A táncoló, vagy részeg erdő bármennyire szokatlan, de mégsem egyedi (lásd a dániai trollok erdejét, vagy a kazahsztáni Scsucsinszkban található táncoló nyírfaerdőt), ellenben igazán sajátos hely. Kalinyingrád megyében a Kursszkaja Kosza Nemzeti Parkban találjuk. Az erdőt még a hatvanas években telepítették, s leginkább azzal lepi meg látogatóit, hogy egy jól behatárolható területén az összes vörösfenyő csudamód tekeredik, elágazik, néha pedig még orsót is formáz.


Persze hamar elterjedt a babona, hogy a hely komoly energetikai tulajdonságokkal bír: ha valaki történetesen átmászik egy hurkon, az meghosszabbítja egy évvel az életét. De csak ha jó irányból! Azt, hogy mi történik, ha elvétik az irányt, nem verték nagy dobra. Az ökológusok azt mondják, nagyon törékeny a hely egyensúlya, a turisták áradata semmiképpen nem tett jót. Nem elég, hogy tapossák a földet, megfogdossák a fákat, de fel is másznak rájuk, így több közülük úgy fest, mintha tükörsimára lenne polírozva. Mindezek miatt ma már ösvényen kéretik járni. Csak a gombázók nem veszélyeztetik a helyet, mert ők rossz erőket vélnek itt felfedezni, s messze elkerüli az erdőnek ezt a szakaszát.



A tekeredés oka viszont a mai napig ismeretlen: a mágneses hatásoktól, a talajviszonyokon, fertőzésen illetve rovarokon át egészen az ufókig terjed a kiváltó okok listája.


A helyi folklórba is bekerült az erdő, miszerint egykoron Bartyij, porosz herceg űzött errefelé egy szarvast, amikor egy különös dallamra lett figyelmes. A muzsikát követve kiért egy tisztásra, ahol egy szépséges lány játszott a líráján. A fiatalok rögtön egymásba szerettek, de a lány addig nem akart hozzámenni Bartyijhoz, míg az meg nem keresztelkedik. Hogy demonstrálja istene erejét, a lány játékával táncra perdítette a fákat. Azt nem tudjuk, mivel végződött a történet, de a fák, amiket igaz hogy már a Szovjetunió alatt ültettek, a mai napig táncolnak.