1961. április 12. Jurij Gagarin elsőként repült a világűrben a Vosztok (Kelet) nevű űrhajón.

Jura kis faluban született Szaratov környékén 1934-ben. A német megszállás elérte Gagarin családját is: kisöccsét állítólag egy fasiszta megszálló akasztotta fel saját házukban egy sállal, de szerencsésen, időben levették róla (amíg a katona a fényképezőgépét kereste). 1954-ben befejezte az ipari technikumot és mellette pilóta igazolványt is szerzett.

Az űrreplülés alatt nem tudta használni pilótai képességeit: az űrhajót a Földről irányították. Küldetése az volt, hogy megfigyeléseit jegyezze le: ami a gravitáció hiányában kudarcot vallott: a toll és a papír nem engedelmeskedtek. Gagarin saját bevallása szerint 'kutyaként' ment az űrbe: ő is mint Lajka kísérleti alany volt: hogyan viselkedik az emberi szervezet a zéró gravitáció viszonyai között.

Jura pedig szeretett repülni. Egy pilótának folyton repülnie kell, mondogatta. A képen Tyereskovával.

Mindenesetre a jóképű és kedves Gagarin igazi sztár lett: milliónyi levelet kapott szerte a világból, közel 27 országban tett látogatást, beszédeket mondott, begyűjtötte a kitüntetéseket. Találkozott II. Erzsébet királynővel, akivel kedélyesen ebédelgettek a Buckingham palotában. Hiába képezték ki az etikett szabályaira a szovjet űrhajósokat, a rengeteg villa és kés között még Gagarin is zavarba jött. A királynő (aki egyébként nem földi embernek tartotta): kedélyesen átsegítette, azt ajánlva, mindenki egyen, ahogy neki tetszik. Az ifjú Jura állítólag megérintette az asztal alatt a királynő térdét: meggyőződésképpen, hogy nem álmodik. A királynő nem vett erről a bájos, egyszerű gesztusról tudomást. 

Fidel Castroval:

 Maga Gina Lollobrigida csókolta orcán és udvarolt: Jura, maga fényesebb mint a csillagaim.

Jura házasságát egyes visszaemlékezések szerint megzavarta a sok csillogás: állítólag felesége egyszer rajtakapta egy nővérkével, amiután szegény fiú kiugrott a másodikról. A homlokán maradandó vágás árulkodott a dologról. Két lányuk született, a lányok (Jelena és Galina már felnőttek, és a Jurij Gagarin brand tulajdonosai: illatszer, kávé, tea, bonbon, illetve árgusan figyelik, hogyan használják Gagarin alakját/ nevét filmekben.

Gagarin halála az összeesküvés elméletek kiemelt felülete, mind a repülését, mind a zuhanását illetően. 1968. március 28-án gépével, pilótatársával, Vlagyimir Szerjoginnal a Moszkva melletti erdőszélen lezuhantak. A becsapódás oka máig ismeretlen. Egyesek szerint felettük szállt egy gép jóval alacsonyabban a megengedettnél, ezzel okozva turbulenciát, mások szerint kabin-ventilláció, egy szabadon hagyott huzat szívta ki az oxigént. Jura mindössze 34 éves volt.

" type="application/x-shockwave-flash">" />

További videó megtekintéséhez szeress a facebook-on!