Nemrég megkaptuk első igazi olvasói levelünket (mi, az Orosz ok) egyenesen Moszkvából! Egy 36 éves magyar fiatalembertől, aki az ottani Kempinski Hotel cukrászdájában dolgozik. Igazán szerencsés, gondoltam, de mégis hogy került oda? Számtalan sztorit ismerek arról, hogy orosz feleségek Budapesten, de miért megy egy magyar férfi Moszkvába dolgozni? Hát nem tudja, merre van a nyugat? Megkérdeztem őt magát, Szabó Atillát (így írja a nevét).

- Hogy kerül valaki Magyarországról a moszkvai Kempinskibe?

Az otthoni Four Seasons szállodából kerültem ki, de nem egyből a Kempinskibe. Először a Swissotel svájci szállodalánchoz szerződtem, ahol másfél évet töltöttem. Mivel közben megismertem későbbi feleségemet, biztos voltam, hogy maradni szeretnék, és pont akkor megkerestek a Kempinskitől. Elfogadtam az ajánlatukat. Így már öt éve vagyok az orosz fővárosban, ebből több mint három éve a Kempinskiben. 

 Nem rossz munkahely…

- Mi volt a felvételi követelmény?

Ezen a szinten nem igen van felvételi, az akkori executive chef ismerte a munkámat. A vendéglátás kis család, még itt Moszkvában is sikerült régi ismerősökbe botlani.

 - Miben különbözik egy ilyen nemzetközi szállodalánc budapesti és moszkvai szállodájának cukrászdája? Mások-e a sütik? Másmilyenek a receptek?

Követni kell a trendeket bárhol is dolgozik az ember a világban, de persze a helyi szokásokat, specialitásokat kissé előtérbe kell helyezni. Moszkvában a Kempinski volt az első nem orosz ötcsillagos szálloda, ezért nagyon sok törzsvendég megmaradt a nyitás óta. Ők jobban ragaszkodnak a megszokott ízekhez, de azért van bőven lehetőségem új ízekkel kísérletezni. 

 Atilla munka közben  

- Mennyivel jobban vagy éppen kevésbé becsülik meg ott a dolgozókat?

Már volt tapasztalatom külföldinek lenni, ledolgoztam pár évet más országban is. Így tudom, hogy nekünk valamivel mindig többet kell felmutatnunk. Többet kell letenni az asztalra, hiszen a fizetésünk is magasabb és ezt kompenzálni kell.

- Sok a vendég?

Nagy átalakítás, renoválás alatt állunk, hiszen a szálloda fennállása óta (1992) ez az első komoly felújítás. Lassan készen vagyunk és sorban nyitnak meg az egységeink. Egy gyönyörű, új és modern étteremmel és egy kávéházzal is gazdagabbak vagyunk. Az emberek kíváncsiak ránk és arra, hogy mi változott, úgyhogy van vendégünk bőven.

- Mennyiben mások a moszkvai Kempinski vendégei? (Gazdagabbak-e mint máshol, nagyobbak-e az elvárásaik?)

Moszkva egy nagyvilági város, sokat lehet hallani a gazdagságról és sajnos a nem mindig igaz, felfújt rossz dolgokról. Rengetegféle ember megfordul. Persze akadnak közöttük kivételesen gazdagok is. De ez mindenhol így van, otthon is.

- Moszkva jelenleg az egyik legdrágább főváros. Látszik-e ez a Kempinskiben belül?

Kijavítanám, már a legdrágább főváros. Persze, mint ötcsillagos szálloda, az árainkat is ehhez igazítjuk, de azért versenyképesek vagyunk, nem mi vagyunk a legdrágábbak.

Megjegyzem, a Kreml lakosztály 65ezer rubel, ami kb. félmillió forint, míg nálunk a legdrágább lakosztály 775 euro, ami fele ennyi forintot jelent.  

 

Lakosztály kilátással a Kremlre

Budapesti lakosztály

- Mennyire elit egy ilyen elit hely konyhája? Magasabban kvalifikáltabbak-e a szakemberek, tisztább-e a cukrászda, mások-e az alapanyagok?

Az alapanyagok nagyon fontosak, de a technológia az, ami a terméket kiválóvá teszi. Ehhez kell elhivatottság, szakmai fegyelem. Talán egy ilyen helyen ezek jobban megvannak, mint egy átlagos étteremben. A tisztaság ezen a szinten alap, mivel borzasztóan szigorú az orosz szabályzat ezen a téren, a betartása nem könnyű feladat.

- Mennyi szabadidőd van?

Igyekszem a heti két szabadnapot megadni magamnak, bár sajnos nem mindig sikerül. Olyankor vagy a dácsára megyünk, vagy otthon pihenek. Soha nem unatkozom egy olyan varosban, ami soha nem alszik.

- Régen szokás volt, hogy a helyi gazdagok is elit szállodákba jártak enni/tárgyalni? Ez ma is így van?

Egyre több az elit étterem ahova trendi beülni, de azért bőven járnak hozzánk is.

- Milyen nehézségekkel jár a beilleszkedés ott egy magyarnak?

Mint már kifejtettem, ha többet vállalok az szimpatikus, plusz nem árt hamar megtanulni a nyelvet, mert ez felgyorsítja a beilleszkedést. Sokszor hallottam, hogy én már majdnem az „övék vagyok”, szóval nekem szerencsére soha nem volt ezzel gondom.

- Tudnál valamilyen érdekes sztorit mondani híres emberekről/celebekről, akik megfordultak nálatok?

Lehetne rengeteget, de sajnos a szálloda szabályzata tiltja, hogy vendégeinkről, partnereinkről beszéljünk.

Várjuk a következő olvasói levelet!