Plombir, krembrjulé, eszkimo a klasszikus kedvencek, amiket néhány kopejkáért lehetett venni (ha éppen volt) a sarki kioszkban, vagy csak úgy az árusnál az utcán egy kartondobozból.  A szovjet fagylaltkészítés remekei ezek, melyek rengeteg tejszínből készültek édesen, vanília ízben, vagy éppen igazi étcsokival.  Természetesen ma is megtalálhatóak, rengeteg gyártó forgalmazza őket, ennek megfelelően a minőségük sem egyforma. Időnként ugyan sikerül rátalálnom a régi ízre, mégis kiváncsi voltam, honnan erednek, és vajon otthon el tudom-e készíteni őket a nyári fagyiszezon utolsó napjaiban.  Találtam néhány izgalmas receptet, voilá:

Eszkimo

Az eszkimo története három szálon fut, két szál a húszas évek Amerikájába vezet, a harmadik Franciaországba, ugyancsak erre az időszakra (egy moziban árultak csokoládéba burkolt fagylalt briketteket, az eszkimókról szóló film vetítése idején). A Szovjetunióban 1937-ben jelent meg, és talán a mai napig a legnépszerűbb fagylalt. Ismertetőjegye: tejszínes-krémes állagú fagylalt fapálcikán, finom csokoládéba burkolva. Ezt a receptet könnyebb elkészíteni, mint azt gondolnánk. Megosztom a kedvenc francia eskimo házi receptem, ami talán már nem is igazi fagylalt, itt. És persze innen rendelnék sokat.

Plombir, azaz eredeti nevén glace plombieres

Ez a fagylalt valójában nem tejszín-alapú, hanem creme fraiche, vagy a sajtosabb creme fleurette, amit mégiscsak tejszínnel helyettesíthetünk itthon. Jellemzője, hogy vaníliával ízesítik, és mandulatejjel, valamint kandírozott gyümölccsel készül. Erre itt és itt van egy recept. Mégis, én azt a finom vaníliás-tejszkrémes ízt szeretem benne, azzal a furmányos mandulával. Egy másik recept. Itt van a legegyszerűbb recept, ami igaziból a tejszínes alap:

4 tojás sárgáját kb. 1 dl tejjel enyhén felfőzünk, majd lehűtjük. Belekeverünk 2-3 dl zsíros tejszínt habbá verve és porcukrot, igazi vaníliát ízlés szerint. Ezt fagygépbe, vagy állandó, félóránkénti kevergetéssel kell lehűteni. A csavar: tej helyett mandulatej, illetve a kész fagyiba mehet dió, kandírozott gyümölcs, mandula.

Krembrjulé, azaz Creme Brulée

Egy téglányi tejszínes fagylalt enyhe karamelles ízzel, időnként finom vékony ostyába burkolva, mint egy szendvics. Kedvencem. A finom, karemelles füstösséget az orosz receptekben a sürített tej, azaz a szguscsonka adja. Ehhez feltétlenül az orosz sürített tejet kell használni, amit konzervdobozban árulnak. A konzervdobozt, egy nagy lábasban kell felforralni, amíg a krém bebarnul. Ebbe kell belekeverni a kedvenc tejszínfagyi alapunkat, ha ez túlságosan zsírosnak tűnik a fele tejszín tejjel helyettesíthető. Mmmmm. Recept fotókkal itt. Igazi ínyencség ez a recept itt, a lényege, hogy az elkészült vaníliás tejszínfagyiba karamellizált mandulát kever, majd az elkészült fagylaltot megégeti, mint az igazi creme brulée-t.