Idén ünnepli Nagy-Britannia II. Erzsébet regnálásának hatvanadik évfordulóját: csak két brit uralkodó élte meg a gyémántévfordulót, Viktória királynő és II. Erzsébet. Ennek okán már sok mindent felelevenítettek a közelmúltban a királynő életéből, a továbbiakban engedtessék meg, hogy a talán kevésbé közismert, „az oroszok mindenével”, Puskinnal való rokoni szálat kapargassuk. „A családi hierarchia finnyás, bonyolult és érzékeny.” – írja Márai. Hát nézzük csak…



II. Erzsébet 21 évesen ment férjhez az akkor 26 esztendős Philip Mountbattenhez, a görög és a dán királyi család tagjához, aki akkoriban a brit flotta tisztje volt, a házasságot követően pedig Edinburgh hercege lett.



Fülöp herceg nagybátyja, Louis Mountbatten (1900–1979, a brit flotta admirálisa és India utolsó alkirálya) révén ismerte meg Erzsébetet még 13 esztendős korában. Az ő bátyja (tehát Fülöp másik anyai nagybátyja) volt George Louis Mountbatten (1892–1938), akinek a feleségét Lady Nada néven ismerték, született Nagyezsda Mihajlovna de Torby grófnő (1896-1963).


George Mountbatten és Lady Nada (balra orosz nemzeti ruhában)


Ő nem volt más, mint Mihail Mihajlovics Romanov nagyherceg (1861–1929, I., vagyis Botos Miklós unokájának) és Szofija Nyikolajevna Merenberg (1868–1927) leánya, aki aktívan részt vállalt Fülöp herceg nevelésében. Innen már nem is vagyunk messze, hisz Lady Nada elmondhatta magáról, hogy apai ágról I. Miklós cár, anyai ágról pedig maga Puskin dédunokája.


Mihail Mihajlovics és Szofija Nyikolajevna


Édesanyja szülei ugyanis Nikolaus Wilhelm von Nassau-Weilburg (1832–1905, a luxemburgi herceg testvére) és Natalja Alekszandrovna Puskina (1836–1913, neki ez a második házassága volt), Puskin legfiatalabb gyermeke voltak. Puskina az új családban a Merenberg grófné címet kapta csak meg, hisz a vele kötött házasság (az apa nagysága itt mit sem ért) rangon alulinak számított.


Nassau-Weilburg és Puskina


Hogy a Romanov-dinasztia megjelenik az európai uralkodóházakban, ezen nem csodálkozunk. De „rangon alul” még Puskin utódai is belekeveredtek. Mondhatják, hogy „szegről-végről rokonság” ez, de rokonság, s felelevenítése talán nem sérti a jubileumot.