Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sikeres unortodox: az ember, aki legyőzte a válságot


Tegnap este az orosz tévében egy nagyszabású, egyórás film, a Krízis 2008 - Oroszország megmentése főműsoridőben való bemutatásával beindult Putyin elnöki kampánya. A dokumentumfilm formáját magára öltő kampányfilm úgy állítja be Putyint, mint aki a világon egyedülálló módon, a Nyugat által csak mostanában megértett módszerekkel sikeresen vette fel a harcot a válsággal.

Két összehasonlítás vonul végig a filmen: egyrészt az 1998-as orosz válság, másrész a mai Egyesült Államok a viszonyítási alap ahhoz, hogy bemutassák, mennyire jobb a helyzet a mai Oroszországban. Amerika az 1929-es válsághoz hasonló állapotokat mutat mind képekben, mind értékelésben: New Jersey melletti sátortábort látunk, ahol megszólal az állását és lakását elvesztő dizájner és építész, munkanélküli programozó mesél a tönkrement cégekről, és mindezt egy olyan animáció vezeti fel, amelyben a tőzsdepaloták kártyavárként omlanak össze. Amíg az oroszoknál az autóipar 2010-ben jelentős növekedést mutat, addig Amerikában a kerékpár lesz a járműipar húzóágazata. Kedves, hogy nem írták ki, hogy bibibi. Az 1998-as orosz válságot nem kell ennyire plasztikusan bemutatni, hiszen a nézők többsége tisztában van vele. Elég a vodkában kifizetett tanárok és az üres üvegeket gyűjtögető nyugdíjasok sztoriját feleleveníteni. Az elpuhult nyugatiakkal szemben a válságban rutinos oroszok pszichés előnyeit is érdemesnek tűnik hangsúlyozni. És sokat kell emlegetni, hogy a 90-es években mennyire másként reagált volna egy ilyen krízisre Oroszország, konkrétan belerokkant volna.

0 Tovább

Megmentenek-e minket az oroszok?

Nem, nem mentenek meg. Több oka is van ennek. Kettőt emelek ki: egy politikait és egy gazdaságit. Politikailag az oroszok is beálltak a jelenlegi kormányra rosszakat mondók kórusába, habár meglepő szólamot választottak. Gazdaságilag a következő évek gazdaságpolitikai fordulata nem teszi lehetővé a magyarokkal való törődést.

A külügy által összeállított anyagból kiderülő hivatalos orosz álláspont szerint "Magyarországon megfigyelhető a történelem revíziójára való törekvés, többek között a második világháborúval kapcsolatban". Később világossá válik, hogy mire is gondolnak: az új alkotmányt azzal vádolják, hogy a Horthy-rendszer és a magyar fasiszták gaztetteinek rehabilitációja olvasható ki belőle. Jaj. Ezzel az erővel skarlátbetűt is rajzolhatnának a magyarokra. És bár igaz, hogy ez a szöveg, Az emberjogi helyzet a világban egy frappáns visszavágás, hiszen ilyet eddig Oroszországról írtak, most megmutatják, hogy ők is tudnak ilyet, de az világosan kiderül, hogy hiába emlegetik Orbánt pusztai Putyinként, ettől még nem számíthat jobb elbánásra Keleten, mint Nyugaton.

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek