Talán nem rugaszkodok el nagyon, ha azt mondom, hogy nekem voltak a legérdekesebb copfjaim a kun utcai óvodában. Az orosz kislányoknak ugyanis hagyományosan hosszú hajuk van/volt, amit az újkapitalista divat térhódítása előtt színes kreppszalagok díszítettek. Anyám mindennap előrukkolt valami új kreációval, ami a moszkvai hétköznapokba észrevétlenül símult bele, ám a pesti frufruk és rövidre nyisszantott gombafejek közt (a nyolcvanas évek elején járunk) feltűnést keltettek a varkocsok.

Ez a kislány a Fekete-tengeren nyaralt, neki kagylós szalagot font a hajába az anyukája:

A kislányos szalagos varkocs újragondolása felnőttben:

A szláv nő szépsége a hajában rejlik, szimbolikus ereje van a szép női hajfonatoknak. A hagyományos koszorúfonatot rendkívüli stílus és politikai érzékkel Júlia Tyimosenko kovácsolta politikai tőkévé. Talán nem is sejtette, hogy a mai napig tartó divatőrületet teremt vele. Igaz, Júlia Vlagyimirovna néhány évvel ezelőtt  stílut váltott, megvált a hajkoszorútól, szépsége csöppet sem csorbult.

Amerika bolondul a természetes hajkoszorúktól a praktikusan felcsatolható műhajas, vagy valódi hajból készült fonatokért.  A legújabb trend a halszálkás fonat, a New York Fashion Week-en ezt mutatták be:

Az európai kifutókon, divatmagazinokban is fel-felbukkannak, légies, lágy, természetes változatban. Oroszországban, talán mondani sem kell, a legkülönlegesebb kreációk születnek.

Ez talán a legismertebb, görög hajfonat:

Ennél bonyolultabbnak tűnő és igen látványos, rövid hajakra is alkalmazható fonások:

A Haarper's Bazaar 2o12-es őszi hajtrendjeit nézegettem, egyrészt hódít a zselével lenyalt haj megint, és a rafinált lófarkak, például ez (erre is biztosan sokan emlékszünk), a második verzió, pedig a ma nincs kedvem fésülködni, lenyalom, összefogom a hajam frizkó nálam:

És továbbra is menő a bonyolult, szofisztikált hajfonás:

Aki oroszul tud, az mindenképpen előnyt élvez, az a benyomásom, hogy orosz nyelven sokkalta-sokkalta több fotókkal illusztrált leírást, videót lehet találni a bonyolult költeményekre is mint angolul. Kezdőknek a klasszikus francia, és egyszerű hajfonásra ezeket oroszul és angolul ajánlom, haladóknak pedig ezt.

Zárszóként ne hagyjuk ki az afrofonást, ami szerte a világban hódít, a legnagyobb városokban számos speciális szalont találhatunk. Ez a szalon például Londonban van, és oroszul hírdeti magáról, hogy afrofonáson túl, Swarovski kristályokkal is dolgozik és kosichki-t is fon:

"Afro kosichki! Afro braids. Pletu kosichki ne dorogo. Lubaya dlina I cvet. Vpletayu kamushki Swarovski po zhelaniyu."