A végső győztest nem túl nehéz kitalálni, viszont így is sikerült izgalmassá tenni a választásokat. Minden választói körzetbe webkamerát raktak, ezen keresztül bárki ellenőrizheti a szavazás menetét, majd később a szavazatszámláló bizottságok munkáját. Itt követheti nyomon a választásokat, akinek van közösségi oldalon regisztrációja. A részvételi adatokat is érdemes figyelni, táblázat- és adatfetisiszták: ide. Ha bejön a blog, csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz.

Hétfő reggel Vlagyimir Csurov, a választási bizottság vezetője a szavazatok 99 %-os feldolgozottsága mellett eredményt hirdetett. A választópolgárok 65,3 %-a szavazott, Putyin 63,75 %-os győzelmet aratott, nem lesz második forduló. Gennagyij Zjuganov, a kommunista jelölt 17,19 %-ot ért el, ezzel ő lett a második. A választások egyetlen komoly meglepetése az volt, hogy Mihail Prohorov (7,82 %) megelőzte Vlagyimir Zsirinovszkijt (6,23 %). Szergej Mironov (3,85 %) hozta a papírforma utolsó helyet. Az utolsó két helyezett már gratulált is Putyinnak, Zjuganov szerint igazságtalan és illegitim volt a választás, nem fogadja el az eredményt, Prohorov ennél fifikásabb álláspontot foglalt el, szerinte is igazságtalan volt a választás, mert nem voltak egyenlőek a feltételek, de ez nem befolyásolja a legitimációt.

Ha valaki arra vágyna, hogy orosz politikusokat nézegessen szavazás közben, itt megteheti.

77,8 %-os feldolgozottságnál Putyin 64,94 %-on áll, a Prohorov-Zsirinovszkij különmeccset lassan lefújják, 6,86 % - 6,44 % az állás. Nem hiszem, hogy a külföldön szavazók radikálisan átalakítanák ezt az arányt. Ami igazán érdekes, hogy Moszkvában Prohorov a második helyet ostromolja: Zjuganovra is, Prohorovra is kb. 18,4 % szavazott. Ha csak Moszkván múlt volna, Putyin nem kapott volna többséget. De nem csak Moszkván múlt. 

Putyin nem csak gorombáskodni tud, hanem emberi érzelmek egészen hű utánzására is képes.

A Manyezsen például nem csak az ország pusztulását kívánó gonosz ellenzékieket szidta, hanem krokodikkönnyeket is folyatott botoxtól ránctalan arcán. Mi egészen meghatódtunk.

Nem véletlenül öltek a webkamera-rendszerbe annyi pénzt,

pár helyszínt leszámítva egész jól működött a rendszer. A társadalom szeme pedig sok mindent látott, elárasztották a Youtube-ot a teljesen pofátlan urna-etetésről szóló videók. A rendszer igazi próbáját persze az fogja jelenteni, indulnak-e majd eljárások a jól dokumentált csalások ellen, vagy pár héten belül elfelejtődik minden.

Az alábbi videóban azt látjuk, amint Dagesztánban a helyi választási bizottság tagjai hangya módra szorgalmasan töltik ki a szelvényeket és adják le a szavazatokat, avagy nem mindig jó az, ha másik tíz helyett is dolgozik az ember. (elnézést).


50%-os feldolgozottságnál Putyin 64,39 %-nál jár, érik a kétharmados győzelem. Prohorov kb. 70ezer szavazattal vezet Zsirinovszkij előtt a harmadik helyen.

Ha Putyin nem elegáns győztes, akkor Zjuganov igazi sértődött vesztes. Az ő véleménye szerint ennek a választásnak csak vesztesei voltak: az ország, az emberek, a dolgozó kollektívák mind vesztesek. Aha, szóval az ő leszereplése igazából csak kiállás a vesztes emberek mellett. Zsirinovszkij már eleve a csalás kártya kijátszására készült. Saját kezűleg ellenőrizte a szavazatok összeszámlálást abban a körzetben, ahol szavazott. Nem is tartott sajtótájékoztatót, csak interjúkat adott könyékig szavazócetliben. Prohorov bejelentette, hogy számára ez csak a kezdet volt, most egy új párt kialakításába kezd bele. Egyúttal cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint tisztséget vállal az új kormányban. Mironov nem nyilatkozott, viszont senki nem is volt rá kíváncsi.

Putyin győzelme már annyira egyértelmű, hogy Moszkvában százezres tömeg kezdett bele az ünneplésbe a Manyezs téren, Medvegyev és Putyin beszél a néphez. Medvegyev szerint ez a győzelem kell ahhoz, hogy Oroszország modern, erős és független ország legyen továbbra is. Kremlinológus elemzésünk szerint valamit tudhat, hogy ennyire boldogan beszélt többes szám első személyben a győzelemről. Putyinnak volt egy-két erősebb jelzője az ellenzék próbálkozásaira, Oroszország szétesését kockáztató provokációnak minősítette működésüket. Eddig is tudtuk, hogy nem az eleganciájáról híres.

25 %-os feldolgozottságnál Putyin már 63,17 %-on áll, a Prohorov-Zsirinovszkij bronzmeccs még szorosabb, most 7,35 % : 7,34 %-ra Prohorov vezet, ami tényleg nem jelent semmit.

A szavazatok 14%-ának feldolgozása a következőket mutatja:

Putyin 61,82 %

Zjuganov 17,82 %

Zsirinovszkij 8,0 %

Prohorov 7,57 %

Mironov 3,67 %

Nagy változás már nem lesz, a harmadik-negyedik hely még nem dőlt el.

19:01, A legjobbak is hibázhatnak (néha)

Nem ment fennakadás nélkül a szavazás sem Putyinnak, sem Medvegyevnek. Míg az előbbinek kicsúszott az egyik szavazólapja a kezéből, utóbbit az újonnan bevezetett modern urna tréfálta meg, pár pillanatnyi kínos bénázást előidézve. 

(Szolgálati közlemény: a blogcsapat teljes személyzete egy hangulatos orosz délutánt töltött el együtt, ettünk-ittunk, DDT-dalokat hallgattunk, beszélgettünk a következő hetek frenetikusnak igérkező posztjairól. És most újra felvesszük a fonalat, mi is történik elnökválasztás címén Oroszországban.)

13:10, 2079-es körzet, Moszkva

A körzetben ahol pár órája Putyin is leadta szavazatát beszabadultak az ukrán FEMEN aktivistái és szokásukhoz híven félmeztelenül, ezúttal Kradu za Putyina (azaz Putyinnak lopok, utalva a Goloszuj za Putyina - szavazz Putyinra szlogenre) testfestéssel megpróbálták felborítani a Putyin szavazatát tartalmazó urnát. Ez nem sikerült nekik, viszont a sikoltozó félmeztelen lányokat hurcoló biztonságiakról erős képek születtek.

13:00, London, Nagy-Britannia

Ismeretlen aktivisták anti-Putyin sütit árulnak a londoni orosz nagykövetség épülete előtt, 50 rubelért. ("Ha megeszed biztos nem teszed rossz helyre az ikszet"???)

12:56, A sztárok is szavaznak

Reflektálva a hét korábbi posztjaira (Bájos orosz horror, Pugacsova és Prohorov az elnökválasztás kapujában) alább egy rémisztő orosz sztár, rémisztő ruhában voksol.

11:48, Exit-poll eredmények

A twitteren terjedő első exit-poll eredmények (délben) a következőek: Putyin - 62,9%, Zjuganov 17,9%, Zsirinovszkij 8,1%, Prohorov 6,6%, Mironov 3,5%”. Sok van még hátra a napból, de ha Prohorov megveri Mironovot az nagy szó. Putyin 0,5%-kal túlteljesíteni látszik a konfidencia intervallumom felső határát (bár az exit-poll reprezentativitása és megbízhatósága mindig kétséges).

11:46, Putyin-szűzek másodszor

Amint az a Kitekintő kampányösszefoglalójából kiderül, nem minden csinos, fiatal lány jár jósnőhöz, van aki inkább a pszichológusnál vall színt.

10:50, 49-es körzet, Meszedoj falu, Csecsenföld

Mégse minden csecsen szavazókörben van hatalmas tumultus. Meszedojban például egy magánházban lehet szavazni. Az, hogy a képen az orrát túró férfi a családfő, vagy a helyi választási megfigyelők feje nincs információnk.

10:34, A putyin-szűzek nagy napja

Első alkalommal csak szerelemből szabad csinálni. Erre épít az alábbi kampányfilm, amiben a csinos (és nagyon béna színészi teljesítményt nyújtó) lány, pirulva bevallja a jósnőnek, hogy ő még sohase csinálta és semmiképpen sem szeretne csalódni. Még szerencse, hogy a kártya Putyint hozza ki választottnak, így a lány boldogan szalad szavazni. Aranyos vagy kínos?


10:20, Valahol Csecsnyában

A csecsencek rátromfolnak a tyumenyiekre és a szavazás közben buliznak a szavazókörben. Akár tényleg Kadirov perdül a videón táncra, akár nem, még egy indok amiért érdemes Csecsenföldön szavazni menni. 


9:55, 952-es körzet, Tyumeny

Fent nevezett körzet a helyi művház, ahol a választások előtti északán, a webkamerák élesítése után, de még a szavazás megkezdése előtt egy ismeretlen társaság mulatott több órán át, a buli végére közel kétezer internetes kukkoló előtt. Kaja, pia, tánc a választókörben, dáváj-dáváj, orosz módra.


