Mihez kezdjünk egy jókora lazac derékkal? És egy doboz isteni kaviárral? Milliónyi recept kering a neten füstölt, sült, párolt változatairól. Az oroszok és a halak viszonya nem közömbös, bizonyítja ezt a sokféle felhasználási mód, házi eljárás. Mivel Oroszország hatalmas, ezért a halak és felhasználási módjuk tárháza is sokszínű. Egy hal van, ami a folyók, tavak és tengerek ajándéka is: a lazac. A lazac édesvízbe rakja le ikráit, az apró halacskák pedig 1-2 éves korukban megkezdik útjukat a tenger felé. A tenger vize és klímája szükséges ahhoz, hogy kifejlett, erős felnőtt példány váljon belőlük, majd kb. 2-9 éves koruk között megkezdik  hosszú, akár többszáz kilóméteres útjukat az édesvízek felé, hogy lerakják ikráikat. Az Északi-tenger lazacai számára különösen küzdelmes út ez, szemben az erőteljes áramlattal, ami annyira kimeríti őket, hogy a petéket lerakva és ezzel teljesítve küldetésüket, sokan elpusztulnak. A halászok sem könnyítik a helyzetet, sokan prédául esnek még mielőtt gondoskodnának az utódlásról, ezért több lazacfajtát a kihalás fenyeget. Az Atalanti-óceán lazacai számára annyival könnyebb a helyzet, hogy ők életük során többször is lerakják ikráikat.

Ha már ott van a konyhapultunkon a lazacderék akkor utazzunk gondolatban Oroszországba és készítsük el így:

Pelmenyi lazaccal

Az orosz barátfüle, azaz kerek formára szaggatott egyszerű (liszt, só, víz, esetleg 1-2 tojás) tésztába belecsavarjuk a hagymával együtt ledarált és fűszerezett (kapor, feketebors, de lehet fehérbors, vagy rózsabors, kis jégdarab, hogy puha legyen a massza) lazacot betöltjük, és finom hallevesben kifőzzük. A levessel együtt tálaljuk kis tejföllel. Ha a pelmenyiből másnapra is marad, akkor egy serpenyőben kis vajon megfuttatjuk, hogy piruljon. Mmmm.

 Lazacos pirog

Kelt tésztát készítünk rozslisztből. A tésztát kiszaggatjuk és a közepébe helyezzük a haltölteléket (ledarált lazac, feketebors, majoranna, kis citromlé), majd felcsavarjuk, kis táskákat formálunk belőle. Hagyományos elkészítési mód: nagyobb, kerek pirogot készítünk, aminek a közepébe vájatot nyomunk. Ha megsült (sütőben), akkor a vájatba lehet tenni tejfölt, olvasztott vajat vagy egy kis hallevest.

 Lazacfasírt

A hagyományos töltelék recepteket kicsit frissítettem. A lazacot ledaráljuk, én ehhez a házi mixert használtam, és kb. 5o-7o deka lazachoz hozzátettem egy egész citromnak a levét, friss kaprot, és dijoni mustárt (ha nincs otthon porból készült orosz mustár). A mustár helyettesíthető tormával (egy kisknanál majonézes torma), rózsabors, fehérbors, feketebors keveréket. A masszából nagyobb darab burgereket formáztam, és forró olajban kisütöttem, kb. 3-4 percig sütve az egyes oldalait. Érdemes rendesen megfűszerezni, vagy akár egy kis hagymát is lehet beletenni, hiszen fasírtról van szó. A lazacburgereket zsömlébe is lehet rakni retekkel, majonézzel, vagy köretként lereszelt uborkával, tejföllel, tejföllel kikevert túróval főételként tálalni.

Jó étvágyat!