Vajon miért nevezik oroszul a bonbont konfetinek? Rejtély (válaszokat kommentbe), de ez az egyik legfontosabbb dolog, amit érdemes megjegyezni, ha valaki fel akarja fedezni az orosz kulináris örömöket. Az orosz konfeti ugyanis nagyon finom. Gyönyörű, színes, képes papírba van csomagolva – több rétegben. A legfinomabb (és a drágább) csokoládés változatokat ki kell hámozni, mint a matrjoska babát. Kívülről befelé haladva színes papír, áttetsző selyempapír és végül leheletvékony alumínium borítás fedi.
A konfetit legalább három nagy csoportba sorolhatjuk, a csokoládésakat (sokoladnije konfeti), a tejes alapú karamell-féléket (karameljki), és a szopogatós keménycukrokat, de ráadsáként ott vannak a halva ízesített, vagy csokoládéval bevont változatai falatnyi kiadásban, vagy a pihe-puha szuflé-szerű apró csodák. Nagyon sok cukorka- és csokoládégyár létezik a volt-cécécépé területeken, de nekem a kedvencem a hagyományos, a moszkvai Rotfront (nem összetévesztendő az expat-ekből verbuválódott németországi ska zenekarral, egyébként jönnek Szigetre, csekkitáut) és a legősibb, még a cári időkben 1867-ben Teodor Ferdinand von Einem által alapított Krasznij Oktyjabrj (Einem) gyártotta nyalánkságok.
A csomagolásokat díszítő képek egytől-egyig izgalmasak, szép gyűjteményem volt belőle még iskoláskoromban. A nagyklasszikusok: a finom ostyás Csámpás Medve (Misa koszolapij), a mogyoró nugáttal töltött Mókuska (Belka), a ropogós Pinocchio (azaz rendes orosz nevén Buratino, ld. posztot itt és itt), az ugyancsak ostyás, de lágyabb csokoládéval bevont Piroska (Krasznaja Sapocska), a grillázs-alapú (azaz cukormázzal borított mogyoró) Grillázs. Finom a balerinát ábrázoló Balett, a romantikus és avar illatú Őszi Keringő (Oszennyij Valsz), a tejkaramell Tehénke (Korovka), a tejehér és lágy Újhó (Sznyezsok), és a citromíző Álom (Mecsta), a hal A sor végtelen, szerintem minden olvasó hozzá tudna tenni még. A legismertebb, és a legelterjedtebb (azaz a legtöbbek által gyártott) Misa Koszolápijt még a forradalom előtt fejlesztette ki a Krasznij Oktyjabrj.
A konfetit teához illik enni, persze csak úgy önmagában is finom. A reggeli nagycsésze fekete tea mellé egy-két édes konfeti meglódítja a napot, a délutáni pihegéshez pedig kellemesen ellazít. A konyhámban mindig van néhány, legutóbb egyenesen Krasznodarból kaptam, de ha fogyni kezdenek, az itthoni orosz boltokban mindig beszerezhető. Ebben a régi teásdobozban tartom (de ez az én titkom).
Oroszország túl közel van és túl nagy ahhoz (a történelmi viszontagságokról nem is beszélve), hogy ne legyen minden házban pár olyan Oroszországból vagy a Szovjetunióból származó tárgy, amihez fontos, érdekes emlékek ne fűződnének. Lehet az a legkülönlegesebb vagy a legközhelyesebb szuvenír, egészen hétköznapi használati tárgy vagy éppen egy jó ebéd: a lényeg, hogy lehessen róluk mesélni. Új rovatunkkal az a célunk, hogy minél több ilyen tárgyról írjunk, minél több ilyen emléket osszunk meg egymással. Ha van olyan tárgyad amiről szívesen írnál, emléked, amit szívesen osztanál meg a blog olvasóival, írj nekünk az azoroszok@gmail.com címre. A jövőben rendszeresen szeretnénk szemezgetni a ti leveleitekből.
Utolsó kommentek