Nehéz eldönteni, hogy az iskola befejezése tényleg hatalmas esemény egy fiatal életében, vagy csupán kitűnő alibi kibújni a bőrükből, mindenesetre tény, hogy széles körben gyakorolt szokás az utolsó iskolai napon megőrülni a diákoknak. Nálunk (vidéken) nagy hagyománya van a bolondballagásnak. Az országunk sokszínű kultúráját kevéssé ismerő külföldiek és a szokásokat ismerő, de el nem fogadó öregek megbotránkoztatásának nagyszerű módja a csendes kisvárosi lét felpezsdítése a várost ellepő, tarka rongyokba öltözött ordibáló fiatalok seregével. Nagyjából ez lehet a célja az orosz Utolsó csengetés ünnepének is, bár ott a dolgok némileg összemosódnak.

Az orosz ballagók képeit nézve, az a benyomásom, hogy náluk nem különül el teljesen a bolond és a nembolondballagás. Egyfelől a diákok látszólag legszebb fényükben tündökölnek. A fiúk szigorúan öltönyben. A lányok iskolától függően egyen- vagy egyedi ruhákban, de általában zavarba ejtően kihívóan, meghökkentően magas sarkakon és rövid szoknyákban. A kötelező iskolai köröket lefutva pedig a diáksereg elindul és elfoglalja a város köztereit.

A fotóblogger Ilja Varlamov szerint a régi szép időkben három állandó eleme volt az Utolsó csengetésnek: a szökőkutakban fürdés, a rendőrökkel való verekedés és a pezsgőivás. Az egységes érettségi bevezetése azonban megzabolázta a diákokat. Sokak inkább hazamennek tanulni a pár nap múlva következő vizsgákra, minthogy teljesen kiüssék magukat. Ráadásul újabban a szökőkutat is őrzik. Egy szó, mint száz, régen minden jobb volt. De azért az alábbi képek tanulságai szerint, a múlt pénteki ünnepenségeken volt fürdőzés és pezsgő is elég. A verekedések elmaradásáért pedig kár lenne szomorkodni.

képek innen.