Történészek vitatkoznak azon, hogy 1917 október 25-én (azaz november 7-én) tényleg lőtt-e az Auróra cirkáló. Az biztos, hogy 1900 májusában bocsátották vízre. Két társával, a Pallada és a Diana cirkálóval együtt az 1896-os haditengerészeti fejlesztés részeként, az angol Talbot cirkáló alapján tervezték és építették fel. Részt vett a csuzimai csatában, ahol az oroszok súlyos vereséget szenvedtek el a japánoktól. Az Auróra megsérült (összesen 18 találat érte), alig úszta meg az elsüllyedést, Manilába kellett menekíteni és ott rendbehozni.

Az Auróra a csuzimai ütközet után, 1905 májusában

Az Auróra Manilában, 1905 júniusában

Visszatért a balti flottához, oktatóhajóként funkcionált, egészen az első világháborúig, akkor megint korszerűsítették és az aknamentesítő hajók védelmére vezényelték. 1916 telén újra szervízre szorult, így a pétervári hajógyárnál horgonyzott le. Nyikolszkij parancsnok érezte, hogy ebből még baj lehet, a matrózoknak megtiltotta, hogy a hajógyáriakkal érintkezzenek, de a forradalmi hullám átcsapott felette. 1917 februárjában a hajógyáriak tüntetését látva a matrózok a hajóról üdvözölték őket, Nyikolszkij ezen felbőszülve szolgálati revolvereivel (mindkét kezében pisztoly, mint egy korabeli némafilmben) kezdett hadonászni és belelőtt a saját tengerészeibe. Parancsnokhelyettesét, aki szintén lövöldözött, agyoncsapták, Nyikolszkijt lelőtték, a hajón a matrózok vették át a parancsnokságot.

1917-ben, szervíz közben

Októberben (novemberben) a matrózok többsége a bolsevikok pártján volt, követték a Katonai Tanács utasításait, és a hivatalos verzió szerint október 25-én (november 7-én) este negyed tízkor az új hajóparancsnok, Alekszander Belisev parancsára a hajóorrban lévő lövegből leadott lövés adott jelt a Téli Palota ostromára. Több csatában már nem vett részt, oktatóhajó lett ismét, így működött egészen a második világháborúig. A háború alatt a hajó ágyúit leszerelték, Leningrád határában állították fel őket. Magát a hajót Leningrád külső kerülütébe vitték át, Oranienbaumba. 1941 szeptember 30-án bombatámadás érte és elsüllyedt. 1945 után kiemelték a vízből, két év alatt újra összeszerelték. 1957 óta múzeumhajó és egészen 2012 augusztusáig az orosz haditengerészet egyes számú hajója volt. Idén azonban a hadügyminiszter, Szergyukov utasítására végleg muzealizálták, ennek hatására - a hajó 112 éves törénetében először - október közepétől nem lobog az orosz hadijelzés a hajón. Haditengerészeti veteránok számottevő csoportja ezt rossznéven vette, Putyinnak írtak levelet, hogy legyen szíves minősítse át az Aurórát elnöki hadihajóvá. Lehet, hogy vénségére hadügyminisztert fog buktatni az Auróra?

Az Auróra mint múzeumhajó

De nem csak katonák játszanak az Aurórával: tavaly ilyenkor egészen elképesztő csínyt követtek el fiatal aktivisták. A Food not Bombs orosz tagozata (kissé harciasabbak, mint mondjuk a magyar változat) és a Народная Доля (= a nemzet jussa) közös akció keretében elfoglalta és öt órán keresztül birtokolta az Aurórát, felhívva a figyelmet arra, hogy küzdeni kell a szegénység ellen. Erre tényleg nem számított senki: messziről kalózlobogónak tűnő zászló lengett órákon át az Aurórán, végül rendőrök és pszichológusok (!) segítségével tudták az aktivistákat lehozni. Meglepő módon az ő perük nem keltett akkora feltünést, mint a punk csajoké. És akkor még nem beszéltünk arról a felvételről, amely szintén tavaly ősszel készült és amelyen az látható, hogy egy férfi éjszaka beúszik a hajóhoz, felmászik rá és működésbe hozza a fegyverzetét, konkrétan újra eldördült az Auróra ágyúja!

Beszámoló az Auróra elfoglalásáról

Beúszik, felmászik, lő

Ja igen, a cím. Miről álmodik az Auróra cirkáló? Ezt minden orosz tudja, ha máshonnan nem, ebből a dalocskából:


És ha még egy animációs filmet is meg akar nézni az Auróráról, látogasson el a http://www.facebook.com/oroszok -ra.