Nyáron, egy alkalommal említést tettem az orosz turista meghatódottságáról azon, hogy Budapesten lehet… és tessék. Itt a bizonyíték. Egy fiatal – és rendkívül népszerű – orosz fotó-blogger, Ilja Varlamov budapesti látogatásáról harsog a blogger világ. Úgy értem, több írásban is megemlítik. A fiatalember majdnem negyven közzétett képe közül válogattam párat, és a látogató idegen kedves, bájos kommentjeihez hozzátettem sajátomat. Úgy néz ki, nem mindenben értünk egyet, de én is imádom Budapestet, és engem is meghat, hogy itt lehetek!

Igen, a budapesti panoráma lenyűgöző. Ilja is odavan érte. Nézzétek, milyen csodálatos! Hogy lehet nem beleszeretni egy városba, ahol ennyi kémény van?! – írja.

Ilja Varlamov egyébként még sosem járt Magyarországon. Beismeri, nem is érdekelték különösebben a kelet-európai országok, de Budapestbe beleszeretett már az első pillanatban. Még Amszterdamnál, Berlinnél, Londonnál és Portonál is jobban tetszik neki. Nem tudja pontosan, hogy miért. Mindenesetre egy kismacskához hasonlítja a várost, amelyik szórakoztató és ellenállhatatlan.

В Венгрии я никогда не был. Честно сказать в восточноевропейским странам я относился всегда без особого интереса. Будапешт приятно удивил… Причем не просто удивил, я влюбился в этот город с первой прогулки… Раньше я любил только Амстердам, Берлин, Лондон и португальский Порту… Будапешт затмил всех. Теперь умирать можно здесь. Город просто чудесный. Мне сложно объяснить чем он так прекрасен, я пока не разобрался сам… У венгров смешной язык, смешные деньги - они называют из "Форинты". Будапешт похож на милого котенка, которого все любят.


A parkolás. Ilját lenyűgözte az utcai rend. (Ez mondjuk megkacagtat.) A szabálykövetés és a szankcionálás is. Az, hogy a gyűlöletes mikulás-csomagon négy nyelven – még oroszul is – le van írva, hogy hova futhatunk a pénzükkel, hogy azt jól elvehessék tőlünk. És hogy a magánkézben lévő parkolási társaságok kerékbilincsei különbözőek. (De hát kit érdekel ez, amikor éppen 15 ezer forintot húznak le róla…)

Городские власти отдали парковки частным фирмам, поэтому и блокираторы тоже везде разные. Кстати, хорошая идея. В России сейчас штрафы собирает только государство. Собирают их плохо. Tакого понятия как "неотвратимость наказания" у нас нет вообще, поэтому на правила все плюют. Вот ввели штраф за нарушение правил парковки в 3000 рублей. И что? Кого-нибудь оштрафовали? Если отдать нарушителей в лапы коммерческой фирмы, то ни один злодей не останется без штрафа. 
Érdekes, hogy a/egy fotó-bloggernek min akad meg a tekintete, mit tart érdemesnek úti-naplójában megörökíteni.

Amikor piros lesz a lámpa előjön pár ember – írja –, akik reklámoznak valamit. Vajon mennyire hatékony egy ilyen reklám? Páran látják az első sorban, miközben négyen dolgoznak.

 

A VII. kerület fiatalos, trendi „lepukkantsága” őt is – mint minden bulizni vágyó turistát - lenyűgözte. „Nézzék, milyen édes…”

 

És tetszik neki a kerületi grafiti is, pedig többségüknek sem esztétikai, sem művészi, sem tartalmi értéke nincs, ezért az itt-lakókat kifejezetten dühíti.


 

A múlt pompájának maradványai…



 

Nagyon menő, hogy az emlékműveknél megtalálható bronz makettjük is, amit le lehet tapogatni és ráadásul braille-írással is ki van rájuk minden írva.

