Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ízekbe zárva

Nem valószínű, hogy akár ha éhesen lődörgök a környéken, betévedtem volna az ARBAT orosz gyorsétterembe. Kívülről nincs semmi hívogató, csalogató jel. Belül sem mondanám elsőre hangulatosnak a helyet, bár kellemesen szellős. A külsőségekről azonban legyen ennyi elég, mert itt nem is ez a lényeg. Én egy előre megbeszélt találkozóra mentem oda azzal a céllal, hogy felfedezzük, mennyire orosz és mennyire gyors ez a februárban nyílt étterem. Mire kis barátaim megjöttek, én már eufórikus hangulatba kerültem. Egyszerre ettem a szirnyikit és a sós uborkát, miközben kanalaztam a szoljánkát. Aztán míg a levest visszatették a mikróba melegedni, beiktattam egy kis taknyosgomba-salátát (nem ez a hivatalos neve, de a mi családunk így hívja nyákos állaga miatt). Szóval hangulatba kerültem.

3 Tovább

Fiúk, lányok a bányába!

No, nem a szén-, és ércbányászatról van szó, hanem arról a kellemes párás helyről, ahol az ember teste-lelke megtisztul és megmelegszik a fagyos Oroszföldön. Az alábbi fotót Gerd Ludwig készítette a Moscow never sleeps sorozatból (kép innen a sorozat itt és itt):

Az orosz bánya sajátos hagyományokkal rendelkezik, és külön iskolát képvisel. Nem mindegy, hogyan használjuk a vényiket, azaz a venyigéből, gallyakból készült seprűt, amivel egymást, illetve magukat paskolgatják a fürdőben gőzőlgő testek. Nem mindegy az sem, hogy miből is készül az a seprűcske, az eukaliptusz léguti megbetegedésekre jó, a juhar salaktalanító, gyógyító hatású, a nyárfa pedig vízelethajtó. A bánya arra is jó, hogy ha a fűtés, vagy melegvíz ellátás akadozik, akkor a meleg fürdőbe ellátogatva az ember szépen, alaposan tetőtől talpig lesuvickolhatja magáról a rárakódott, ráfagyott bőrfeletti (ruhaalatti) fölös rétegeket. Vannak bányák, ahol nők, férfiak külön-külön helységben, anyaszült meztelenül mosakodnak, hajat mosnak a hatalmas lavorokban a jól felfűtött teremben. Még most is érzem a gőzölgő szappan illatot.

0 Tovább

Repedések a Kreml falán

"Az út a Kremlhez Jaroszlavlon keresztül vezet" - harsogta Vlagyimir Milov ellenzéki politikus pár hete a jaroszlvavli polgármester-választás első fordulója után tartott demonstráción. Időközben a második fordulót is megtartották, ahol Jevgenyij Ursalov látványos győzelmet aratott az Egységes Oroszország (értsd: Kreml, értsd: Putyin) által támogatott Jakov Jakusevvel szemben. A széleskörű ellenzéki összefogás eredményeként, meglehetősen egyenlőtlen pályán születő győzelemhez nagy reményeket fűznek az orosz politikában változásra éhező ellenzékiek.

Jaroszlavl Moszkvától 250km-re északkeletre fekvő kisváros (durván 600ezer lakossal) ezeréves történelemmel és számos turisztikai látványossággal. Pár hete azonban a világsajtó politikai rovatainak visszatérő szereplője, tekintettel a szovjet idők óta regnáló polgármester Jakusev bukására. Jaroszlavlban az ellenzéknek sikerült az, ami egy hónapja az elnökválasztáskor nem, hiszen nem csak a regnáló elitet szidták, hanem egységesen felsorakoztak egy alternatív jelölt mögött, aki aztán a komoly ellenszél ellenére is nagy többséggel nyerte meg a választásokat.

0 Tovább

Jevgenyij Griskovec, Folyók

Egy közhely: nem vagyunk egyformák. De igaz! Még egy: a korral előrébb haladva egyre nehezebb felkelteni az ember érdeklődését. Legalábbis rám ez is igaz. Éppen ezért, ha ez mégis megtörténik velem, az meghat, átjár, feltölt és boldoggá tesz. Na és mert, bár mind mások vagyunk, de a közhelyek mégis többnyire mindenkire érvényesek (feszülő ellentét), gondolom, hogy nemcsak nekem okoz nehézséget valami ütős, új értékre találni a kulturális kínálatból. Rengeteg orosz kortárs író van, de honnan tudhatnám, hogy melyik fog felrázni, magával ragadni, elvarázsolni… Hogy biztosra menjünk, javasolom, válasszuk a fiatal szibériai bölcsész-író-előadóművész-dramaturg-pantomimost, Jevgenyij Griskovecet.

0 Tovább

Nagyanyám gombázik és vodkázik! ...orosz

Orosz nagymamám szerint, nemzeti konyhájuk úgy alakult ki, hogy a rengeteg szegény ember mindent megfőzött, vagy nyersen megevett, amit talált. Szerencséjükre az országnak vannak tengerei, folyói, édes vizű tavai, amikben sokféle hal él, hegyei, erdői, ahol a bogyók, gombák nőnek és állatok legelnek. Szóval van lelőhely bőven. Természetesen nem feledkezhetünk el a kaviárról pezsgővel sem, de az nem szerves alkotóeleme a hagyományos orosz népi konyhának.

3 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek