Első pillantásra azt is gondolhatnánk, hogy egy tizenkilencedik századi festmény utánérzése az illusztráció, bár a helyzet egészen más. Ugye ismerős a kép? Az egyik legfinomabb orosz csoki legendás borítóján látjuk ezt az édes, a szláv szépség naív attribútumait viselő kislány ábrázolást. Színes kendő, ennivalóan pufók arcocska, tiszta, távolbanéző tekintet, kék szemek, dacos masni-ajkak. A csomagolás jóminőségű papírból van, arany betűk, kidolgozott kép: 'az ember rögtön azt gondolja, hogy ez a legfinomabb csoki a polcon' - állítja egy rajongó csokifogyasztó egy fórumon. Ez a kép annyira univerzális (orosz kontextusban mindenképp), hogy a legtöbb kislány beleilleszthető (egy bizonyos korban, kb. 6 hónapostól 2 évesig). A papírból gondosan kivágott kép még nálunk is kint van a hűtőszekrényre mágnesezve (évek óta), mert Szonyecska lányom apja egyszerűen nem bírta a kukába dobni, szinte saját fényképként szereti.

Nos, a fenti kép egy 196o-ban készült fotó után került a csokoládéra. A csokoládégyár fotósa, Alexander Gerinasz saját lányát, Jelena Gerinaszt, fényképezte le.

A fénykép először a Szovjetszkoje foto (Szovjet fotó) című lapban jelent meg, később szerepelt a Zdarovje (Egészség) című folyóirat 1962. januári számának címlapján (!).

A hatvanas években felső utasításra a tömegigények kielégítésére elérhető árú termék fejlesztésébe fogtak. Az új típusú krémes csokoládé receptjét a Krasznij Oktyjábrj (Vörös Október) gyár fejlesztette ki 1964-ben, hozzáadott tejporral és zsírosabb tejszínporral krémesítve, de gyártotta a Babajevszkij és a Rot-Front csokigyár is, mindegyik más-más designnal.

Az új termék a nevét a történet egyik verziója szerint Valentyina Tyereskova lánya után kapta. Tyereskova űr-beceneve, Csajka (azaz 'sirály') egy másik csokoládéa névadója lett. Egy másik verzió szerint Jurij Gagarin Lenocska nevű kislánya volt a névadó (a Jelena becenevei ugyanis a Léna, Lénocska, Aljonuska, Aljonka, stb). Igen népszerű név volt akkoriban (véletlen egybeesés, hogy Gerinasz lánya is Léna).

Az első Aljonka csokoládékon még nem ez a kép van, március 8-ra:

és május 1-re is készült belőle sorozat:

Ugye, valami nem stimmel? Pedig, van kendő, mosoly, kék szem, és aprócsak száj, pisze orr...

Ez a Babajevszkij gyár féle Aljonka:

Ez pedig a Rot Front-féle:

A Krasznij Oktyjábrj tematikus borítói  közt volt ilyen is, ez az újévi:

Ez elég modern, a kendő a lányon nyakba került, láttatva a divatos frizurát (ami NEM hosszú haj befonva!!) május 1-re:

Próbálkoztak valós kislánnyal:

Próbálkoztak ezzel is, (Vasznyecov Aljonuskája), hogy legyen egy állandó saját arc a brandhez. A történet egy harmadik verziója szerint, ez volt az eredeti ihlető, és a csokoládé a kép címe után kapta végleges nevét (a romantikus és hosszú Aljonuska, a vagányabb Aljonkára rövidült):

Ez sem volt az igazi, a központi hatalom sem támogatta, így pályázatot hirdettek, amit Gerinasz fotója nyert. A fotót átrajzolták: Maszlov a barnaszemű, feketehajú kis Jelenából szláv angyalkát varázsolt:

Időtálló ábrázolás lett. Az édes kislány, az igazi Aljonka, feketeszemű-feketehajú felnőtt nővé érett, aki öntudatosan pert indított a kép használatáért fizetendő jogdíjért. A pert végül többforduló után nem nyerte meg: így a Krasznij Oktyábrj 5 millió rubelt tarthatott meg magának. A csomagoláson lévő ábrázolás: általános jellegű, és önálló műalkotásnak számít az érvelés szerint. Jelena egyébként gyógyszerész, Moszkvában él családjával: két gyermekével és férjével.

Hogy mennyire volt az erőteljes ruszifikációs politika része ez a design is, univerzalitás ide vagy oda, vagy mihez képest -- releváns kérdés. Szovjet tömegtermék előállításáról - gyártásáról lévén szó, nem a különböző népcsoportok reprezentációjára törekedtek, ezt megállapíthatjuk az összes verzió alapján. Az univerzális szovjet termék saját arca: egyfajta sztereotíp oroszság-ábrázolásba illeszkedik ebben az esetben is. Érdekes, ahogyan változik a kacér, bátor, öntudatos szovjet fiatal lány vs. ártatlan szépséget megtestesítő kislány, és a szinte állandóan jelenlévő kendőmotívum koncepciója az egyes verziókon.

Izgalmas játékok az Aljonka 'hivatalos' oldalán, csokitetrisz, Aljonka-puzzle, és saját Aljonkafotó-klónozás infók, stb: itt. Állati jó!

Érdekességként a Babajevszkij a kínai piacot egy modernizált változattal óhajtja meghódítani: ezzel.

Egy rémálom:

Moszkvai street-art:

És zárásként, így néz ki a Babajevszkij csoporthoz tartozó rigai verzió:

További érdekességekért, szeress minket a facebookon!