Mindig is lenyűgöztek az aprólékosan kidolgozott, mesterien megformált használati tárgyak, amiket az orosz kézművesek az állandó, vagy alkalmi bazárokon, jarmarkán árultak. A tematika meglehetősen változatos a klasszikus tájképektől és a romanticizáló "orosz népies"től, a virágokon, meséken át, a ma emberének fogyasztási szokásaihoz, megváltozott életmódjához, az új divatokhoz adaptált motívumok, témák is akadnak bőven. Igaz a technikai megoldások is változtak az idők során, legnagyobb bánatomra a festett, faragott felületek helyett, a gyorseljárású decoupage technika itt is hódít, teret nyitva a szélesebb körű közönségnek is, hogy saját készítésű tárgyakkal rukkoljon elő. Némelyik darab már-már bizarr naivitása, máshol az ötletes megoldások, a DIY technikák bevetése, a mese világába forduló szárnyaló  képzelet ragadta meg a figyelmem. A kézi/ házi készítésű mesterművek legkülönlegesebb darabjait vásárolhatjuk meg on-line a Jarmarka Masztyerov oldalon, különleges utazás itt körülnézni, ezekből szemezgetek.

Borozás hangulatát idéző vágódeszka, feltételezem sajtot lehet rápakolni, ha az ember egyáltalán arra vetemedik, hogy ne csak szemet gyönyörködtető díszletnek használja.

A kompozíció szerves egészet alkot a bemutatott termékkel, a virág, és a tapétázott fal a háttérben remekül passzol e konyhai szett hangulatához, a nagyvirágmintás konyhai szetthez. Hogy mit rejt a doboz? Arra tippelek, nem kenőkés, hanem fakanál talán:

A virágmotívum örök klasszikus.

Ez egy fábol készült kosár. Talán virágok, almák, stb tárolására, a stilizált berendezésű dácsa kelléke.

A kerti munkához ajánlott ez a kedves nyuszis locsolókanna:

Lepkeszárnyú gyerekarcú elfek, akiket Hans Andersen meséjéből, a Pöttöm Pannából ismerhet az orosz kultúra, megihlették ezt az óra készítő mestert:

Pazar világítótest egyenesen a mesék világából, Hamupipőke tökből varázsolt kocsija megelevenedik:

Baba Jaga háza is lehetne ez a régi orosz parasztház, csak nincs kacsalába. Gyertyát égethetünk benne, igaz én nem biztos, hogy merném:

Időtlen, borongós hangulatú, az őszi lombhullást idéző fali tükör:

Ez a gyönyörű kézzel varrott ágytakaró a kedvencem:

Ugyanettől a mestertől (Okszana Larina) egy vintage hangulatú, hatalmas asztali abrosz:

Az elmaradhatatlan gyümölcs motívum, az egyik kedvelt műfaj, az ékszerdoboz felületén:

Tulipános minta a gyöngyökkel díszített ékszerdobozon (Allana design):