Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Krím és Artek: a krími (úttörő)tábor és az orosz-ukrán turizmus jövője

A több háborút megélt Krím déli sarkában 1925-ben alapították meg a szinte újszülőtt Szovjetunió legnagyobb úttörőtáborát, melynek célja a tbc-s gyerekek üdültetése, majd az új generáció kiválasztottjainak felkészítése volt a kommunizmus építésének kiemelt feladataira. Az Artek a félsziget egyik legszebb részén fekszik, Gurzuf nevű településen, az Artek folyó mellett. Az artek jelentése vitatott, vannak tatár (különleges), ill. görög (medve-hegy melletti, kenyér) eredetre mutató magyarázatok. A tábor kiemelt nemzetközi szereppel rendelkezett: itt fogadták a szocialista országok delegációit, illetve a nagyvilág diplomatáit.

Látogatását tette itt többek között Leonyid Brezsnyev, Jurij Gagarin, Indira Ghandi, Otto Schmidt, Valentyina Tyereskova, a gyermekpszichológus Benjamin Spock, az olasz kommunista párt főtitkára Palmiro Togliatti.

A II.vh kitörése után az Arteket Sztálingrádba, majd az Altájba menekítették, ahol a Krímben nyaralt gyerekek szibériai társaikkal húzhatták meg magukat. A háború lezárása után Jaltán tartózkodó Churchill felesége meglátogatta az akkor újjáépülő Arteket, és katonai sátrakat adományozott. A kémtörténet izgalmas epizódja, hogy amikor Averell Harriman, amerikai nagykövet, az amerikai kormány nevében a jaltai konferencia egyezkedés idején egy csekket nyújtott át a tábor újjáépítésére, a válogatott úttörők egy különleges, értékes fákból készített amerikai címert nyújtották át tiszteletük jeléül. A címer többéven át díszítette az egymást váltó nagykövetek irodájának falát: később jöttek rá, hogy poloskát rejt, a szemben lévő ház adóvevője hullámain működött. A műveletet állítólag maga Berija vezényelte le, az artekeseknek fogalmuk sem volt az egészről.

Kép: Palmiro Togliatti Artekben, 1964 augusztusában.

0 Tovább

Vosztok: Krím, avagy a Kercsi-szoroson túl

Ebben az adásban a Krímről beszélgettünk a Kercsi-szoroson innen és túl: az aktualitások, a múlt-jövő és a nyaralás (!) fényében. Multikulti, történelem, természet, szerelem, napsütés és béke.

Az adást itt hallgasd meg. Ezeket a zenéket hallgattuk:

DDT, Ne lőj!

http://www.youtube.com/watch?v=is1dp9FjDxw&sns=em   

Elektro Monsters: Krím

http://www.youtube.com/watch?v=TEaejIcwms0&sns=em   

5nizza: я солдат

http://www.youtube.com/watch?v=XTeUvvIVeKM&sns=em   

130 по встречной на старенькой Vespa (ez a zenekar neve, tényleg) -  В Крым на машине: 13o-cal forgalommal szembe egy régi Vespán: Autóval a Krimbe
130 по встречной на старенькой Vespa -- В Крым на машине

Peace,

0 Tovább

Putyin az új Hitler

Az ukrán Belügyminisztérium pár napja kiadott egy nyilatkozatot melyben közli, hogy információi szerint ukrán egyenruhába öltözött orosz fegyveresek fogják megtámadni az orosz állásokat, ezzel ürügyet szolgálva Ukrajna megtámadására. Az ember pedig akaratlanul is belekapaszkodik a széke karfájába, eltöpreng vajon miért nincs fogalma sem, hogy hol van a lakásához legközelebbi óvóhely, szörnyűlködik Putyin cinizmusán és a történelem megismétlődésén.

Putyin az új Hitler, mondta ki szerdán végre Hillary Clinton, bár addigra keveseknek volt kétsége efelől. A Krím-félsziget mondvacsinált etnikai okokból történő annektálásával, a világbékét felelőtlenül veszélybe sodró Oroszország csak a Harmadik Birodaloméhoz mérhető hataloméhségről tesz tanúbizonyságot.

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek