Óriási hír, hogy végre fapadossal is elérhető lesz Moszkva Budapestről, igaz, jegyet még nem sikerült rá váltanom, de már ott van az olcsó légitársaság desztinációs listáján (frissiben megnéztem).

Moszkvában biztosan nem hagynám ki az orosz és szovjet csomagolás történetét bemutató retrospektív kiállítást a Design Múzeumban (augusztus 18-ig tart meghosszabítva). A kiállítás a forradalom előtti orosz ipar termékeitől a szovjet időkön át napjainkig öleli fel a csomagolás történetének becses darabjait.

Itt van például a legendás szovjet parfüm, a Krasznaja Moszkva, igazi laposüveg, kicsit cifrázva:

Az édesség csomagolásának története az ideológia és az iparművészet sajátos viszonyának éles lenyomata. Lássunk néhány példát.

A  tea mellé a forradalom előtt, ehhez hasonló 'orosz' tematikájú dobozokból haraptak édeset, ld. Kudrjavcev gyárából:

Később, a hősök átalakultak, ld. Tyimirjazevről nevezték el ezt a ropogós kekszet. Jól mutat piedesztálon, kőből hasítva a vörös nap sugaraiban:

A Tyimirjazevet körülölelő ragyogás, a tudománynak szól: hiszen növényfiziológus volt, aki "egyúttal pompásan tudta a tudást a tömegek közé vinni" és "e mély gondolkodó ugyanakkor a haladó eszmék lángolószívű harcosa is volt" (id. az Előszóból, ld. Korcsagin: Tyimirjazev élete és munkássága. Megszerezhető itt).

Visszatérve a Vörös Moszkvához, ilyen névvel karamell cukorkát is árultak, ki más gyárthatta volna, mint a Krasznij Oktyjabrj. A képen a MoszSzovet épülete látható, 1917-től, 93-ig viselte e nevet, a tulajdonképpeni Önkormányzati Hivatal (ma MoszGoszDuma).

Az épület így néz ki:

A forradalmi hangulat lángolása nem állt meg az új szovjet intézmények, hősök bemutatásánál. Az édesség csomagolása stratégiai jelentőségű: hiszen a szovjet háztartások asztalain, konyhapultjain díszelegtek a szaharnyicákban (cukortartó). Az ipari társadalom kiépítése az agártársadalom alapjain pedig valóban a legnagyobb teljesítménye volt a szovjet hatalomnak. Ideológiai támogatás nélkül ez lehetetlen lett volna. A Krasznij Oktyjabrj karamelljein megjelent 'A mi iparunk'  futurista stilizált lángcsóvákkal. Ez az igazi modern:

Éles kontrasztként, ez is a Krasznij Oktyabrj terméke. A gyerekek falusi környezetben, mezítláb lejtenek körtáncot.

Az űrhajózás sikereinek emlékére, Lajka Belka és Sztrelka, a wannabe űrkutyák:

A kiállításról itt.