Mint minden komoly rajzfilmes országnak, a Szovjetuniónak is volt macskás filmje. A szovjet gyerekeknek Leopold és az ő elmaradhatatlan lila nyakkendője jutott. Meg a mesék zárómondata: Gyerekek, legyünk barátok (éljünk barátságosan). A történetek nem voltak túl bonyolultak: Leopold éli a lakótelepi szovjet kispolgárok hétköznapi életét, két kisegér (fantáziadús nevük: Szürke és Fehér) kihasználva a macska békés természetét, megpróbálja kizökkenteni nyugalmából ("Gyere ki, te aljas gyáva!"), ám ez nem sikerül nekik, mert Leopold bárgyúan boldog ugyan, de mindenre felkészült. A magyar változatban Márkus László hangja erősített rá Leopold negédességére. 1975-től 1987-ig 11 részt rendezett Anatolij Reznyikov, oroszul eleinte a legendás Andrej Mironov adta a hangokat, később Alekszandr Kaljagin (az orosz Haumann Péter) vette át a szerepet. A történetek egyszerűsége lehetőséget adott arra az alkotóknak, hogy szórakoztassák magukat: szinte az összes Leopoldban elrejtettek utalásokat korabeli szovjet filmekre, és valami miatt a 13-as szám iránti vonzalmukat is itt élték ki.

1993-ban szegény Leopoldból viccet csináltak, négy részt is készítettek az eredeti mese parodisztikus változatából, a kilencvenes évek kegyetlen orosz viszonyaihoz igazították a régi rajzfilmekből összevágott, újraszinkronizált verziókat. Nézhetetlen bárgyúság lett belőle.

Viszont a 2000-es évek közepétől egyre több grafikus-festő talál rá a macskára mint témára, ezekből előbb-utóbb rajzfilm is fog születni, legalábbis remélem. Mutatok hármat.

Vlagyimir Sztahejev munkái alapján egy rendes élet-halál harcos sorozatot tudnék elképzelni, az egerek és/vagy halak itt keményen megdolgoznának azért, hogy a következő részben is szerepelhessenek.

Alekszandr Zotov macskái bármennyire erős stílusjegyekkel bírnak, ártalmatlan jószágoknak képzeljük őket. Az elkényelmesedés veszélyeit boncolgató sorozatban szerepelhetnének.

Alekszandr Zavalij rátalált a piaci résre, a szovjet nosztalgia és a macskamánia nehezen elkézelhető metszetére. Eddig nem tudtam, hogy mi hiányzik, de most: macskás partizánfilmet akarok!

Ha szerettek minket, tegyétek ezt a facebook-oldalunkon is, további rajzokat, filmeket nézhettek ott.