A Szaratovi terület Hvalinszk (Moszkvától 916 km-re DK-re) városának környékét természeti kincsei és látványosságai miatt Oroszországban csak a Volga-parti Svájcként emlegetik.


Hvalinszk a Szaratovi terület legrégebbi városa, 1556-ban alapították. Helytörténeti múzeuma gazdag archeológiai, etnográfiai, paleontológiai és ornitológiai anyagokkal büszkélkedhet. Nem mellesleg itt találjuk a méltán híres szovjet-orosz festő, grafikus és művészettörténész, K. Sz. Petrov-Vodkin (legismertebb képe talán A vörös ló fürdetése) emlékmúzeumát is, ahol számos festményét tekinthetjük meg eredetiben.


Ennyit a kulturális kincsről. Amiért Svájcnak nevezik a környéket, azok leginkább a mészkőhegyek, amik bár nem érik el a nyugati magasságokat, de szépségükben így sem maradnak el mögöttük: gazdag és különleges flórával-faunával és számos gyógyforrással tarkítottak. Mindezek rendkívül vonzóvá tették a vidéket, s évről évre számos turista utazik ide pihenni vagy éppen gyógyulni. Mindemellett a jó minőségű mészkő- és homokkitermelés miatt is kiemelt szerepe van.


Ugyancsak itt találhatjuk a Hvalinszki Nemzeti Parkot is, amit 1994-ben alapítottak és mintegy huszonötezer hektáron terül el. Itt több tanösvényen ismerkedhetünk meg a környék domborzatának kialakulásával, növény – és állatvilágával. A vidéki Oroszország megismerésének kiváló célpontja.