Ma nem vámpírokról lesz szó (pedig már a XV. században a Magyarországot is megjárt Fjodor Kuricin révén az orosz irodalomba is bekerült Vlad Tepes alakja az Elbeszélés Dracula havaselvi vajdáról c. művel). Azzal is el kell keserítsem az olvasót, hogy „vérfogyasztás” terén a sült vérrel nem egyedül vagyunk a világ élvonalában, ugyanis az oroszok is felveszik velünk a versenyt, mégpedig „az orosz bikavérrel”, az ún. hematogénnel.


A hematogénról (гематоген) joggal hihetnénk, hogy egy csokoládé: a hemoglobin miatt sötétbarna – ráadásul táblás kiszerelésben, (ma már) élelmiszerboltokban is kapható. Valójában egy hazánkban jobbára ismeretlen gyógyhatású készítményről (sok helyütt ma is gyógyszer státuszban van) van szó, amit a szovjet időkben a gyerekek első csokijának számított (anno még a patikákban árulták), s a gyerekek oly élménnyel majszolták, hogy valószínűleg rá se mertek volna gondolni, hogy az egy gyógyszerkészítmény, mi több, marhavér felhasználásával készül.

Hematogén szelet gyerekeknek

A XIX. század végére megállapítást nyert, hogy a vas a vérképzés egyik legfontosabb eleme. Így futótűzszerűen elterjedtek a patikákban a vastartalmú készítmények. Az első ilyen készítmény egy bizonyos Dr. Hommel (Hämatogen des Dr. Hommel) műve volt, melynek vérrosttól megszabadított szárított bikavér képezte az alapját. Ezt 1890-ben mutatta be Svájcban, s a Hematogén (αἷμα γενος azaz vérből származó) nevet kapta.

Magát a Hematogént Oroszországban 1917-től gyártják, előtte többféle variánsa volt forgalomban. A második világháború folyamán különösképpen bevált: egészségük minél gyorsabb visszanyerése érdekében hematogén alapú ételeket készítettek a sebesülteknek. Manapság érdemtelenül megfeledkeztek róla, pedig rengeteg igen népszerű ízesített változata létezik: hozzáadhatnak (sűrített) tejet, diót, mézet, aszkorbinsavat és egyéb anyagokat.

A Berija Húskombinátból származó hematogén a sztálini időkből

A hematogén besorolása erősen vitatott Oroszországszerte. Orvosi szempontból bizonyítottan gyógyhatású készítménynek számít, ami pedig a jogi vonatkozást illeti, vannak gyógyszerként és étrendkiegészítőként egyaránt számon tartott változatok.

Hematogén mogyorós, kókuszos, mazsolás ízesítéssel

Az anyagcsere helyreállítása mellett a vörösvérsejtek képződését is stimulálja, aminosavak, szénhidrát, vitaminok (főleg A-) és ásványi anyagok forrása is. Nem csak kezelés (látásproblémák, száraz bőr, kiegyensúlyozatlan táplálkozás, alacsony hemoglobinszint, gyakori vérzés, súlyos fertőző betegségek után), hanem megelőzés szempontjából is fogyasztják, felnőttek és gyermekek egyaránt. Mellékhatásai, mint a legtöbb készítménynél, nagyon ritkán jelentkezhetnek (enyhe hányás, hasmenés), s sokan a kergemarhakór miatt hagytak fel a fogyasztásával, holott az előkészítő fázis kizárja a fertőzések terjedését. Aki teheti, próbálja ki!

Egy kis kedvcsináló: