A sztrelka az orosz tolvajnyelvben találkozót jelent. A ’90-es években így hívták az orosz alvilági bandák találkáit is, melyeken a vitás kérdések rendezése gyakran masszív tömegverekedések révén történt. A bandákban ezért nagy számban jelentek meg a városi küzdősportklubok fiataljai és a sztrelka gyorsan a könyörtelen utcaharcok szinonímájá vált.

A ’90-es évek anarchikus állapotainak azonban a putyini rendteremtés gyorsan véget vetett és a bandaharcok száma drasztikusan lecsökkent. Bár a futballhuligánok rendszeres összecsapásai gondoskodtak róla, hogy a tesztoszteron-túltengéses fiataloknak legyen alkalmuk időnként kiengedni a gőzt, komoly rés keletkezett az utcaharcok piacán. Ezt ismerték fel a Tron MMA nevű szervezet alapítói is, akik pár éve rendhagyó utcaharc-bajnokságot indítottak, hogy, hogy nem, éppen sztrelka néven.

Nehéz megállapítani, hogy a Tron MMA végtelenül amatőr, vagy végtelenül profin mímeli az amatőrséget. Az összecsapásokat eredetileg egy homokkal felszórt ócska ringben rendezték, amit száz ember ha körbeállt. Ráadásul a harcosok is inkább az őszinteségükkel, mint technikai tudásukkal nyűgözik le a nézőket. Nincsenek menetek vagy pihenők, a bunyó addig tart amíg az egyik fél feladni nem kényszerül a küzdelmet. A mérkőzések sokszor több, mint tíz percig is eltartanak, és a meccs végén gyakran a győztes felet is úgy kell kivinni a ringből. Ez nem is csoda, hiszen nem csak erejük teljében lévő fiatalok vesznek részt a tornákon, a tavalyi évadot végül a Piton becenévre hallgató negyvenkét éves ex-rendőr/ügyvéd/könyvelő nyerte meg, akiről a vkontakte-n ilyen képeket is találni (alább a bal oldalon). 

A harcosok kizárólag amatőr sportolók lehetnek, akik mögött nem áll profi csapat, legfeljebb egy klub és pár szponzor. Nincsenek saját ápolóik sem, ha valaki túl sokat vérzik, vagy túlságosan telement mindene homokkal, azt egyszerűen leöntik vízzel egy tízliteres műanyag kannából.

A Tron MMA szervezet mögött ugyanakkor látványosan profi marketinges csapat áll. A honlapjuk igényes és rendkívül népszerű, ami nem is csoda, hiszen nagyszerű videókat lehet rajta találni az eddigi meccsekről, illetve rengeteg információt és félelemetesre fotosoppolt képet a harcosokról. Az új évad meccseit ráadásul már nem is elhagyatott strandokon és gyártelepeken, hanem kisebb stadionokban rendezik, ahol az egyszerűség kedvéért már a ringet sem feszítik ki.

Így vagy úgy, egy sztrelka végtelenül hálás fotótéma, az izzadt, véres, homokos, elbutult képű emberek, és a megőrülő nézők vadállati ösztönöket sugároznak. Alekszandr Taran képei első helyet nyertek a 2012-es World Press Photo a sportsorozatok kategóriában.

Ha látni szeretnél egy sztrelka mérkőzésekről készített videót, lájkold minket a Facebookon