Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gagarin a Vosztokon: Ember az űrben

1961. április 12. Jurij Gagarin elsőként repült a világűrben a Vosztok (Kelet) nevű űrhajón.

Jura kis faluban született Szaratov környékén 1934-ben. A német megszállás elérte Gagarin családját is: kisöccsét állítólag egy fasiszta megszálló akasztotta fel saját házukban egy sállal, de szerencsésen, időben levették róla (amíg a katona a fényképezőgépét kereste). 1954-ben befejezte az ipari technikumot és mellette pilóta igazolványt is szerzett.

1 Tovább

Szive két dobbanása között dolgozik

Létezik egy iciripiciri kiállítás Szentendrén. Nem lenne nehéz hosszan beszélni róla, csak hogy érdemes-e... mert magyarázat nélkül is ugyanazt a hatást váltja ki az emberből. Hogy tudniillik csodák márpedig vannak!

8 Tovább

Az Ilja Varlamov Budapesten járt!

Nyáron, egy alkalommal említést tettem az orosz turista meghatódottságáról azon, hogy Budapesten lehet… és tessék. Itt a bizonyíték. Egy fiatal - és rendkívül népszerű - orosz fotó-blogger, Ilja Varlamov budapesti látogatásáról harsog a blogger világ. Úgy értem, több írásban is megemlítik. A fiatalember majdnem negyven közzétett képe közül válogattam párat, és a látogató idegen kedves, bájos kommentjeihez hozzátettem sajátomat. Úgy néz ki, nem mindenben értünk egyet, de én is imádom Budapestet, és engem is meghat, hogy itt lehetek!

1 Tovább

Cigány az űrben

És azt tudtátok, hogy az első élőlény, aki túlélte az űrutazást, Cigány volt? Jó, az 1947-es amerikai gyümölcslegyeket most nem számítjuk ide. Cigányt és Deziket, a két kiskutyát 1951 nyarán, július 22-én lőtték ki ballisztikus rakétával, 101 km magasságig emelkedtek fel, elérték a Kármán-vonalat, majd a kilövés helyétől, Kapusztyin Jartól kb. 20 kilométerre landoltak. Az egész utazás összesen 20 percig tartott.

A nagy utazás sémája

1 Tovább

Fiúk, lányok a bányába!

No, nem a szén-, és ércbányászatról van szó, hanem arról a kellemes párás helyről, ahol az ember teste-lelke megtisztul és megmelegszik a fagyos Oroszföldön. Az alábbi fotót Gerd Ludwig készítette a Moscow never sleeps sorozatból (kép innen a sorozat itt és itt):

Az orosz bánya sajátos hagyományokkal rendelkezik, és külön iskolát képvisel. Nem mindegy, hogyan használjuk a vényiket, azaz a venyigéből, gallyakból készült seprűt, amivel egymást, illetve magukat paskolgatják a fürdőben gőzőlgő testek. Nem mindegy az sem, hogy miből is készül az a seprűcske, az eukaliptusz léguti megbetegedésekre jó, a juhar salaktalanító, gyógyító hatású, a nyárfa pedig vízelethajtó. A bánya arra is jó, hogy ha a fűtés, vagy melegvíz ellátás akadozik, akkor a meleg fürdőbe ellátogatva az ember szépen, alaposan tetőtől talpig lesuvickolhatja magáról a rárakódott, ráfagyott bőrfeletti (ruhaalatti) fölös rétegeket. Vannak bányák, ahol nők, férfiak külön-külön helységben, anyaszült meztelenül mosakodnak, hajat mosnak a hatalmas lavorokban a jól felfűtött teremben. Még most is érzem a gőzölgő szappan illatot.

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek