Azok számára, akik azt is nehezen viselik, hogy egy köztér Moszkva nevét viselje, valószínűleg teljességgel érthetetlen, hogy nevezhettek el valamit Sztálingrád tiszteletére, vagy ha már így is nevezték el, hát miért nem nevezték át. Ráadásul mindezt Franciaországban.




Sztálin 1929 júliusában arra a kérésre, hogy tiszteletére egy gyárat és egy vasútállomást nevezzenek el, szíves beleegyezését adta, ami egyben vonatkozott minden hasonló jövőbeli megkeresésre is. 1924 és 1953 között számos dolgot (főleg gyárakat, településeket, 1937 és 1938 között még Moszkvát is majdnem Sztalinodarnak – vagyis Sztálin ajándékának) neveztek el Sztálin tiszteletére, elsősorban a Szovjetunióban és a „baráti” köztársaságokban. A személyi kultusz leleplezését követően a legtöbb elnevezésből eltüntették Sztálin addig mágikusnak ható nevét, így lett Sztálingrádból is Volgográd (1961-ben), a peresztrojka után pedig szinte a teljes likvidálásra törekedtek. Ennek ellenére a mai napig sok kerület- és utcanévben megtaláljuk Oroszország szerte (főleg vidéken). Nem úgy Európában.

A sztálingrádi győzelem tiszteletére anno több európai nagyvárosban is elneveztek parkokat és utcákat, ezeknek 1956 után erősen megcsappant a száma. Párizsban 1946 óta van Sztálingrád tér és ez alatt található a Sztálingrád metróállomás is (előző neve Rue d'Aubervilliers), ahol három metróvonal (2, 5, 7) találkozik.

Lyonban Európa harmadik legnagyobb régiségpiacát nevezték el a sztálingrádi csata tiszteletére Brocante Stalingrad-nak.


És még számtalan hely viseli Sztálingrád nevét: bank, utca, étterem, szépségszalon, masszázsszalon, építési vállalat, hotel, gyógyszertár stb. Ezek általában a Sztálingrádról elnevezett utcákban, tereken találhatók. Egy kis válogatás a teljesség igénye nélkül:

Negyed/kerület: Square Stalingrad, Annecy 74000
Szupermarket: Supermarché De Stalingrad, 236 bd Villette, 75019 PARIS
Posta: La Poste- bureau de Champigny Stalingrad-accueil, 76 bd Stalingrad, 94500 CHAMPIGNY SURMARNE
Bank: Crédit Industriel Et Commercial (CIC) — Agence de Vitry Stalingrad, 1 imp Lamouroux, 94400 VITRY SUR SEINE
Képviselők tanácsa: Société Générale –Stalingrad, 38 av Jean Jaurès, 75019 PARIS
Autósiskola: Auto Ecole Stalingrad, 77 r Stalingrad, 38100GRENOBLE
Pizzéria: Pizzeria Stalingrad- Seghaouil chouaib, 34 r Stalingrad, 38100 GRENOBLE
Stadion: Stade MunicipalStalingrad, 55 av Stalingrad, 93230 ROMAINVILLE
Taxivállalat: Taxi Borne –Stalingrad, 11 pl Stalingrad, 33000BORDEAUX
Gyógyszertár: Grande Pharmacie de Stalingrad, 27 av Flandre, 75019 PARIS
Bolt: Laverie Stalingrad, 59 r Stalingrad, 38100 GRENOBLE


És ez csak Franciaország. Ugyancsak ismeretes, hogy Brüsszelben, a központtól két kilométerre délnyugatra találjuk a Stalingrad Avenue-t, valamint Bologna központjában a Via Stalingrado-t.


Tudjuk, hogy ezzel nem (csak) Sztálinnak állítanak emléket, hanem a II. világháború fordulópontjának, s a legsúlyosabbnak számító szovjet veszteségeknek és emberáldozatoknak (ami a civil lakossággal együtt mintegy 25 millió főre rúg). Mindez egyébként teljességgel összhangba hozható a mai Oroszország identitásalkotó törekvésével.

Jut eszembe: a sztálingrádi csatáról, a korról immáron magyarul is olvashatjuk Vaszilij Grosszman Élet és sors c. regényét az Európa Kiadó gondozásában, s hogy a franciáknál maradjunk: a Le Monde szerint ez „a huszadik század legnagyobb orosz regénye”.