Nov 7-re csak kinyitom a pont ilyen alkalmakra félrerakott kaviárt. De vannak szerencsésebbek, akiknek nem kell konzervkaviárral vacakolni, pár óra alatt maguk hozzák össze a kenyérre valót.

Első lépésként fogjunk néhány coho (azaz ezüst-) lazacot, oroszosan kizsucsot. Általában a Csendes-óceánhoz közeli tavacskákban érdemes rájuk horgászni, akkor nem ütközik össze az ember halászhajókkal. A kaviár mellett a kizsucs a finom húsa miatt is keresett, és bár Észak-Amerikától Japánig ismerik és szeretik, a lehalászott-kihorgászott ezüstlazacok egynegyede orosz hálóban-horgon köt ki.

Miután kivájtuk a halból az ikrazsákot, jöhet a tisztogatási folyamat. Nem, a kézműves módszernél sajnos nem lehet újra összedrótozni és visszaengedni a halacskákat. A tisztogatás előtt egy szűrőn átpaszírozzuk az ikrazsákot, aztán a vödörnyi prekaviárt tiszta vízzel átmossuk néhányszor, majd kitesszük az egész csomagot száradni.

Szűrés

Mosás

Szárítás

Sós lében áztatás után újra szárítjuk pár órán át, és kész is. A nap közepén még vidáman úszkáló lazacból estére friss kaviáros kenyér kenhető.

Forrás: Szakállas Faun