November 28-tól január 6-ig tart az ortodox karácsonyi böjt, ami vallási-szellemi szempontból megegyezik az adventtel; régebben a magyarok is kisböjtnek hívták a karácsonyt megelőző időszakot. Nyilván vannak, akik szigorúan követik az előírásokat, de a hívők többsége számára a karácsonyi böjt jóval lazább a húsvétot megelőző nagyböjtnél. Konkrétan ez azt jelenti, hogy vodka helyett sör-bor-kvász, hús helyett hal, meg egy kis csirke, hiszen az igazából nagyranőtt tojás. A mi családunkat nehéz lenne valllásosnak tekinteni, mert nem az, viszont minden alkalmat megragadunk a gasztronómiai játszadozásra. Íme tehát a lazán értelmezett böjti menü, Olga néni receptjeivel megtámogatva.

Az orosz alapmondáshoz tartjuk ma magunkat: Щи да каша - пища наша. Hevenyészett fordításban, hogy kijöjjön a rím: Scsí és kása - hasunk lássa.

Előétel: Halkocsonya

Olga néni szerint süllőből, tokhalból, kecsegéből, keszegből és/vagy sügérből érdemes halkocsonyát készíteni. Hát jó. A kiválasztott hal darabkáit előző éjszakára tejes-fűszeres pácba rakjuk. Fazekunkban fő a víz, abban uszkál a fehérrépa, sárgarépa, zeller - és ebbe jönnek az előkészített haldarabkák. 10-15 perc főzés után kióvatoskodjuk a halainkat a fazékból, a maradék hallét átszűrjük, zselatinnal elkeverjük, kicsit újból melegítjük, aztán újabb szűrés után mehet a lé arra a tányérra, amin a haldarabkákat meg amit még gondolunk (ha lehet, zöldségekre gondoljunk leginkább) gondosan elhelyeztünk. Lehűtjük, zselatinos hallé megköt, tálalható.

A sajtos-almás-diós saláta azért jó kiegészítője a halas ételnek, mert hagyja érvényesülni az ízeket, de lecsendesíti az utózmányokat. Csak azért, hogy lehessen ilyet is látni: gzseli söröspohár és sótartó (+ torma, ami passzol a kocsonyához) egészíti ki a hidegtálat.

2. Leves: Böjti gombás scsí

Étolajon üvegesre melegített hagymakockákhoz felszeletelt fehér- és sárgarépát, lereszelt félcéklát adunk, aztán mehet a 15-20 dkg savanyúkáposzta, a végén az egészet paradicsompürével masszásítjuk. Most vegyük elő azt a fazekat, amiben előző éjszaka beáztattuk a 10dkg szárított vargányát, tegyük bele a masszánkat, meg két szép, feldarabolt krumplit. Csendes tűzön 30-40 percet főzzük mindezt. Egy kis liszttel besüríthetjük a végén, ha nagyon akarjuk. Petrezselyemmel, tejföllel tálaljuk. 

3. Főétel: Tejszínes csirke hajdinával

Magyarországon időről időre felfedezik a hajdinát mint csodanövényt, titokzatos gyógyhatása miatt bioboltokban árulják. Az oroszoknál meg a rizssel vetekszik, überképességek reklámozása nélkül. Én speciel heti gyakorisággal fogyasztok hajdinát, azaz grecskát; az Arbatban gyorsrizses tasakos verziót is lehet kapni, az való nekem. Köretként, kásaként, főételként - tényleg laktató, de semmi több. De ha ez kell: éljen a grecska!

4. Desszert: Vatruski

 

Vatruska - leveles tésztából készített töltött sütemény, főleg túrós, na jó, lehet almás is. Igazából csak többes számban használják a szót, vatruski, hiszen ki az a duracsok, aki csak egyet eszik ebből. Teához ideális.