgáló ingatlansosok számára három út tűnt járhatónak: a) kiköltözni a városon túl (erről majd máskor); b) minél közelebb kerülni a történelmi belvároshoz; c) az egyik városrészt valamilyen tulajdonságánál fogva addig ajnározni, amíg mások el nem hiszik, hogy az a tuti.

Az ingatlanszakma belső versenyén 2011-ben a legjobb elitberuházásnak járó díjat az Olasz Negyed fantázianevű lakóépület kapta, nem véletlenül. Moszkva belvárosában, a kiskörútról nyíló Fagyejev utcában épülő ház - szakkifejezést használva - eszement szép.

2 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek