Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Új orosz hely: Matrjoska

(Fotók: Rácz Anna)

Megnyílt a Matrjoska Bisztró; az Arbat és az Arany Kaviár által kifeszített pesti orosz gasztropiac közepén tátongó űr betöltője. Meghívtak minket, hogy teszteljük a helyet, naná, hogy elmentünk. Azt azért előre eldöntöttem, hogy bármi történik is, a mai poszt utolsó mondata az lesz: Az anyukám jobban főz.

0 Tovább

Menő hely Moszkvában: a kincsesláda lányaitól

Csajok a friss projektből:

Jól esik, ha egy Kanadából indult 'világmárka' helyi építészekre bízza új éttermének design-ját, ahelyett, hogy importálná fogyasztásra kész belső tereit, termékeivel együtt.

A feladat egyszerű és nemes: egészséges étkek és facsart levek mellé zöld és csalafinta, helyi és mégis univerzális tartalmú megjelenítés. Legyen kényelmes, de pörgős. Leülős, de rugalmas. A Fresh Restaurant alapítója, Ruth Tal, 'kúl és nem unalmas' egészséges étrendet népszerűsít húsz éve. A moszkvai étterem az első Oroszországban, és negyedik a világon. A tervezők és kivitelezők a Szundukovi (iker)nővérek: Olga és Irina.

0 Tovább

Mondd meg mivel eszed a palacsintát és megmondom ki vagy

Ma kezdődik a maszlenyica egyhetes ünnepe Oroszországban, melynek központi eleme (sőt lényege és szubsztanciája) a blini, vagyis az orosz palacsinta. De miért pont a palacsinta, mit értünk ez alatt és mi a jelentősége, hogy mi a kedvenc feltétünk?

A maszlenyica az ortodox húsvétot megelőző hetedik hét során tartott ünnepségsorozat, mely a nagyböjt kezdetét illetve a tavasz eljövetelét jelzi. Bár a maszlenyicát nagy duzzogva az ortodox egyház is felvette hivatalos ünnepei közé, leginkább a pogány elemek dominálják a hetet. Ezzel magyarázható a tavaszi napéjegyenlőséghez közeli időzítés, a hajadon lányok jövendölési szokásai vagy a telet jelképező szalmabábúk rituális elégetése sem. Ebbe a sorba illeszkedik a blini is, amely a Napot és ezáltal a tavaszt és a megújulást szimbolizálja.

2 Tovább

Aljonka: szép és finom

Első pillantásra azt is gondolhatnánk, hogy egy tizenkilencedik századi festmény utánérzése az illusztráció, bár a helyzet egészen más. Ugye ismerős a kép? Az egyik legfinomabb orosz csoki legendás borítóján látjuk ezt az édes, a szláv szépség naív attribútumait viselő kislány ábrázolást. Színes kendő, ennivalóan pufók arcocska, tiszta, távolbanéző tekintet, kék szemek, dacos masni-ajkak. A csomagolás jóminőségű papírból van, arany betűk, kidolgozott kép: 'az ember rögtön azt gondolja, hogy ez a legfinomabb csoki a polcon' - állítja egy rajongó csokifogyasztó egy fórumon. Ez a kép annyira univerzális (orosz kontextusban mindenképp), hogy a legtöbb kislány beleilleszthető (egy bizonyos korban, kb. 6 hónapostól 2 évesig). A papírból gondosan kivágott kép még nálunk is kint van a hűtőszekrényre mágnesezve (évek óta), mert Szonyecska lányom apja egyszerűen nem bírta a kukába dobni, szinte saját fényképként szereti.

Nos, a fenti kép egy 196o-ban készült fotó után került a csokoládéra. A csokoládégyár fotósa, Alexander Gerinasz saját lányát, Jelena Gerinaszt, fényképezte le.

A fénykép először a Szovjetszkoje foto (Szovjet fotó) című lapban jelent meg, később szerepelt a Zdarovje (Egészség) című folyóirat 1962. januári számának címlapján (!).

1 Tovább

Egy kis böjt, oroszosan

November 28-tól január 6-ig tart az ortodox karácsonyi böjt, ami vallási-szellemi szempontból megegyezik az adventtel; régebben a magyarok is kisböjtnek hívták a karácsonyt megelőző időszakot. Nyilván vannak, akik szigorúan követik az előírásokat, de a hívők többsége számára a karácsonyi böjt jóval lazább a húsvétot megelőző nagyböjtnél. Konkrétan ez azt jelenti, hogy vodka helyett sör-bor-kvász, hús helyett hal, meg egy kis csirke, hiszen az igazából nagyranőtt tojás. A mi családunkat nehéz lenne valllásosnak tekinteni, mert nem az, viszont minden alkalmat megragadunk a gasztronómiai játszadozásra. Íme tehát a lazán értelmezett böjti menü, Olga néni receptjeivel megtámogatva.

0 Tovább
«
1234

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek