Markus Forster, a jekatyerinburgi német konzul bár foglalkozását tekintve diplomata, a szíve mélyén cowboy. Saját country-zenét népszerűsítő heti műsora van a helyi rádión.

Markus Forster

„Mások vadászni járnak, én country-rádióműsorokat készítek” mondja Forster, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy német (!) konzulként (!!) country (!!!) rádióműsort vezet valaki Jekatyerinburgban. Persze lehet, hogy Forster szemszögéből nézve a dolgokat tényleg nem olyan meglepő a dolog. Markus Bajorországban nőtt fel, egy meg nem nevezett kisvárosban, ahol amerikai katonák állomásoztak a világháború után, így viszonylag nagy volt a helyiek kitettsége az amerikai kultúrának. Forster már gyerekként is rajongott a westernekért és a country-zenéért.

Diplomata-karrierjének részleteiről nem sokat tudni, de az biztos, hogy a ’80-as években, Nigerben dolgozva kezdett el rádiózni, amit azóta is rendületlenül űz. Rövid kirgizisztáni kitérő után Forster a ’90-es években Oroszországban kötött ki, és míg őszinte bánatára Péterváron nem talált olyan rádióállomást, amelyet érdekelt volna egy country-műsor, Jekatyerinburgban már nagyobb szerencséje volt. Itt működik ugyanis Oroszország – meg nem erősített források szerint – egyetlen country-rádiója a Narodnaja Volna (lefordíthatatlan szójáték).

egy másik cowboy

Forster komolyan veszi a műsorkészítést, heti tíz órát is eltölt akár a felvétellel és a vágással. Műsora a nem túl oroszos hangzású „Weekly Country Music Chart” címet viseli, és nem meglepő módon egy heti zenei toplistáról van szó. A konzul először összeállítja a listát 3000 darabos albumgyűjteményéből, majd összekötőszövegeket ír angolul, amit aztán egy szakképzett tolmács fordít le neki, hogy megmaradjon az üzenetek mélysége. A műfordításokat ezután ő maga olvassa fel bájos német akcentusával, iszonyatosan raccsolva. Érdemes belehallgatni

Ha tetszett a poszt és szeretnéd meghallgatni milyen az, ha oroszok játszanak countryt, lájkolj minket a Facebookon!