Plombir, krembrjulé, eszkimo a klasszikus kedvencek, amiket néhány kopejkáért lehetett venni (ha éppen volt) a sarki kioszkban, vagy csak úgy az árusnál az utcán egy kartondobozból. A szovjet fagylaltkészítés remekei ezek, melyek rengeteg tejszínből készültek édesen, vanília ízben, vagy éppen igazi étcsokival. Természetesen ma is megtalálhatóak, rengeteg gyártó forgalmazza őket, ennek megfelelően a minőségük sem egyforma. Időnként ugyan sikerül rátalálnom a régi ízre, mégis kiváncsi voltam, honnan erednek, és vajon otthon el tudom-e készíteni őket a nyári fagyiszezon utolsó napjaiban. Találtam néhány izgalmas receptet, voilá:

Eszkimo

Az eszkimo története három szálon fut, két szál a húszas évek Amerikájába vezet, a harmadik Franciaországba, ugyancsak erre az időszakra (egy moziban árultak csokoládéba burkolt fagylalt briketteket, az eszkimókról szóló film vetítése idején). A Szovjetunióban 1937-ben jelent meg, és talán a mai napig a legnépszerűbb fagylalt. Ismertetőjegye: tejszínes-krémes állagú fagylalt fapálcikán, finom csokoládéba burkolva. Ezt a receptet könnyebb elkészíteni, mint azt gondolnánk. Megosztom a kedvenc francia eskimo házi receptem, ami talán már nem is igazi fagylalt, itt. És persze innen rendelnék sokat.