Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sakkláz

Amikor a Gravitációban Sandra Bullock az orosz űrhajóban kering, egy-két sakkfigura úszik mellette. (Mindhárom űrhajóban valamilyen vallási kegytárgy is mutatja, hogy hol járunk éppen, az oroszoknál természetesen egy ikon, a kínaiaknál egy kis Buddha.) Már régóta egyértelmű, hogy ha egy filmben oroszok szerepelnek, legyenek azok rettegett gengszterek, őrült tudósok, világhatalomra törő exügynökök vagy csak szimplán oroszok, egy csendesebb jelenetben fel fog tűnni egy sakktábla. Általában szamovár is, de sakktábla biztosan.

De miért olyan evidens a kapcsolat az oroszok és a sakk között? Tényleg fontos része a sakk az orosz hétköznapoknak?

Röviden: tényleg. Azért egy kicsit hosszabban is írok róla.

0 Tovább

Szomorú és igazságtalan rajzfilm

Az Ősapa. Arról, hogy mi működik Oroszországban és mi nem.

Támogatta az Orosz Kulturális Minisztérium. Vagy nem látták: és ezért. Vagy látták, de nem értették: és ezért. Vagy látták, értették: és ezért. Félek a harmadik megoldástól. Másrészt ez a rajzfilm a fő állításával merőben ellentétesen azt is megmutatja, hogy egy nemzetről úgy is lehet gondolkodni, hogy rámutatunk a problémákra, reménykedve a változásokban.

Ennyi. Túlértelmeztem ezt a helyes kis bivalyos cuccot.

0 Tovább

Új orosz identitáskatalógus

Február 7-én, a téli olimpia megnyitóján a sportolók bevonulása és az obligát tüzijátékba torkolló showműsor előtt egy rövid, alig négy perces kisfilmet vetítettek, amelyben az orosz ábécé betűit mutatták be egy-egy orosz kultúrtörténeti személy, tárgy vagy fogalom kapcsán.

0 Tovább

SzeVosztok

Hogyhogy nem írtunk még erről?! Pedig már egy hónapja, hogy először... 2012. november huszonegyedikén. Fél hétkor. De mi - Juli, Vagyim és én - már háromnegyed hatkor gyülekeztünk a Ferenc körúti metrókijáratnál, mert izgultunk. Ez volt valamennyiünk első rádiós szereplése. Nem vendégként, hanem szerkesztőként. És nem is akárhol, hanem a Tilos Rádióban! A műsor címe: Vosztok. A szignálban orosz zene, orosz híradások és rádiós szövegek részletei "Говорит Москва" (Moszkva beszél), "Восток, восток" (Kelet, kelet), "А чё говорит Москва?" (És mit mond Moszkva?), "SzeVasztok" stb.

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek