Koncsalovszkij, Mihalkov és egy filmrajongó

Van az Arany Sas, amit a Nemzeti Filmművészeti Akadémia adományoz. Bármilyen jól hangzik az Akadémia neve, ez egy privát cucc; Viktor Vekszelberg pénzeli többek között, és Nyikita Mihalkov mozgatja a szálakat. Januárban volt a díjkiosztó, a Fehér tigris című misztikus-háborús-tankos filmé lett az Arany Sas, de a tatáros-történeti Horda is kapott jó sok elismerést.

Fehér tigris, teljes film

Horda, trailer

És van a Nika, a hivatalos állami filmdíj, ennek volt tegnap eredményhirdetése. Nekik is tetszett a Horda, de a fődíjat itt sem ez a film vitte el, hanem a 2011-es Arany Oroszlánt Velencéből elhozó Faust. Alekszandr Szokurov Hitlert, Lenint és Hirohitot megfilmesítő trilógiáját általánosabb szintre emelő és így a hatalom természetrajzát adó tetralógiává kiegészítő alkotása azért kaphatott csak most hazai elismerést, mert 2012 februárjában kezdték vetíteni Oroszországban.

Faust, trailer

A Nika főemberévé azt az Andrej Koncsalovszkijt tették meg, aki Nyikita Mihalkov testvére. Így aztán végképp nevetségessé vált az, hogy két nagy orosz filmes díjazás van évente (a Nika 1988-tól, az Arany Sas 2002-től). Sem funkciójában (lehessen valamit a filmekre ráírni), sem a zsűri ízlésvilágában (vegyes, nem tisztán lila művészi, de nem is teljesen gagyi kommersz), sem presztízsben (az oroszokon kívül nem sokan tartják számon ezeket a díjakat) nem térnek el egymástól. Eddig azt lehetett gondolni, hogy a filmes klánok, a nagy öregek összeveszéseinek törésvonalát követi a két díj. De azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy a Mihalkov-Koncsalovszkij testvérpár tagjai között valami mély, művészi/politikai különbség fedezhető fel. Valószínűsíthető, hogy már megkezdődtek a tárgyalások a két díj egyesítéséről. Ha máshol nem, a családi ebédnél erről beszélnek.

Egyébként volt a tegnapi filmes önünneplésnek egy igazi felfedezése is: a dokumentumfilmes kategóriában győzött Ljubov Arkusz négy éven át forgatott alkotása, az Антон тут рядом, ami egy autista felnőtté válását követi nyomon.  

Részlet az Антон тут рядом filmből

A film plakátja

Szeressetek/szeressenek minket a facebook-oldalunkon, további tartalmak találhatók ott. Most éppen egy interjú Szokurovval, a Nika fődíjasával.