Nem, nem mentenek meg. Több oka is van ennek. Kettőt emelek ki: egy politikait és egy gazdaságit. Politikailag az oroszok is beálltak a jelenlegi kormányra rosszakat mondók kórusába, habár meglepő szólamot választottak. Gazdaságilag a következő évek gazdaságpolitikai fordulata nem teszi lehetővé a magyarokkal való törődést.

A külügy által összeállított anyagból kiderülő hivatalos orosz álláspont szerint "Magyarországon megfigyelhető a történelem revíziójára való törekvés, többek között a második világháborúval kapcsolatban". Később világossá válik, hogy mire is gondolnak: az új alkotmányt azzal vádolják, hogy a Horthy-rendszer és a magyar fasiszták gaztetteinek rehabilitációja olvasható ki belőle. Jaj. Ezzel az erővel skarlátbetűt is rajzolhatnának a magyarokra. És bár igaz, hogy ez a szöveg, Az emberjogi helyzet a világban egy frappáns visszavágás, hiszen ilyet eddig Oroszországról írtak, most megmutatják, hogy ők is tudnak ilyet, de az világosan kiderül, hogy hiába emlegetik Orbánt pusztai Putyinként, ettől még nem számíthat jobb elbánásra Keleten, mint Nyugaton.

Ha eltekintünk a politikai averzióktól, azt is gondolhatnánk, hogy Oroszország sosem volt ilyen jó helyzetben, egyszerre van képessége és lehetősége arra, hogy bevásárolja magát az EU-ba. A nyersanyagcentrikus reálgazdaság jól pörög, a pénzügyi válság sem sújtotta annyira őket, mint az EU országait, a válság következményeiből talán a tőkekiáramlás lehet ijesztő, 2011-ben 80 milliárd dollár rohant haza. Mindezek hatására az eddig finnyás/aggodó európaiak befogadóbbak lettek az orosz befektetésekkel. Nem teljesen függetlenül ettől a fejleménytől lett hirtelen tagja Oroszország a WTO-nak.

Node.

Vizsgáljuk meg a költségvetési terveket, hasonlítsuk össze a 2009-es 2011-es és a (nem a közgazdászok prognózisa, hanem a hivatalos állami tervek alapján várható) 2014-es költségvetést. Oké, ez nem egyszerű. A pénzügyminisztérium által közzétett számokat nehezen lehet értelmezni, az átláthatóság nem tartozik a legfontosabb értékek között.

Összköltség százalékában

Költségek 2009 2011 2014
Lakás 1,6 2,1 0,5
Oktatás 4,3 5,1 3,4
Egészség 3,6 4,6 3,2
Kultúra 1,2 0,8 0,6
Honvédelem 12,3 13,9 18,8
Nemzetbiztonság, rendvédelem 10,4 11,3 14,2

Forrás: ng.ru

Ez durva lesz. A következő években a szociális ellátó rendszerek leépítése várható, miközben a szakértők a költségvetés militarizációjaként értékelik a terveket. Úgy tűnik, hogy az orosz vezetés az elhúzódó európai válságban a háborús kockázat növekedését látja, amire fel kell készülni. Meg a belső feszültségekre is. Várhatóan a tavaszi elnökválasztás után rukkolnak elő a megszorítások konkrétumaival, és Putyinéknak a demokráciát féltő tüntetéseknél jóval nagyobb ellenállásra kell számítania.

Kisebb dolguk is nagyobb lesz annál, hogy a magyarokkal foglalkozzanak.