A világban, s így Oroszországban is egyre több mindennek állítanak szobrot, hát a digitális éra is szép lassan sorra került: 2005. október 5-én Jekatyerinburgban az Iszety folyó alsó rakpartján átadták a Klaviatúra Emlékművét. A hétköznapi felhasználó álma: ütés-, por- és kávéálló. Ugyanis betonból van. Tettek bele anyagot rendesen, à la russe.


A szobrot egy várostörténeti fesztivál keretén belül tervezték, megálmodója Anatolij Vjatkin volt. S bár példátlan népszerűségnek örvendett szinte a város egész lakossága körében, a vezetőség valahogy mégis ferde szemmel nézett rá, s így nem is kapott emlékmű státuszt. Ennek ellenére több városkalauzba is bekerült. 2011-ben pedig már a húsz legnépszerűbb jekatyerinburgi látványosság között találjuk.

Az emlékmű betonból készült 104 gombos, QWERTY billentyűzet cirill/latin betűkiosztással, 30:1-es méretaránnyal, 64 m2-es területtel. A billentyűk súlya egyenként száz és ötszáz kiló között mozog. Ez meglepő módon nem jelentetett akadályt annak a néhány vállalkozó szellemű embernek, aki 2011 júniusáig ellopta az F1, F2, F3 és az У gombokat. S bár a feliratok a betontömbökön vésettek, ez sem sokat használt, mikor a Win gombra valaki Apple szignót helyezve kifejezésre juttatta a Microsoft elleni népharagot. A cudar helyzetet látván a permi Kortárs Művészetek Múzeumának vezetője be is jelentkezett az illetékeseknél, miszerint ők szívesen átszállítanák az emlékművet Permbe, gondosabb kezekbe. Azonban egy helyi vállalkozó hathatós anyagi, s a lakosság közösségi támogatásának köszönhetően az emlékművet helyreállították, s maradt Jekatyerinburgban. Most már csak a városi vezetés hozzáállását kell megváltoztatniuk.

Az alkotást sokan sokféleképpen értelmezik: felfogható emlékműnek, sziklakertnek, de közösségi helynek is, ahol minden billentyűzet egy-egy padként funkcionál. Szabadidőnkben kiugróiskolázhatjuk a nevünket, vagy ha hármasban vagyunk, akár újraindíthatjuk napunkat egy laza Ctrl-Alt-Del-lel. Mindenesetre a street art eme jeles darabja kétségtelenül a város legújabb brandjévé vált.