Ezzel a címmel érkezett hozzánk egy orosz vándorkiállítás egyenesen Ljubljanából és szeptember nyolcadikáig marad itt. Egy csepp Oroszország. Fotóplakátokon mutatják meg hogyan hoztak rendbe több-száz éves különleges faházakat, fatemplomokat, faépítményeket.

Faépítészettel persze a világon mindenütt találkozhatunk, de valószínűleg a legnagyobb számban faházak Oroszországban épültek. (A napóleoni háborúban jól le is égett egész Moszkva.) Hogy az orosz kultúrának mennyire szerves része a vastag rönkökből épült domik, azt mutatja az is, hogy szinte minden népmese díszletében – néha főszerepében – megjelenik.

A nalicsnyikről, azaz a nyílászárókat körülvevő faragott keretről korábban már részletesen írtunk, a lényeg, hogy magában foglalja a pogány és keresztény szimbolikát. Csakúgy, mint a lófej, vagy madármotívum az oromzaton, melyeknek feladata, hogy megvédjék a lakókat a gonosz, ártó erőktől.

A különleges eljárás során speciális anyagokat és technikákat alkalmaztak. Ez azt jelenti, hogy a rönköket már megszámozva vitték a helyszínre, ahol csapolással illesztették őket össze, vagy például hogy olyan fejszéket használtak, melyeknek élei ugyanazt a mintázatot hagyták a fa felületén mint régen. Meg azt is, hogy a fatemplomokban kizárólag faszögeket használtak – mert Krisztus megfeszítése után – szigorúan tilos vasszöget alkalmazni.

        

Három építész-restaurátor munkáit mutatják meg. Lehet, hogy rajtuk kívül még/már csak tízen tudják azt, hogyan kell az ilyen régi épülethez nyúlni. Az eredeti építtetők nevei sajnos ismeretlenek. Pedig a kezük nyomán épült épület-együttes Kizsin, az Onyega-tó közepén fekvő szigeten, felkerült a világörökség listájára is. Ezekbe a templomokba és a mellettük lévő házakba a papok régen kizárólag csónakon tudtak eljutni. Aki járt arra, mind azt mondja, hogy a helynek különleges szakrális aurája van és érezni a varázslatos hangulatot, a ránk ható energetikát.

A rendbehozott épületek egyfajta skanzenként fognak működni. Ezért igyekeztek a belsőt is régi, eredeti állapotok szerint renoválni. Fixálták az asztalokat, lócákat, stb. De vannak olyan templomok, amiket visszaadtak a hívőknek.

A Kossuth téren zajló építkezés senkit ne tartson vissza attól, hogy ellátogasson az orosz plakátkiállításra. Az emeleti finn szőnyegkiállítással együtt megtekintve értékesen tölthetjük időnket.