9:50, 2079-es körzet, Moszkva

Adásunkat megszakítjuk. Vlagyimir Putyin leadta szavazatát. Vajon kire? Közben az újságírók és fotósok élő adásban taposság egymást agyon a webkamerán.

9:41, 258-as körzet, Vlagyivosztok

Megjelentek az első választási csalást dokumentáló videók a neten. Alább egy rejtélyes férfi nagyjából 20 cédulát dob az urnába, teljes nyugalommal. Egyesek szerint nem friss a videó, mert a mostani választásokon átlátszó urnák vannak. Mások szerint a videó friss, ám pusztán az urnák tesztelése folyik.


9:29, 428-as körzet, Groznij, Csecsenföld

A csecsenföldi eredmények mindig nagy mulatságra adnak okot, hiszen Kadirov biztosra megy és általában hozni szokta a közel százszázalékos részvétel mellett a közel százszázalékos támogatottságot Putyinnak. Ennek fényében minden érv ami amellett szól, hogy tényleg nagy a részvétel és a Putyin-szavazok aránya buta szerecsenmosdatásnak tűnik. (Szokás emlegetni az erősen hierarchizált társadalmi rendet, illetve a hatalmas fejlődést a 10 évvel ezelőtti állapotokhoz képest). Azt, hogy tényleg egyhangúan Putyinra szavaz minden csecsen még mindig nehéz elhinni, ugyanakkor nehéz elmenni amellett a tény mellett, hogy akkor tumultus, mint a grozniji szavazókörökben máshol nem nagyon látni.

8:58, Budapest, (lassan a lustább megfigyelők is felébrednek..)

Oké, Putyin fog nyerni, de mennyivel, és honnan tudjuk, hogy nem csalták el a választásokat (már megint)? Segítségül közöljük a függetlenségéért és szakmaiságáért széles körben elismert Levada Centr közvéleménykutató-intézet legfrissebb adatait. Ezek szerint Putyinra a szavazni készülők 60%-a készül leadni a voksát, Zjuganov 14%-ot szerez majd, Zsirinovszkij 7%-ot gyűjt be míg Mironov és Prohorov mindketten 5%-ot kapnak majd, illetve 8% még hezitált kire szavazzon. (Statisztikusoknak: a mintavételből fakadó bizonytalanságot is számba vetve, 95%-os biztonsággal azt lehet kijelenteni, hogy Putyin 62,4 és 57,5 százalék, Zjuganov 15,7 és 12,2 százalék, Zsirinovszkij 8,3 és 5,7 százalék, Mironov és Prohorov pedig 6,1 és 3,9 százalék közötti eredményt fog elérni).

Ha ezeknek az eredményeknek durván ellentmondó eredmények születnek, jogosan merül fel a csalás gyanúja. Ellenkező esetben a kisebb visszaélések érdemben nem változtatták meg a választások kimenetelét.

Kommentben várjuk a végső eredményre a tippeket. A legjobban tippelő versenyzők között értékes nyereményeket, például három "Az oroszok" éves előfizetést sorsolunk ki.

8:10, 288-as körzet, Hanti-Manszijszk

Szavaznak a rokonok! Nem lehet túl meleg, senki nem veszi le a sapkáját a szavazáshoz. Egy kameraérzékeny srác hosszan farkasszemezett a leskelődőkkel (velem).

Az első hivatalos részvételi adat: országosan 12% szavazott már. A csukcsok kétharmada már túlvan rajta.

4:10, 72-es körzet, Mjaundzsa

Egész folyamatosan jönnek az emberek, néha olyan, mintha bundabemutatóra tévedtünk volna. Pasit még nem láttunk szavazni.

3:10, 43-as körzet, Novoe Csaplino. A csukcsok már belekezdtek. Éppen egy lábost hozott be a bizottság egyik tagja, hosszú lesz még a nap. Akadozik a hang, de mintha nevettek volna. Ennek örömére íme egy csukcs vicc:

Hazajön a csukcs a vadászatról. Mit szeretnél, drága férjem? - kérdezi a felesége, amikor belép az ajtón. Úgy ennék. Jól van, legyen. És még mit szeretnél? - kérdezi a felesége miután megetette. úgy innék. Jól van, legyen. És még mit szeretnél? - kérdezi a felesége miután megitatta. Úgy lefekednék veled. Jól van, legyen. És még mit szeretnél? - kérdezi a felesége miután az is megvolt. Úgy levenném a sítalpakat.

Egyébként amikor nem választanak, ilyeneket csinálnak:

Novoe Csaplino, az új bálna köszöntése