Nehezen jövök ki abból a flashből, amit a múlt héten Natalia Avszeenko és többi szenzációs (sport)társa okozott számomra. Azzal, hogy veszik a bátorságot és egy nagy levegőt, és alámerülnek az ismeretlenbe, úgy 100-125 méter mélyre a vízfelszíntől. Oda, ahol nincs fény, nincs hang – légy se rebben -, ahol egyedül vannak számomra elképzelhetetlen magányukban. Ahol átlényegülnek, eggyé olvadnak az őket körülvevő közeggel. Kicsit megszűnnek létezni. Azóta úgy nézem az utcán velem szembejövőket, hogy vagyunk mi (én és a szembejövők) és vannak ők: a szabad emberek, akik idejük nagy részét víz mellett, vagy talán éppen vízben töltik és úgy úsznak, mintha delfinek lennének. Ők mások.Közöttük is vannak legmásabbak, legsikeresebbek, mint például Natalia Molcsanova. Ő a mélység, a csend mai királynője. A vezetékneve sem lehet véletlen, molcsaty (молчать) azt jelenti, hallgatni.

Egyik rekordot állítja a másik után. Szám szerint harmincnégyet, de lehet, hogy mire ezt leírom, már harmincötöt. Jelenleg ő tudja a nők közül a világon a legtovább visszatartani a lélegzetét – anélkül, hogy meghalna –, 8perc 23 mp-ig. Ezen kívül ő volt az első nő, aki átlépte a 100 méteres határt és mindenféle segédeszköz nélkül 2009-ben 101 méter mélyre merült. Ha ez már önmagában nem lenne elég lenyűgöző, hozzáteszem, hogy Natláiának nem volt soha trénere, technikáját egyedül dolgozta ki, önállóan jutott csúcsra. 

Ő azonban már továbbadja a tudást: legsikeresebb követője a fia, Alekszej, akivel tavaly ketten fél óra leforgása alatt két világcsúcsot állítottak fel. Natalia az egyik versenyszámban 127 méter mélyre merült, fia pedig minden segédeszköz nélkül 126 méterre. Az erről szóló videó nem hosszú, de annál feszültebb.

Natáliával készült egy huszonöt perces interjú, amiben mesél első szabadtüdős merüléses élményéről, amikor is 22 méteren ijesztőnek találta a sötétséget; Mesél arról, milyen nehéz saját fia biztosító búvárának lenni, hogy ez mekkora fegyelmezettséget követel; Mesél arról, hogy mi mindenre kell egyszerre figyelni a teljes ellazultság állapotában; Hogy a feljövetel veszélyesebb, mint a merülés; És arról a tapasztalatról, amit a totális egyedüllét állapota jelent.

Aki kíváncsi, de nem beszél oroszul, tekerje a szalagot a tizennegyedik perchez, hogy szavak nélkül is meggyőződhessen a delfin-ember létezéséről. Engem ezek kockák nemcsak elzsibbasztottak, hanem azt is megértettem, hogy én már annak a gondolatától is rosszul vagyok, hogy a kapálózás lehetőségétől megfosztva, két lábamat egy békatalpba dugva kelljen a vízben boldogulnom.   

Arra a kérdésre, hogy miben változtatta meg személyiségét, vagy az életét a freediving, Natalia azt válaszolta, hogy a dolgok átértékelődnek ebben az életformában. Két levegővétel között az ember megérti, hogy az életben az élet a legfontosabb érték. Minden más csak utána következik!

Hozzánk csatlakozva a facebook-on megtekinthető Natalia Molchanova 101 méteres mélyrepülése. Olyan, mint egy horrorfilm rövid, ám igen hatásos részlete....