 

Egyáltalába’ el volt ragadtatva a vakokról való gondoskodásunktól… pedig láttam egyszer egy riportot, amiben az itt élő nem látók azt mondták, hogy a helyzet siralmas. Minden relatív.
Figyeljék meg, hogy a villamosmegálló 10 lépésnyire van a metró kijárattól. És sehol egy árus, össze-visszaság, vagy kosz. Általánosságban Budapesten a közlekedés egyszerűen csodálatos.  Szóval nem hiába igyekszik a BKV…, csak mi fővárosiak látjuk állandóan a panaszkodnivalókat.


 

Kommentek nélkül kerültek fel a következő képek. A város tényleg gyönyörű.  



 

A villamosok Ilja szerint egy külön posztot is megérdemelnek.

 

Azt írja: Ahogy mi azt tudjuk, a villamos a legjobb közlekedési eszköz.  A budapestiek szeretik a villamost. Mindent átengednek neki. Például a város szívében a villamos megkapta a Duna partot.  Hát hol adják még át a legjobb helyet a villamosnak?! Csakis Budapesten. Hogy lehetne ezek után nem szeretni ezt a várost?

 

Budapesten járnak a világ leghosszabb villamosai – a nem zsúfolt Combino Supra! Egy kocsi hossza — 53,9 m. Csúcsidőben percenként jár! Óránként 20 000 embert szállít, ez pedig vetekszik a metró teljesítményével.  

Milyen vonzó, pedig én – körúti lakos – még most sem látom be, hogy jobbak lennének ezek a kocsik a régieknél. Vártam, hátha idővel alábbhagy az ellenállásom az újjal, a szokatlannal szemben…, de sajnos a combino egyáltalán nem halkabb (pedig ez mindent megért volna nekem), nem lehet elmenni benne egymás mellett az ülések közti szűk járatokban, nem lehet egymás mellé ülni és az ajtóknál lévő platzon – ami arra szolgál, hogy ott álljon a tömeg – nincs mibe megkapaszkodni. A klíma pedig megy mint a veszedelem, hogy ellensúlyozzák az ajtók kinyitogatását, stb.

Nézzék, milyen szépen, elegánsan választották el a villamossíneket az úttesttől.

(Mi csak demszky-gumóknak hívjuk.)


A gyalogosok a biciklistákkal osztoznak a Duna-parton. Budapesten mindenki szereti és tiszteli egymást.

Micsodaaa?! Ez gyönyörű, de nem tudom eldönteni, Ilja tudja-e mit beszél.
 

Boldog biciklista a hídon…

(Vajon mennyi autós szólt be ennek a boldog biciklistának mire az átért a hídon, hogy menne inkább a járdán…)


Utcai wc.

Ez a wc éppen a nagymamám háza előtt áll és azért ilyen tiszta, mert nem használta még senki, mert nem jó az ajtaja. Így viszont takarítani sem kell.

 

És Budapesten van még több gyönyörűséges termálfürdő is! Budapest az egyetlen olyan fürdő-főváros az Európai Unióban, amelyik gazdag meleg vizű termálforrásokban. A városban 26 fürdő működik! De ha ezt megmutatnám, holnap mindenki otthagyna csapot-papot, hogy átköltözzön Budapestre, pedig nincs az gumiból. 
 


Ilja Varlamov budapesti látogatása egyébként csak része egy nagy expedíciónak, mely során társával, Makszim Katzzal európai nagyvárosokba látogatnak el. A cél, hogy szeptemberig ötleteket és modelleket gyűjtsenek, amiből ősszel egy kiállítás és egy előadás sorozat keretében bemutatják, hogyan lehet a városi ember életterét egyszerűen élhetőbbé varázsolni. Zseniális ötlet!

Aki kíváncsi az egyik legolvasottabb orosz blogger Ilja Varlamov további képeire, megnézheti itt:  http://zyalt.livejournal.com/618217.html